FOLLOW US: facebook twitter

Στη «μέγγενη» του πληθωρισμού τα δημόσια έργα

Ημερομηνία: 31-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Μειώθηκε τον Μάιο η οικοδομική δραστηριότητα, εγκλωβισμένοι οι εργολήπτες

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Έντονος είναι ο προβληματισμός στον κατασκευαστικό κλάδο της Ηλείας από τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός και η ενεργειακή, κρίση, καθώς η δημόσια και ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισαν πτώση τον περασμένο Μάιο τόσο πανελλαδικά όσο και στη Δυτική Ελλάδα, με μείωση των αδειοδοτήσεων κατά 32%.

Η μείωση αποτυπώνει την ισχυρή πίεση που ασκείται στις εργοληπτικές εταιρείες και γενικότερα στην οικοδομή εξαιτίας του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους. 

Όπως δηλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλείας, Νίκος Διάκος, η κατάσταση στα εκτελούμενα έργα είναι πολύ δύσκολη και έχει εγκλωβίσει τις μικρές εταιρείες.

«Τα μεγάλα έργα σταματάνε, γιατί οι ανάδοχοι δεν μπορούν να τα εκτελέσουν με τις τεράστιες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και με τη σοβαρή καθυστέρηση στις πληρωμές. Τα μεσαία έργα “σέρνονται” εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής και τα μικρά έργα τα εκτελούν αναγκαστικά οι μικρές εταιρείες, επειδή με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τις προθεσμίες, δεν προλαβαίνουν να κάνουν διακοπή εργασιών. Υποχρεωνόμαστε επί της ουσίας να ολοκληρώσουμε τα έργα με “φέσι”, το οποίο αναπόφευκτα θα περάσει στην αγορά και δε θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας», εξήγησε ο Νίκος Διάκος και στηλίτευσε τις ανεπαρκείς αναθεωρήσεις σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στις πληρωμές.

«Φτύνουμε αίμα για να πάρουμε χρήματα του ΕΣΠΑ, που υποτίθεται τα έχει το υπουργείο, αλλά μάλλον κάπου αλλού θα έχουν πάει. Οι αναθεωρήσεις τιμών που έγιναν, είναι αστείες και ανεπαρκείς, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Το μόνο που πέτυχαν, είναι να μας δεσμεύσουν νομικά ώστε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε σε διάλυση εργολαβίας. Εμείς είχαμε ζητήσει σε έργα με εκπτώσεις 40 και 45% να μας δώσουν ως αναθεώρηση το 20% περίπου για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δεν έχουν αίσθηση του τι γίνεται στην αγορά, μάλλον μας κοροϊδεύουν.  Με 75 ευρώ το μπετόν από 49 που ήταν, πώς θα το κάνουμε το έργο; Το σίδερο, ο χαλκός, τα πετρέλαια, όλα είναι πλέον στα ύψη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι μικροί εργολήπτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

«Στα μεγάλα έργα γίνεται δεκτή η διάλυση της εργολαβίας, γιατί δεν έχουν λεφτά να τους πληρώσουν. Στα μικρά έργα, που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε διακοπή εργασιών, εγκλωβιζόμαστε και μπαίνουμε μέσα», δηλωσε και επισήμανε και το ζήτημα των προβληματικών μελετών.

«Δύο παράμετροι είναι κομβικές για την εκτέλεση ενός έργου: η μελέτη και η χρηματοδότηση. Δυστυχώς, εγώ βλέπω ότι σε έργα της Ηλείας οι μελέτες δεν ήταν οι προβλεπόμενες και αυτό θα έπρεπε να το έχουν δει εγκαίρως οι αρμόδιες αρχές που διαχειρίζονται τα έργα και τα εγκρίνουν ή τα απορρίπτουν», σχολίασε με νόημα.

«Το κλίμα είναι ανησυχητικό για το επόμενο διάστημα»

Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και επαγγελματίας στον κατασκευαστικό κλάδο, δήλωσε πως επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας για το επόμενο διάστημα εξαιτίας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

«Προς το παρόν υπάρχει αγοραστκό ενδιαφέρον, που όμως δεν μεταφράζεται πρακτικά σε όρους πραγματικής εικόνας της οικοδομικής δραστηριότητας, διότι αφορά κυριως έργα σε εξέλιξη, που είναι σε πρώιμο στάδιο κατασκευής ή πρόκειται για αναγκαστικές κατασκευές. Ωστόσο, το γενικότερο κλίμα μας προβληματίζει, διότι από συζητήσεις με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις διαπιστώνουμε πως η κατάσταση δεν είναι πολύ καλή λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των οικοδομικών υλικών και στο ενεργειακό, που εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και συμπιέζει τα όποια έσοδα υπάρχουν. Θα πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις, τόσο στις ανατιμήσεις όσο και στο ενεργειακό, ειδάλλως θα τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας για τον τεχνικό κλάδο, που απασχολεί μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, και ενδεχομένως κινδυνέψει η υλοποίηση έργων υποδομής, που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia