FOLLOW US: facebook twitter

ΣτΕ: Η μάχη για τα κομμένα «δώρα» των δημοσίων υπαλλήλων

Ημερομηνία: 04-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81443″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο δημοσιονομικό κόστος που µπορεί να έχει µια θετική για τους δημοσίους υπαλλήλους απόφαση επικεντρώθηκε η διαμάχη ενώπιον της Ολομέλειας

«Μπρα ντε φερ» µεταξύ ∆ηµοσίου και εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων για τα κοµµένα δώρα είχαμε στην Ολομέλεια του Συµβουλίου της Επικρατείας. Έχοντας ήδη στα χέρια τους µια πρώτη θετική απόφαση από το ΣΤ’ Τµήµα του Ανώτατου ∆ικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επιδομάτων και των δώρων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, διά των συνηγόρων τους, ζήτησαν από την Ολομέλεια µια ηθική δικαίωση, καθώς, όπως είπαν, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν ανελλιπώς το… µάρµαρο της οικονομικής κρίσης από το 2010.

Απαντώντας στους ισχυρισµούς του ελληνικού ∆ηµοσίουότι εάν κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλει 3,9 δισ. ευρώ, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι το κόστος είναι πολύ µικρότερο, καθώς δεν έχουν ασκηθεί πολλές αγωγές σε βάρος της επίμαχης διάταξης και ήδη από το 2013 (σ.σ.: έτος κατά τη διάρκεια του οποίου άρχισαν οι περικοπές) µια µεγάλη πλειονότητα δημοσίων υπαλλήλων έχει χάσει την αξίωσή της να διεκδικήσει χρήματα.

Τα έτη για τα οποία µπορούν να έχουν αξιώσεις -όσοι προσέφυγαν- όπως είπαν είναι το 2017 και το 2018, για τα οποία το κόστος δεν ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυµίζεται, πάντως, ότι η Ολοµέλεια του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου έχει ήδη χαράξει τις «κόκκινες γραµµές» της, µε την απόφαση του Ιουνίου του 2015 για τις περικοπές στους συνταξιούχους (σ.σ.: τις έκρινε αντισυνταγµατικές), αποφαινόµενη ότι αναδροµικά µπορούν να πάρουν µόνο όσοι είχαν ασκήσει προσφυγές πριν από την έκδοση της απόφασης, ενώ για τους υπολοίπους ο χρόνος «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2015. Τέλος, οι δικηγόροι των προσφευγόντων δηµοσίων υπαλλήλων έκαναν µνεία και στην πρόσφατη απόφαση της Ολοµέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία επίσης είχε αποφανθεί ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν µε µνηµονιακούςνόµους του 2012 είναι αντισυνταγµα.

Τι απαντά το ∆ηµόσιο

Στις αρνητικές για την οικονομία συνέπειες που µπορεί να έχει µια θετική για τους εν ενεργεία δηµοσίους υπαλλήλους απόφαση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επέμειναν οι νομικοί παραστάτες του ∆ηµοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες διατάξεις που επέβαλαν την περικοπή των δώρων ήταν µέτρο πρόσφορο και αναγκαίο για τη δημοσιονομικήπροσαρμογή της χώρας. Αντέταξαν, µάλιστα, ότι µε τις επίμαχες περικοπές δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς ο κύριος µισθός τους δεν θίχθηκε, προσθέτοντας ότι συνέχιζαν να λαμβάνουν άλλα επιδόματα, όπως αυτά της ειδικής θέσης, οικογενειακά επιδόματα κ.ά. Σύμφωνα µε τους νομικούς παραστάτες του ∆ηµοσίου, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι σε δυσχερέστερη θέση από τους δημοσίους, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης γεύτηκαν την ανεργία, ευέλικτες µορφές εργασίας, έμειναν απλήρωτοι, ενώ συνέκριναν τον βασικό µισθό στο ∆ηµόσιο (700 ευρώ) µε εκείνον του ιδιωτικού τομέα που φτάνει τα 580 ευρώ. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι», είπαν, «µπορεί να έχασαν ολοσχερώς τον 13ο και τον 14ο µισθό, διασφάλισαν όμως τους άλλους 12».

Αναφέρθηκαν ακόμη στο braindrain, υποστηρίζοντας ότι χιλιάδες ιδιωτικοί υπάλληλοι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, υποστηρίζοντας, εν κατακλείδι, ότι τα µέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν ούτε επαχθή ούτε δυσανάλογα, καθώς όλες οι κοινωνικές ομάδες επλήγησαν µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο ομοίως, µέσω της φορολογίας, του τέλους επιτηδεύματος, τις αλλαγές των συβάσεων εργασίας. Τέλος, οι παραστάτες του ελληνικού ∆ηµοσίου έκρουσαν το καµπανάκι του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει αναλάβει δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και αν τελικά χορηγηθούν τα επιδόµατα, θα χαθεί ο δημοσιονομικός στόχος που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους.

«Καµπανάκι» της Α∆Ε∆Υ για τα αναδροµικά

Εµµεσοκαµπανάκι προς τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά τους κρούει η Α∆Ε∆Υ. Το τριτοβάθμιο συνδικάτο έκανε χθες νομικήπαρέμβαση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού το θέμα αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά τη συνεδρίαση η Α∆Ε∆Υ εξέδωσε ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι ο χρόνος δημοσίευσης της κομβικής απόφασης µπορεί να αποδειχθεί συντομότερος από το σύνηθες, που είναι τέσσερις µε έξι µήνες. ∆εδοµένης της ταχύτητας µε την οποία προσδιορίστηκε η δίκη στην Ολομέλεια, το συνδικάτο εκτιμά πως η δημοσίευση της απόφασης θα πρέπει να αναμένεται «εντός των πλαισίων που η νομικήγνωμοδότηση της Α∆Ε∆Υ προσδιόρισε».

Υπενθυμίζεται πως το συνδικάτο έχει αποστείλει στις 42 ομοσπονδίες-µέλη του τη γνωμοδότηση της νομικής της συμβούλου, που καταλήγει πως «η πλήρης δικαστική κατοχύρωση για τη διεκδίκηση καταργηθέντωνεπιδομάτων εορτών και αδείας συνίσταται στην άσκηση αγωγής µέχρι τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας». Η ίδια γνωμοδότηση συνιστά την άσκηση αγωγών µέχρι τις 15 Μαρτίου ή το αργότερο µέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στόχος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κατοχυρωθούν απέναντι σε µιαενδεχόμενη κρίση της Ολομέλειας που µπορεί να αποκλείει από τα αναδρομικά όσους δεν έχουν ασκήσει ένδικα µέσα µέχρι την ημερομηνίαδημοσίευσης της απόφασης.

Ο «κόφτης» του 2015

Υπενθυμίζεται πως η πρακτική αυτή του «κόφτη» είχε υιοθετηθεί το 2015 από την Ολομέλεια και για τους συνταξιούχους, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το µέτρο αφορά 500.000 µόνιµους υπαλλήλους και 60.000 συμβασιούχους. Σύμφωνα µε εργατολόγους, µε αγωγή που ασκείται εντός του 2019 µπορούν να διεκδικηθούν δώρα για το 2017 και το 2018, καθώς υπάρχει νόμος που ορίζει παραγραφή διεκδικήσεων στη διετία. Οι αξιώσεις, δηλαδή, για τα δώρα 2013- 2015 έχουν παραγραφεί.

Άλλοι νομικοί εκτιμούν πως τα δώρα πρέπει να διεκδικηθούν από το 2013 ανεξαρτήτως της διετούς παραγραφής. Σε κάθε περίπτωση, τα όποια αναδρομικά αφορούν στα κοµµένα δώρα που δίδονταν έως το 2012, δηλαδή 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και το καλοκαίρι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Ολομέλεια του ΣτΕ να υιοθετήσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012. Κάτι που, βέβαια, θα γεννήσει υποχρέωση επαναφοράς των δώρων στο ∆ηµόσιο για το µέλλον.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia