FOLLOW US: facebook twitter

Στη Βουλή χθες οι 120 δόσεις, η 13η σύνταξη και η μείωση του ΦΠΑ

Ημερομηνία: 15-05-2019 | Συντάκτης:

Κατατέθηκε  και αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η ρύθμιση των 120 δόσεων σε ταμεία, εφορία και δήμους.

Σύμφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι την Παρασκευή να ανοίξουν και οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρµογές, κάτι που θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις µέσω της προσαρμοσμένης πλατφόρμας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, σειρά θετικών αλλαγών στα εργασιακά.

Το πρώτο είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πρόκειται για μια μόνιμη παροχή που θα δίνεται μια φορά κάθε χρόνο και θα αποκλιμακώνεται σε ποσοστό ανάλογα με το ύψος του μικτού ποσού των μηνιαίων αποδοχών των συνταξιούχων.

Στο πεδίο του ΦΠΑ υπάρχουν τρεις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου. Η πρώτη είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Η μείωση αυτή θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν οβελιστήρια, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία,καφετερίες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, φαστφουντ, κυλικεία – καντίνες κ.ά. Επίσης οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου μετατάσσονται από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο του 6%.

 Η τρίτη παρέμβαση αφορά την μετάταξη των συσκευασμένων τροφίμων από τον βασικό συντελεστή του 24% στο 13% σε τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

Ανάταξη της οικονομίας με σχέδιο για καλύτερες ημέρες

«Τα μέτρα που φέρνουμε είναι σίγουρο ότι θα γυρίσουν το κλίμα εναντίον μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις.

Οι τροπολογίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας, ένα πλαίσιο ανάταξης σε όλους τους τομείς, είπε ο υπουργός Οικονομικών και εκτίμησε πως οι επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ θα τονώσει την αγορά, θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της χώρας στον τουριστικό τομέα και το εισόδημα των καταναλωτών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για ένα πλαίσιο μέτρων «μέσα στις δυνατότητες μας για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά» και στο ερώτημα πότε θα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους το αποτέλεσμα, απάντησε πως «σήμερα δίνεται μια απάντηση με αυτό το νομοσχέδιο. Σιγά-σιγά, κάνουμε βήματα μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ώστε οι Έλληνες να μπορέσουν να το διαπιστώσουν».

Μείωση ΦΠΑ για τον καφέ και τα ροφήματα στα ράφια

Ερωτηθείς για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι στη συζήτηση για τα μέτρα  στη Βουλή θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, λέγοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδεψε τη σχετική τροπολογία, το ετήσιο κόστος από την επαναφορά της 13ης σύνταξης θα ανέρχεται στα 830 εκατ. ευρώ.

Η νέα, μόνιμη 13η σύνταξη θα δίνεται από φέτος και για κάθε επόμενο έτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, η καταβολή της σύνταξης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου και θα είναι ακατάσχετη. Θα καταβληθεί και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές, μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Μείωση ΦΠΑ στον καφέ, επαναφορά ΕΚΑΣ και αύξηση ακατάσχετου

Την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι θα μειωθεί στο 13% ο ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και πως θα επανέλθει η έκπτωση για την εφάπαξ καταβολή φόρων και θα αυξηθεί το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ «ήταν μια από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το παραδεχθώ. Στη διαπραγμάτευση που κάναμε, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Σκεφτόμαστε την επαναφορά του, με διαφορετική μορφή, πιο στοχευμένο».

Για τημείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στη Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», προσθέτοντας πως δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι με τροπολογία σήμερα θα προβλέπεται η αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού από τα 1.200 ευρώ που είναι τώρα, ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες. Το όριο θα «χτίζεται» ανάλογα με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο οφειλέτης, και ο υπουργός έκανε λόγο ουσιαστικά για μια «κλίμακα συνέπειας».

Για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε πως «τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου», προσθέτοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ν.Δ. για οριζόντια μείωση του φόρου κατά 30%. Είπε ότι υπήρξαν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φέτος, αρνούμενος πάντως ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Για την προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πέρυσι τέτοια εποχή έλεγε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση, καλώντας όλους να μην βιάζονται και ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι το ίδιο θα γίνει και με την μείωση του αφορολόγητου.

Όπως ανέφερε, «στον προϋπολογισμό του 2020 θα έχουμε και τις προτάσεις μας για τη μη μείωση του αφορολόγητου και για τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, αλλά και επιπλέον μέτρα», μεταθέτοντας ουσιαστικά τις ανακοινώσεις για τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος