FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Σταϊκούρας: Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών

Ημερομηνία: 14-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Όλα τα μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Τη «βεντάλια» των μέτρων που σχεδίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την ενίσχυσης των επιχειρήσεων και την στήριξη των εργαζομένων παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα συνολικά μέτρα το 2021 για την αντιμετώπιση της πανδημίας να φτάνουν πλέον τα 16,6δισ Ε ενώ σε αυτά προστίθενται ή επεκτείνονται παρεμβάσεις, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, ύψους 1,1 δισ. ευρώ μόνο για το 2021.

Βεβαίως σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως αναμενόταν, η μερίδα του λέοντος σε ελαφρύνσεις και ενισχύσεις ανήκει στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Για όλες τις «επιστρεπτέες προκαταβολές». Για τις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών προ του 2019:

Επιστρέφεται το 25% του ποσού που έχουν λάβει εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

Για τις νέες επιχειρήσεις από 1/1/2019:

Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις λοιπές νέες επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.

Με βάση τις αλλαγές αυτές, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ένα τέταρτο (25%) του ποσού που έχουν λάβει, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ένα τρίτο  (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%.

Παραμένει σε ισχύ η έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων περίπου 75.000 νοικοκυριών, που επλήγησαν από την πανδημία, για τρεις ακόμη μήνες.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021.

-Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς.

-Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Συγκεκριμένα, για το 2022, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Πρόκειται για ένα ποσό 1200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες, εκ των οποίων τα 600 θα πηγαίνουν στο εργοδότη – ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους – και τα υπόλοιπα στον εργαζόμενος, δηλαδή 100 ευρώ για τον καθένα μηνιαία. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 50 ευρώ στον καθένα μηνιαία.

  • Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
  • Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο το μήνα – 130 εκατ. ευρώ.
  • Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%.
    Έτσι, το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.
  • Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 €/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.

Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος θα καλυφθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Ακόμα, σύμφωνα με το κ. Σταϊκούρα θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλος, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε μόνιμες μειώσεις φόρων, συνεπώς σε μειώσεις φόρων που ισχύουν και για το 2022 στις οποίες όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας έρχονται, μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να προστεθούν οι ακόλουθες:

1ον. Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.

2ον. Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3ον. Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.

4ον. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.

5ον. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

6ον. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

7ον. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

8ον. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

9ον. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.
10ον. Μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος