FOLLOW US: facebook twitter

Αλ. Τσίπρας «Προκλητική η κυβερνητική αδιαφορία για την Ηλεία»

Ημερομηνία: 13-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική
-Τις πυρόπληκτες περιοχές του νομού επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό
-Έθεσε τον όρο της «ρήτρας αναπλήρωσης εισοδήματος» ως προς τα μέτρα στήριξης
-Ανοιχτή συζήτηση με τους τοπικούς προέδρους και τους κατοίκους σε Βαρβάσαινα, Πελόπιο, Λάλα και Νεμούτα

Προκλητική στάση αδιαφορίας προς την Ηλεία καταλόγισε στη σημερινή κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή περιοδεία του στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, ζητώντας άμεσες και επαρκείς αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Αφήνοντας αιχμές και για τις καταστροφές του 2007, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή προπαγάνδα και υπογράμμισε την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Έρχομαι με ειλικρινή αίσθηση αγωνίας ειδικά για το αύριο της Ηλείας, διότι βλέπω μια προκλητική στάση αδιαφορίας από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και γιατί διαχρονικά έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Έχουμε χορτάσει προπαγάνδα, γιατί κι αυτά που εξαγγέλθηκαν χθες είναι λιγότερα από αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα και λέγονται με ωραία λόγια για να ακούγονται περισσότερα. Νομίζω ότι κάποια στιγμή η ίδια η ζωή βάζει ένα τέλος στην ωραιοποίηση και στην προπαγάνδα και πρέπει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Αν συνεχίσουμε έτσι, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα», τόνισε ο κ. Τσίπρας συζητώντας με τους πυρόπληκτους κατοίκους στη Βαρβάσαινα, στο Πελόπιο, στο Λάλα και στη Νεμούτα.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τη Βαρβάσαινα, όπου ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος και οι πρόεδροι των κοινοτήτων που επλήγησαν από την πυρκαγιά τον υποδέχτηκαν και του εξιστόρησαν το χρονικό της μάχης που έδωσαν με τις φλόγες και στη συνέχεια τον ενημέρωσαν αναλυτικά για το μέγεθος της καταστροφής στις υποδομές και στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στις ελαιοκαλλιέργειες, ζητώντας του θεσμικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Πελόπιο, όπου ο τοπικός πρόεδρος Δημ. Στασινόπουλος τον ενημέρωσε το μέγεθος της ζημιάς στα σπίτια και στις καλλιέργειες, λέγοντάς του ότι το 95% της έκτασης του δήμου έχει καταστραφεί, ενώ περισσότερα από 11 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, εξαφανίζοντας το εισόδημα διαβίωσης των κατοίκων.

«Δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής υπερβαίνει κάθε εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς αν δεν έρθει να το δει διά ζώσης. Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί. Ενδεχομένως πάνω από 200 κατοικίες να έχουν καεί ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αλλά και ανθρωπογενή καταστροφή που έχει γίνει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους να παραμείνουν στον τόπο τους»

Ακολούθησε η συνάντηση με τον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλο, σε καμένες περιοχές στο Λάλα, ο οποίος του παρέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις του δήμου για την ανασυγκρότηση της περιοχής, με έμφαση στην οικονομική στήριξη των πληγέντων παραγωγών, ακόμα και με το μέτρο «εγγυημένου εισοδήματος» μέχρι να ανακάμψει η ελαιοπαραγωγή. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε ως προς τη διαρκή στήριξη των πυρόπληκτων, θέτοντας στη συζήτηση τον όρο της «ρήτρας αναπλήρωσης εισοδήματος».

«Απευθύνω ένα υπαρξιακό ερώτημα αγωνίας για τους ανθρώπους των καμένων περιοχών, διότι δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα το πώς θα περάσουνε μια βδομάδα, δυο βδομάδες, ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους, στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί, πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, με τί δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα, ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν. Θα ‘ταν καλύτερα τούτες τις ώρες, αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας,  δηλαδή να μην ξέρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι απλά του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Ας έρθει εδώ να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, με τους δημάρχους που ενδεχομένως οι περισσότεροι να ‘ναι από το δικό του κόμμα, να πάρει μία εικόνα της πραγματικότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Νεμούτα, όπου ο κ. Τσίπρας παρέμεινε για αρκετή ώρα σε ανοιχτό χώρο στο κέντρο του χωριού, καθώς θέλησε να συζητήσει αναλυτικά με τους κατοίκους το μέγεθος της καταστροφής και τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα.

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καυτηρίασε τις πρωθυπουργικές δηλώσεις στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η πρόταση των 7 σημείων που κατέθεσε, είναι μια βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης.

«Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα. Ακούγοντας σήμερα και βλέποντας τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, εγώ αλλά και ο κάθε πολίτης αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια τούτες τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους, δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, την ώρα που οι συμπολίτες μας ζητάνε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει, όχι μονάχα για το τι έφταιξε, να γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια εικόνα μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την επούλωση των πληγών, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα απ’ ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες», σχολίασε και  συνεχάρη όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και κυρίως τους εθελοντές, «αυτούς που αγνόησαν πολλές φορές ακόμα και τις εντολές να απομακρυνθούν με κίνδυνο της ζωής τους για να σώσουν ό,τι μπορούσε να σωθεί, για να σώσουν περιουσίες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για να σώσουν ζώα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος