FOLLOW US: facebook twitter

Σταθερή η… αβεβαιότητα για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 14-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
-Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προεξοφλώντας θετική κατάληξη
-«Πυρά από Καλαματιανό και Κατρίνη, μετά την πρωθυπουργική αναφορά στο έργο, οι οποίοι του καταλόγισαν σύγχυση και ασάφεια

Στον αυτοκινητόδρομο της Πατρών-Πύργου αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίχως όμως να προσθέσει κάτι καινούριο σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχουν αίσια κατάληξη, παραδεχόμενος ότι ακόμα η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν έχει τελεσφορήσει έπειτα από δύο χρόνια, ενώ επέρριψε εκ νέου ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65 | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«… Μένει ένα άλλο ζωτικό κομμάτι του εθνικού δικτύου, το τμήμα Πάτρα – Πύργος της Ολυμπίας Οδού. Και εδώ, φυσικά, η ολέθρια επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, της κατάτμησης σε οκτώ σκέλη για να δοθούν τα τέσσερα γνωρίζετε πολύ καλά σε ποιον, εγκαταλείφθηκε και το έργο πια ενσωματώθηκε στη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού. Εξασφάλισε, έτσι, τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί και πέραν του 2023. Υπάρχει, πλέον, και η σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού -είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις μαζί της και εκτιμούμε ότι αυτή θα έρθει πολύ σύντομα- αναμένουμε άμεσα τα μηχανήματα να πιάσουν δουλειά, ώστε να εκλείψει αυτή η “μαύρη” τρύπα στο υπόλοιπο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων της Πελοποννήσου», είναι το ακριβές περιεχόμενος της αναφοράς του, όπως προκύπτει από το βίντεο της ομιλίας του και από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων  ότι «η ΝΔ είναι η παράταξη των μεγάλων έργων» και ότι «τόσο ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος όσο και σειρά δημοσίων έργων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ηλεία, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το Νομό μας».

Δ. Καλαματιανός: «Μια από τα ίδια…»

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη αλλά και οι πρώτες διαρροές στα αθηναϊκά ΜΜΕ, οι οποίες τον εμφάνιζαν αρχικά σίγουρο και για την τρίτη έγκριση από την Κομισιόν σχετικά με το έργο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών Ηλείας της αντιπολίτευσης, Διον. Καλαματιανού, και Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίοι εξαπέλυσαν «μύδρους» κατά της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι από το 2019 φρόντισε να υπονομεύσει την κατασκευή του έργου μέχρι τη μονομερή ακύρωση των εκτελούμενων εργολαβιών από τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή, σημειώνοντας ότι το έργο έχει μπει πλέον σε τεράστιες περιπέτειες.

«Θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι η κατασκευή του δρόμου είχε ξεκινήσει και ότι τα μηχανήματα είχαν πάρει “μπροστά”. Όσο και να προσπαθεί να το κρύψει, δεν μπορεί να ξεγελά τους πολίτες της Ηλείας. (…) Tο έργο έχει μπει σε τεράστιες περιπέτειες, με τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, αλλά και άλλα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης να προσφεύγουν στην προσφιλή τους τακτική, αυτή της αοριστολογίας, της παραπληροφόρησης, της ανέξοδης ελπίδας και της παραπλάνησης, προκειμένου να διαφύγουν των τεράστιων και αποκλειστικών ευθυνών τους για τη τελμάτωση του Πάτρα-Πύργος», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις τούς διαψεύδουν συνεχώς και αποκαλύπτουν την πραγματική αλήθεια.

«Δεν πάει πολύ καιρός από τότε που ο Υπουργός Υποδομών δήλωνε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είχαμε σοβαρές εξελίξεις για την πορεία του έργου. Όμως και αυτό το εξάμηνο πέρασε, δίχως την παραμικρή ουσιαστική εξέλιξη που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο. Ποιος Ηλείος μπορεί να ξεχάσει ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δήλωνε ότι θα λειτουργήσουν ξανά τα εργοτάξια μέσα στο 2020; Ποιος μπορεί να ξεχάσει δηλώσεις του, ότι το έργο  θα έχει περατωθεί μέχρι το 2023;  Ποιος Ηλείος μπορεί να ξεχάσει ότι, προεκλογικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Ηλεία δήλωνε πως το έργο αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνησή του; Τώρα, για άλλη μια φορά προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια και επιδίδεται ξανά σε εμπόριο ελπίδας, γενικά και αόριστα, δίχως συγκριμένα χρονοδιαγράμματα», επισήμανε.

Ο Κ. Καλαματιανός σημείωσε πως είναι έκθετος  τόσο ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός, όσο και το κυβερνών κόμμα συνολικά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε λασπολογίες, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά όσο καθυστερεί το κυβερνητικό πλάνο για το έργο.

«Οι απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, πέφτουν συνεχώς στο κενό. Ακόμα και ο πλέον καλόπιστος πολίτης δεν πείθεται από τις παλινωδίες και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για αυτό το ζωτικής σημασίας έργο. Δεν μπορεί κανείς να λάβει σοβαρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεση επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του Πάτρα-Πύργος, εφόσον οι ίδιοι τις σταμάτησαν, χωρίς να σκεφτούν σε ποια διακινδύνευση το βάζουν», δήλωσε και στη συνέχεια έβαλε αρνητικό πρόσημο στον διετή απολογισμό της ΝΔ για την Ηλεία.

«Συμπληρώθηκαν, ήδη, δύο χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Μέσα σε αυτά, το μόνο που έχει να επιδείξει, είναι καταστροφικές επιλογές και στο κρίσιμο ζήτημα των υποδομών της Ηλείας. Όχι μόνο δεν προχωράει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών υποδομών και έργων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ασφάλεια και την αναπτυξιακή προοπτική του νομού, αλλά ξηλώνει και αποδομεί ήδη δρομολογούμενα και κατασκευαζόμενα έργα. Ύστερα, σπεύδει να εμπαίξει τις Ηλείες και τους Ηλείους, προσφέροντας απλόχερα “ελπίδα” ή ανυπόστατες συκοφαντίες, κατά το δοκούν. Την ίδια στιγμή, οι επιζήμιες πολιτικές του έχουν απαξιώσει το νομό και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον του. Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν και να συκοφαντούν άλλο. Οι πολίτες της Ηλείας ενημερώνονται, κρίνουν και θα απαντήσουν», κατέληξε.

Μ. Κατρίνης «Η Ηλεία απαιτεί καθαρές κουβέντες»

Ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε ότι από τη νέα δήλωση δεν διαφωτίστηκε κανένας.

«Μετά από δύο χρόνια σιωπής και απραξίας, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε σήμερα το δρόμο ‘’Πάτρα-Πύργος’’. Με τη διαφορά ότι και η σημερινή τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής ήταν συγκεχυμένη και δεν μας διαφώτισε. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αρχικά για έγκριση από την Κομισιόν , για να προσθέσει στη συνέχεια ότι αναμένεται η έγκριση! Αν ο κ. πρωθυπουργός είχε επιδείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον σε σχέση με αυτό που επέδειξε για τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, η εξέλιξη για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για την Ηλεία θα ήταν σίγουρα καλύτερη. Αυτή τη στιγμή έχουμε ως δεδομένο ότι χάθηκαν δύο χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετά τα τέσσερα χαμένα χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η υπομονή των πολιτών της Ηλείας έχει εξαντληθεί. Ιδιαίτερα όταν ακόμα και σήμερα δεν ακούνε καθαρές κουβέντες», υπογράμμισε και στη συνέχεια έθεσε δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή.

«Υπάρχει η όχι η έγκριση της Κομισιόν; Είναι σε θέση να δώσει ημερομηνίες και χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν χωρούν ασάφειες. Χρειάζονται καθαρές εξηγήσεις. Ας τις δώσει ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου κάποια στιγμή να αποφασίσει να έρθει στην Ηλεία, κάτι που επιμελώς αποφεύγει εδώ και δύο χρόνια», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος