FOLLOW US: facebook twitter

«Φρένο» ΣτΕ στην εξαγορά δημοσίων εκτάσεων από καταπατητές

Ημερομηνία: 21-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου 4061/2012 που παρέχει τη δυνατότητα στους αυθαιρέτως κατέχοντες δημόσια κτήματα (καταπατητές), τουλάχιστον από τις 5.6.1993 και μετά, να τα εξαγοράσουν, με μηνιαίες δόσεις σε τιμή ίση προς τις αντικειμενικές ή αγοραίες αξίες τους. Το άρθρο 23 του νόμου 4061/2012 παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον κατέχει έκταση που διαχειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να υποβάλει αίτηση εξαγοράς του, εφόσον αποδεικνύει την κατοχή του πριν τις 5.6.1993 και εφόσον η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα.

Ωστόσο, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄αριθμ. 709/2020 απόφασή της, έκρινε ότι έκρινε ότι η επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 23 του ν. 4061/2012 αποσυνδέει το δικαίωμα εξαγοράς του δημοσίου κτήματος από κάθε προϋπόθεση, άλλη πέραν της κατοχής του τουλάχιστον από την 5.6.1993 και μετά, και της καταβολής του σχετικού τιμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος καθορίζει και τη διανομή των αγροτικών εκτάσεων στις πρώην λίμνες Αγουλινίτσας, Κάστας και Μουριάς, χωρίς όμως να έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Μετά και από αυτήν την απόφαση, θεωρείται δεδομένο ότι στη διαβούλευση που θα ξεκινήσει για την τροποποίηση του νόμου ως προς τη διανομή των εκτάσεων, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η αλλαγή του άρθρου 23.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος