FOLLOW US: facebook twitter

Στη ΔΟΥ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΥΑ Αρχ.Ολυμπίας

Ημερομηνία: 13-05-2022 | Συντάκτης:

Δραστικές λύσεις για τη βελτίωση των εσόδων αποφάσισε το ΔΣ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε πιο δραστικά μέτρα θα προβεί η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας το προσεχές χρονικό διάστημα, προκειμένου να εισπράξει οφειλές ανεξόφλητων λογαριασμών, καθώς όσα μέτρα εφαρμόστηκαν ως τώρα, αποδείχθηκαν ατελέσφορα. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών απόφαση που θα επιτρέπει στην Επιχείρηση να αναθέτει στη ΔΟΥ την είσπραξη ληξιπρόθεσμων εσόδων, με στόχο τη βελτίωση της τωρινής οικονομικής της κατάστασης.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Νίκος Μαρούντας, η Υπηρεσία μέχρι και σήμερα, παρόλο που έχει προβεί σε διάφορα μέτρα, όπως ενημέρωση των καταναλωτών και διακανονισμούς, για να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της, δεν πέτυχε τους στόχους της.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αρκετή καθυστέρηση είσπραξης των λογαριασμών νερού της επιχείρησης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της πυρκαγιάς και της πανδημίας. Η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με τεράστια έξοδα, η οποία λαμβάνει ελάχιστες κρατικές επιχορηγήσεις. Οι πόροι της προέρχονται από την είσπραξη των λογαριασμών ύδρευσης αποχέτευσης, οπότε είναι αναγκασμένη με κάθε νόμιμο μέσο να προασπίσει τη λειτουργία και την ανταποδοτικότητά της, στα πλαίσια του κοινωφελούς έργου που παράγει αναφορικά με την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των απαραιτήτων έργων υποδομής, στους τομείς αρμοδιότητας της για όλο το νέο διευρυμένο Καλλικράτειο Δήμο . Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι δύσκολο να διαχειριστούν στην πράξη. Για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικά δύσκολων και αμφιβόλου εισπράξεως απαιτήσεων χρειάζεται να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, όπως οι διαδικασίες για την βεβαίωση, είσπραξη και απόδοση υπέρ τρίτων στην Δ.Ο.Υ. με τις οποίες μπορεί να ανατεθεί στις Δημόσιες Οικονομικές υπηρεσίες η είσπραξη των εσόδων και των ΝΠΙΔ», εξήγησε και πρόσθεσε ότι και άλλες ΔΕΥΑ έχουν κάνει χρήση αυτών των διατάξεων.

«Εισηγούμαστε να υποβάλει η ΔΕΥΑ Α.Ο. ανάλογο αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Υπουργική απόφαση που να δίνει τη δυνατότητα στην ΔΕΥΑ Α.Ο. να αναθέτει στη Δ.Ο.Υ την είσπραξη ληξιπρόθεσμων εσόδων της και να καθορίζει το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΥΑ Α.Ο. στη δαπάνη για την είσπραξη των εσόδων που θα εισπράττει η Δ.Ο.Υ. για λογαριασμό της», επισήμανε.


«Πράσινο» και από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο Ανδρέας Μπενέτσης είπε ότι η βεβαίωση οφειλών προς στην Δ.Ο.Υ. είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία και απόφαση που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει η επιχείρηση και επισήμανε να μη σταλούν στη ΔΟΥ αυτοί που κινείται ο λογαριασμός τους έστω και με κάποιο ποσοστό της συνολικής οφειλής τους.

Η Βασιλική Μπουρνά Βασιλική πρότεινε να βρεθεί χρυσή τομή, δηλαδή έστω μία συμμετοχή π.χ. 50€, ώστε οι οφειλέτες να είναι σε θέση να πληρώνουν και η ΔΕΥΑ να είναι εντάξει, διότι η ΔΕΥΑ Α.Ο. έως και σήμερα έχει δεχτεί πολλή ανέχεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Χάρης Σπηλιόπουλος Χαράλαμπος είπε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ότι η ΔΕΥΑ Α.Ο. είναι κοινωνική επιχείρηση σε αδιέξοδο, και δεν έχει χρήματα για να φτιάξει τρία σημαντικά έργα, στηρίζοντας ως σωστή την πρόταση του προέδρου της Επιχείρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑ Α.Ο. να αναθέτει στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες την είσπραξη ληξιπρόθεσμων εσόδων της και να καθορίσει το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΥΑ Α.Ο. στη δαπάνη για την είσπραξη των εσόδων που θα εισπράττει η Δ.Ο.Υ. για λογαριασμό της.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος