FOLLOW US: facebook twitter

Στενεύουν τα περιθώρια για την παράκαμψη Λαστεΐκων

Ημερομηνία: 27-02-2020 | Συντάκτης:
Στις 12/3 εκδικάζεται η υπόθεση που θα κρίνει την πορεία του έργου

Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της κατασκευής της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη-Κατακόλου, εξαιτίας δικαστικής εμπλοκής στις απαλλοτριώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», διαπιστώθηκε λάθος στην πρωτόδικη απόφαση σχετικά με τον καθορισμό τιμής μονάδας σε οικόπεδο, καθώς εντάχθηκε ως ακίνητο εντός σχεδίου πόλης ενώ ήταν εκτός σχεδίου, με συνέπεια να προκύψει διαφορά στις δαπάνες του Δημοσίου κατά 500.000 ευρώ περίπου. Ακολούθησε προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 12 Μαρτίου στο Εφετείο Πατρών.

Σε πρόσφατη σύσκεψη στην Πάτρα, όπου συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πύργου, με την παρουσία και της Διαχειριστικής Αρχής, συζητήθηκε εκτενώς η πορεία του έργου, δεδομένης της δικαστικής εμπλοκής. Από την πλευρά της διαχειριστικής αρχής επισημάνθηκε η μεγάλη καθυστέρηση του έργου (σημειωτέον ότι χάθηκαν δύο χρόνια λόγω των κλειστών υποθηκοφυλακείων) και τονίστηκε πως η κατάσταση είναι πλέον οριακή σχετικά με τη χρηματοδότηση και την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.

Ωστόσο, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι δεν τίθεται ζήτημα μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς η παράκαμψη προβλέπεται να κατασκευαστεί εντός 20 μηνών από την έναρξη των εργασιών και ότι τα χρονικά περιθώρια ναι μεν έχουν περιοριστεί αλλά το έργο προς ώρας δεν κινδυνεύει.

Από την πλευρά της Περιφέρειας, πάντως, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου ως «γέφυρας» για την επόμενη προγραμματική περίοδο, σε περίπτωση που τελικά απενταχθεί από τη χρηματοδότηση της ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχ. Ολυμπία. Επίσης, για να απορροφηθούν τα περίπου 15 εκατ. ευρώ από την τωρινή προγραμματική περίοδο, που αντιστοιχούν στην παράκμαψη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δρομολογούν την άμεση ένταξη άλλων ώριμων έργων.

Όπως τονίστηκε στην «Πρωινή» από στέλεχος του δήμου Πύργου, έχει ήδη γίνει μια πρώτη συνεννόηση με την ΠΕ Ηλείας για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας στο δικαστικό σκέλος, προκειμένου να επιδιωχθεί κατά προτεραιότητα η έκδοση της απόφασης του Εφετείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος