Σταφίδα και «ιερές» εκτάσεις «καίνε» τους αγρότες της Ηλείας
-Νέα αγροτική κινητοποίηση χθες το πρωί στο Καράτουλα
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Την έντονη δυσαρέσκειά τους στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη σταφίδα και τις «ιερές» εκτάσεις διατράνωσαν για μία ακόμα φορά χθες το μεσημέρι οι αγρότες της Ηλείας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καράτουλα, προαναγγέλλοντας νέο γύρο δυναμικών ενεργειών το επόμενο διάστημα.
Άπαντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας της σταφίδας αν δεν αλλάξει κάτι στην τιμή, η οποία είναι σταθερά κάτω από το ένα ευρώ, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική ανόδου ούτε την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στην προτροπή του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Θεόδ. Λιβάνιου, να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τις αγροτικές εκτάσεις από τη Μονή Καλαβρύτων, ζητώντας πολιτική λύση που δεν θα τους αφήνει άκληρους.
Ο πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος απέρριψες την προτροπή του υπουργού, τονίζοντας τα χωράφια οι αγρότες τα κατέχουν εδώ και 100 χρόνια.
«Ο υπουργός νομίζω ότι δεν το γνωρίζει το θέμα λεπτομερώς. Η Ιερά Μονή έχει κάποιες δικαστικές αποφάσεις μία του 1890 και μία του 1902. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν τα 7.000 στρέμματα, για τα άλλα 13 δεν υπάρχει κάτι. Υπάρχει μόνο ένα προεδρικό διάταγμα που γράφει 20.000 στρέμματα. Καλό θα είναι η Εκκλησία να ανακαλέσει αυτά που έχει προσκομίσει στο κτηματολόγιο, γιατί η Εκκλησία δεν είναι να πάει να πάρει τις περιουσίες των κατοίκων. Στην Κουτσοχέρα οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν πριν το 1800. Δεν υπήρχε ποτέ η Ιερά Μονή Καλαβρύτων να έχει κάτι στην Κουτσοχέρα. Τώρα ήρθαν και δήλωσαν από τα 20.000 που έχουν δηλώσει, τα 13.000 με 14.000 στρέμματα είναι στην Κουτσοχέρα. Η κυβέρνηση να πάρει θέση και να τα αφήσει αυτά τα πράγματα που λέει για τα δικαστήρια. Ποια δικαστήρια; Οι κυβερνήσεις τα έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα αυτά γιατί μας έχει αναγνωρίσει ως ιδιοκτήτες. Η Ι.Μ. δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στην Κουτσοχέρα. Πώς διεκδικεί τα χωράφια των κατοίκων;» τόνισε.
Ο Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί με τη σταφίδα.
«Η κατάσταση με την σταφίδα δεν πάει άλλο. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε χωρίς να ξέρουμε αν θα την πουλήσουμε, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει. Η κυβέρνηση μας έχει κάνει μπαλάκι. Μας κοροϊδεύουν. Έχουν εξαγγείλει ότι θα μας δώσουν 54 ευρώ, τα οποία είναι ψίχουλα για εμάς μπροστά στη χασούρα που έχουμε από πέρυσι. Εδώ και δύο τρεις μήνες έχουν εξαγγείλει ότι θα μας δώσουν και δεν μας τα έχουν δώσει ακόμα. Αγοράζουμε φάρμακα, αγοράζουμε λιπάσματα και είμαστε στον αέρα… Έχουμε μπει ήδη μέσα. Το θέμα με τα μοναστηριακά είναι άλλο πρόβλημα από εκεί. Εμείς στην ουσία είμαστε στο δρόμο αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση είχε πει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα και στην ουσία μάς πετάει στο δρόμο. Μας λέει να πάμε εμείς δικαστικώς. Με τα μοναστήρια δεν έχει κερδίσει ποτέ κανείς. Θα κερδίσουμε εμείς τώρα. Αυτή η κατάσταση θα πάει χρόνια θα χαλάσουμε λεφτά και στο τέλος δεν θα κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρεθεί λύση», ανέφερε.
«Δεν πάει άλλο με την τιμή της σταφίδας»
Ο παραγωγός Δημήτρης Βαβιλης από το Σόπι δήλωσε ότι η τιμή στην σταφίδα οδηγεί στην εξαθλίωση τον αγροτικό κόσμο.
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Την σταφίδα οι έμποροι την παίρνουν τζάμπα. Όταν έχει φθάσει τιμή κόστους να ξεπερνάει το κιλό το ένα ευρώ και εμείς την πουλάμε κάτω από ευρώ, πέστε μου εσείς με τα δεδομένα αυτά εμείς οι αγρότες τι να πρωτοπληρώσουμε. Τέσσερις τόνους σταφίδα την πούλησα με 90 λεπτά. Τι πήρα; Τι θα πληρώσω τα έξοδα, την ασφάλειά μου, τον ΕΛΓΑ, τη ΔΕΗ με 3600; Μόνο ο ΕΦΚΑ θέλει 1500 ευρώ άλλα τόσα θέλω για την ΔΕΗ έτσι που τα έχουν κάνει με ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι όλοι τους ανίκανοι. Βγήκε ο Υπουργός και είπε ότι οι αγρότες ζουν εις βάρος της πολιτείας. Αυτό ζει εις βάρος δικό μας. Θα του δώσω το εισόδημα το δικό μου και να πάει να ζήσει. Δίνει πετρέλαιο αφορολόγητο πού; Στις βιομηχανίες! Στον αγρότη γιατί να μην το δώσει. Είναι όλοι τους ανίκανοι. Από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο όσο κυβερνάνε να πάνε στα σπίτια τους.
Στη συγκέντρωση παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Πύργου, Νίκος Κοτσώνης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.
«Καταλαβαίνω ότι οι αγρότες εδώ είναι σε απόγνωση. Η τιμή αυτή τη στιγμή της σταφίδας είναι πάρα πολύ χαμηλή, είναι εξευτελιστική και σε σχέση με την αύξηση των τιμών στα αγροεφόδια η παραγωγική διαδικασία του προϊόντος καθίσταται μη κερδοφόρα. Αυτά τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση, τα 53 ευρώ το στρέμμα, δεν επαρκούν. Αν πληρωνόντουσαν μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αυτοί που ζουν αποκλειστικά από την σταφίδα θα έβγαινε 100 ευρώ το στρέμμα και αμέσως αυτοί οι άνθρωποι θα κάλυπταν το χαμένο κόστος από την παραγωγή τους. Επειδή ζούμε στην ελεύθερη αγορά, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και τίποτα και ούτε η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Όσο για τα μοναστηριακά είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και θέλει πολύ λεπτούς χειρισμούς από την κεντρική πολιτική σκηνή για να δοθεί μία λύση. Το μοναστήρι έχει και αυτό τίτλους αλλά από εκεί και πέρα το κράτος έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες να τα καλλιεργήσουν. Πρέπει να δοθεί μία λύση που θα είναι υπέρ εδώ των πολιτών», δήλωσε.