FOLLOW US: facebook twitter

Στάθης Καννής: Δέσμευση για αξιοπρέπεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

Ημερομηνία: 23-12-2023 | Συντάκτης:

-Τους βασικούς άξονες της θητείας του παρουσίασε ο νέος δήμαρχος Πύργου στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας στο πάρκο Ξυστρή

Με τρίπτυχο την αξιοπρέπεια, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα δεσμεύτηκε ότι θα διοικήσει τον δήμο Πύργου την επόμενη πενταετία ο νέος δήμαρχος της ηλειακής πρωτεύουσας, Στάθης Καννής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Πύργου στο κατάμεστο από κόσμο θεματικό Πάρκο Ξυστρή.

Ο κ. Καννής, αφού ευχαρίστησε θερμά τους πολίτες για την παρουσία τους στην τελετή ορκωμοσίας, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη η τιμή και ξεχωριστή η συγκίνηση της σημερινής στιγμής, τόσο για τον ίδιο προσωπικά και τη νέα δημοτική αρχή όσο και για τον Δήμο Πύργου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ορκωμοσία του ως Δημάρχου Πύργου δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από αισθήματα βαριάς ευθύνης για το υψηλό καθήκον που επωμίζεται, καθώς ο όρκος είναι πάνω από όλα όρκος ηθικής υποχρέωσης και δέσμευσης.

«Αναλαμβάνω το χρέος να ασκήσω τα καθήκοντά μου εν ονόματί σας και όχι εν ονόματί μου. Υπηρετώντας το ρόλο του πρώτου μεταξύ ίσων, με απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατική βούληση των συνδημοτών μας. Με μοναδικό γνώμονα την εφαρμογή δίκαιων και εφικτών λύσεων προς το συμφέρον του συνόλου. Η νίκη της δημοτικής μας παράταξης στις εκλογές ήταν ένα βήμα. Βήμα αποφασιστικό και καθοριστικό. Όμως, δεν είναι τα εκλογικά αποτελέσματα εκείνα που σφραγίζουν την ιστορία ενός τόπου, αλλά η δικαίωση των ελπίδων που αυτά γεννούν. Αυτή η δικαίωση εγγράφεται ανεξίτηλα στη συνείδηση των πολιτών. Δική μου, λοιπόν, φιλοδοξία είναι να εκπληρώσω τη δημοκρατική οφειλή μου απέναντι σας και να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείξατε. Εξάλλου, όταν εισπράττουμε απλόχερα την αγάπη των συνδημοτών μας, πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι την αξίζουμε» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά του.

«Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι αναλαμβάνουμε τη διοίκηση του Δήμου Πύργου σε μια κρίσιμη καμπή και πλήρη επίγνωση των μεγάλων προκλήσεων και δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Με λίγα λόγια, γνωρίζω καλά το μέγεθος των προβλημάτων που θα βρούμε μπροστά μας. Ο όγκος και η πολλαπλότητά τους μας υποχρεώνει να μην είμαστε απλώς διαχειριστές της πραγματικότητας αλλά να επιδιώξουμε να την ανατρέψουμε. Και επειδή στον πυρήνα της λογικής μου πάντοτε βρισκόταν το μέτρο, η ανατροπή αυτή θα γίνει με σταθερά αλλά αποφασιστικά και καλά οργανωμένα βήματα, με συναίνεση αλλά και δημιουργικές συγκρούσεις, όταν απαιτούνται.

Οι συγκρούσεις όμως θα υπηρετούν τη λύση των προβλημάτων και όχι την ανάδειξη των προσώπων μέσα από αυτές», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ο Δήμος Πύργου, ως Πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, θα παίξει ενωτικό ρόλο και όχι ανταγωνιστικό, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα συνεργασίας σε όλους τους δημάρχους της Ηλείας. «(…)Όποιος βλέπει τον εαυτό του να ξιφουλκεί σε άγονες αντιπαραθέσεις προηγούμενων δεκαετιών, έχει μείνει σε παρωχημένες πρακτικές. Και κυρίως έχει ξεπεραστεί από τη σύγχρονη λογική της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γι’ αυτό, από αυτό εδώ το βήμα, εκμεταλλευόμενος τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη βαρύτητα της τελετής της ορκωμοσίας, καλώ, ως νέος Δήμαρχος Πύργου, όλους τους Δημάρχους του Νομού μας, όλες τις δημοτικές αρχές και όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές παρατάξεις των δημοτικών συμβουλίων μας να συμπράξουμε για το καλό της Ηλείας. Με βασική αρχή τη συνέργεια και τη συνεργασία. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Η σύμπραξη αυτή θα έχει ως μόνο στόχο να υπερβούμε όλα εκείνα τα διαχρονικά εμπόδια που κρατούν τόσα χρόνια την περιοχή μας σε αναπτυξιακή υστέρηση. Με αρωγό την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με συμμέτοχους τους βουλευτές μας μπορούμε να διαμορφώσουμε μια άλλη εικόνα που θα αναδεικνύει τις προοπτικές, θα ενισχύει τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα προσφέρει δυνατότητες ευημερίας για όλους. Θα είναι η δική μας απάντηση στην αγωνία των πολιτών για το μέλλον του τόπου μας», είπε.

Οι προγραμματικοί άξονες της πενταετίας

Στη συνέχεια ο κ.Καννής έθεσε τους προγραμματικούς στόχους της θητείας του. «(…)Αποκτώντας μια αξιόπιστη αποτύπωση της συνολικής εικόνας που θα παραλάβουμε, είμαστε δεσμευμένοι να κινηθούμε με βασικούς άξονες τον οικονομικό και τον διοικητικό εξορθολογισμό του Δήμου. Πρωταρχικοί στόχοι μας: η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτών, η εξωστρέφεια και η στήριξη της οικονομίας. Επιδίωξή μας η ισόρροπη ανάδειξη του ιδιαίτερου και ξεχωριστού ρόλου όλων των δημοτικών ενοτήτων. Η Ωλένη, ο Ιάρδανος, ο Βώλακας είναι ο πλούτος μας και εν τέλει έχουν το δικό τους μερίδιο συμβολής και ανάπτυξης. Αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο με την επίμονη διεκδίκηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να υπερβούμε τις ελλείψεις βασικών υποδομών και την εγκατάλειψη του κτηριακού αποθέματος που διαθέτουμε.» Δίνοντας τη σημασία που αρμόζει και στη στενή παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων. Γιατί είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό να ξεκινά η υλοποίηση, αλλά, είναι ακόμη σημαντικότερο, τα έργα να τελειώνουν και να ολοκληρώνονται εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Και σε αυτόν τον τομέα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Με μια άλλη άποψη για τον πολιτισμό, που ξεπερνά το εφήμερο και συνδέει δημιουργικά το παρελθόν με το μέλλον, τον τόπο με τους ανθρώπους του και την ιστορία με το παρόν μας. (…) Και κυρίως δείχνοντας έμπρακτα τη διαρκή φροντίδα μας για τη νεολαία μας» σημείωσε αποκαλύπτοντας ότι ζήτησε –συμβολικά και ουσιαστικά- από τους Διευθυντές των σχολείων να γνωστοποιήσουν την πρόσκληση για την σημερινή ορκωμοσία στους εκπροσώπους των μαθητών. «Θέλουμε τους νέους μας κοινωνούς στη νέα προσπάθεια. Προσβλέπουμε σε αυτούς και προσδοκούμε τη συμμετοχή τους», ανέφερε.

Σεβασμός στην κριτική

Ο νέος δήμαρχος Πύργου επισήμανε ότι είναι δήμαρχος όλων των πολιτών και ότι θα υπηρετήσει την αξιοπρέπεια, την ενότητα και τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη και την κριτική.
«(…) Οι εκλογές τελείωσαν. Στη σκέψη μου δεν υπάρχουν αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν. Χρέος μου είναι να υπηρετήσω με ανιδιοτέλεια όλους τους δημότες. Εξάλλου, η επιστροφή στην αξιοπρέπεια δεν ήταν ένα απλό προεκλογικό σύνθημα. Είναι απαράβατος όρος για την ανάταξη του Δήμου μας. Όσοι επιχειρήσουν να κρατήσουν την πόλη χωρισμένη σε αντίπαλες όχθες, θα απομονωθούν από την ίδια την κοινωνία. Η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε ενωμένες τις όχθες και να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας και σύγκλισης. Δείχνοντας σεβασμό και αντιμετωπίζοντας με ήθος την άλλη άποψη και την καλόπιστη κριτική. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο τόπος που μπορεί η Δημοκρατία να λειτουργήσει. Γιατί δεν ξέρουμε τα πάντα και ούτε θα έχουμε εμείς πάντα δίκιο. Αλλά στο τέλος θα πρυτανεύει η ισχυρή μας δέσμευση σε κοινές αξίες και η βαθιά πίστη μας στην πρόοδο», τόνισε και σημείωσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, βασικός πυλώνας είναι και το προσωπικό του Δήμου Πύργου, που θα το αντιμετωπίσει ως συνεργάτες και αρωγούς στο έργο του, συμβάλλοντας και αυτοί με το δικό τους αποτύπωμα στην αλλαγή που θα επιδιώξει.

«Θα τους ζητήσω να είναι πάντοτε δίπλα στον δημότη και να θέσουν τη γνώση και την εμπειρία τους στην υπηρεσία του», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα είναι αυστηρός με τους συνεργάτες, αρνούμενος φαινόμενα έπαρσης, και ανοιχτός σε συζήτηση με τους πολίτες. «(…) Ζητώ σκληρή και μεθοδική προσπάθεια, με σεμνότητα, ευπρέπεια και ανιδιοτέλεια. Φαινόμενα αλαζονείας δεν θα έχουν θέση στη νέα δημοτική αρχή. (…) Θα είμαστε δίπλα σε όλους, θα είμαι δίπλα σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο, έχοντας ανοιχτές τις πόρτες του Δημαρχείου και κυρίως έχοντας ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις και να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Δεσμευόμαστε να συγκρουστούμε με την καθήλωση και να υπηρετήσουμε το συλλογικό συμφέρον. Για να δώσουμε ψυχή, υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια στον Δήμο μας. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο αυτό που εξ ορισμού είναι ο ΠΥΡΓΟΣ μας. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τη σελίδα του Δήμου Πύργου. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας», κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος