FOLLOW US: facebook twitter

Στάχτη τουλάχιστον 500.000 ρίζες ελιές – Σοκ από τις εκτιμήσεις για την ελαιοπαραγωγή

Ημερομηνία: 13-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”143102″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ η ζημιά στον νομό, δηλώνει στην «Πρωινή» ο αντιπερ/ρχης Αγροτ. Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος

[/vc_column_text][vc_column_text]Εφιαλτικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική ζημιά στον πρωτογενή τομέα της Ηλείας από την πυρκαγιά, καθώς η ελαιοπαραγωγή έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, με απρόβλεπτο χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης.

Τα πρώτα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας& Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας δείχνουν ότι έχουν καεί τουλάχιστον 500.000 ρίζες ελιές, ενώ ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί η ζημιά στα ελαιόδεντρα που δεν κάηκαν αλλά ο καρπός τους αναπόφευκτα θα επηρεάσει την ποιότητα του λαδιού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”143103″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Βασιλόπουλος, οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι έχει χαθεί τουλάχιστον το 10% της ετήσιας ελαιοπαραγωγής της Ηλείας, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομική απώλεια περίπου 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Με βάση τις πρώτες μας εκτιμήσεις από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, θεωρούμε ότι η πυρκαγιά προκάλεσε απώλεια τουλάχιστον 2.500 με 3.000 τόνων ελαιολάδου, χωρίς να προσμετράμε και όσα ελαιόδεντρα δεν κάηκαν αλλά σίγουρα θα επηρεαστούν. Η οικονομική ζημιά στην Ηλεία, μόνο από την ελαιοπαραγωγή, θα ξεπεράσει τα 100 με 130 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Αν προσθέσουμε και τις απώλειες στις υπόλοιπες καλλιέργειες, ξεπερνάμε τα 150 εκατ. ευρώ», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι πυρόπληκτοι παραγωγοί να λαμβάνουν ενίσχυση για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να επανέλθουν οι καλλιέργειες.

«Πιθανόν να χρειαστούν πέντε με επτά χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες, οπότε θα πρέπει οι παραγωγοί να στηριχτούν επαρκώς μέχρι να αποκτήσουν ξανά εισόδημα. Η παραγωγή ελαιολάδου είναι ζωτικός οικονομικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας και η καταστροφή είναι μεγάλη», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”143104″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Αλέξανδρος Σπηλιόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Λάλα, μίλησε στην «Πρωινή» για την τεράστια καταστροφή που υπέστη η περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν και πότε θα επανέλθει η αγροτική οικονομία της ορεινής Ολυμπίας σε ικανοποιητικά επίπεδα ξανά.[/vc_column_text][vc_single_image image=”143105″ img_size=”full”][vc_column_text]«Οι ελιές μας  καταστράφηκαν σχεδόν όλες, κατά 80% τουλάχιστον είναι καμένες, ενώ και το 20% που απέμεινε, τι ποιότητα ελαιολάδου θα βγάλει είναι ένα ζήτημα, γιατί όλα τα δέντρα έχουν “πάρει” από τη φωτιά. H οικονομική ζημιά είναι τεράστια, όλα τα ελαιοτριβεία της περιοχής έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή, του συναδέλφου μας εδώ κάηκε. Ο τζίρος που χάνει η ευρύτερη περιοχή από το ελαιόλαδο είναι τουλάχιστον 5 με 6 εκατ. ευρώ, κι αυτό με συντηρητική εκτίμηση. Για να επανέλθουν οι ελιές που δεν είναι εντελώς καμένες, χρειάζεται τουλάχιστον μια πενταετία για να σου δώσουν. Aυτές που κάηκαν ολοσχερώς, θέλουν βγάλσιμο και πάλι από την αρχή. Θα περιμένουμε 6-7 χρόνια και πάλι δεν ξέρουμε πόσο θα μας δώσει. Μιλάμε για καταστροφή, και περιμέναμε καλή χρονιά φέτος. Χάθηκαν πολλά λεφτά, ο κόσμος από ελιές και πρόβατα ζει εδώ», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”143107″ img_size=”full”][vc_column_text]«Τα οικονομικά μέτρα Μητσοτάκη είναι 1 προς 6 εκείνων του Καραμανλή το 2007»

Ο κ Μιχάλης Πλαστουργός πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου  μιλώντας στην Πρωινή για το θέμα, τόνισε ότι η οικονομική καταστροφή στον τομέα της ελαιοκομίας θα είναι τεράστια για τον νομό, πολύ μεγάλη σε έκταση για πολλά χωριά του δήμου Ολυμπίας και μικρότερη για την περιοχή Κολιρίου- Λαμπετίου του δήμου Πύργου, καθώς τα καμένα ελαιόδεντρα είναι χιλιάδες!

Όπως ανέφερε στις καμένες περιοχές του δήμου Πύργου η μεγάλη ζημιά  από την περιοχή Λαμπετίου- Κολιρίου έγινε στην πλαγιά που γειτνιάζει με το μοναστήρι της Κρεμαστής και πάει προς Λάνθι, όπου η καταστροφή των ελαιώνων είναι ολοκληρωτική. Όπως όμως μας εξηγεί, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν περιορίζεται μόνο στα καμένα λιοστάσια, αλλά και στις ελιές που γειτνιάζουν με αυτά, αφού από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο καρπός αφυδατώθηκε και δεν θα υπάρχει καθόλου παραγωγή. Η ζημιά που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου και της Ομάδας Ελαιοπραγωγών Πύργου, αγγίζει το 40% σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αναφέροντας πως επειδή οι συνέπειες είναι αλυσιδωτές, οικονομική ζημιά θα υποστούν και τα ελαιοτριβεία αφού οι ποσότητες του ελαιολάδου θα είναι περιορισμένες.[/vc_column_text][vc_single_image image=”143106″ img_size=”full”][vc_column_text]Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα, τόνισε ότι αυτά είναι ελλιπή και ανεπαρκή, διότι ως τώρα δεν έχει κάνει την απαραίτητη εξειδίκευση.

«Καταρχήν ο υπουργός μάς είπε ότι θα αποζημιώσει τις καμένες καλλιέργειες ανάλογα με τα στρέμματα και θα δώσει προκαταβολή τώρα το 20%. Όσοι λοιπόν ελαιοπαραγωγοί έχουν έως 50 στρέμματα, λαμβάνουν επιδότηση 4000 ευρώ,  2.000 ευρώ για εκτάσεις μεταξύ 10-50 στρεμμάτων και 1000 ευρώ για κάτω από 10 στρέμματα. Αν λοιπόν ένα ελαιοπαραγωγός έχει 10 στρέμματα λιοστάσι, θα πάρει προκαταβολή… 200 ευρώ! Και ρωτάω, με τα δύο κατοστάρικα τι ακριβώς θα κάνει για να μετριάσει τη ζημιά του;  Επίσης δεν μας είπε αν θα υπάρξει επιδότηση ανά δέντρο όπως το 2007 και τι γίνεται με τις καλλιέργειες που δεν ήταν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, ή τα οικόσιτα που επίσης δεν ήταν δηλωμένα στο ΟΣΔΕ. Δεν θα αποζημιωθούν; Αυτές οι παράμετροι που είναι παράπλευρές απώλειες προς το παρόν δεν έχουν απαντήσεις. Μια ελιά για να γίνει ξανά πλήρως παραγωγική θέλει 15 χρόνια, άρα το πρόβλημα είναι μακροπρόθεσμο και γι αυτό εμείς ζητάμε η επιδότηση να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια και όχι εφάπαξ. Τέλος να σημειώσω ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι 1 προς 6 της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, δηλαδή ψίχουλα!», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia