FOLLOW US: facebook twitter

Δέκα εκατ. ευρώ λιγότερος ΕΝΦΙΑ στην Ηλεία

Ημερομηνία: 25-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Μείωση κατά 23% περίπου είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων του νομού παρά την εκτόξευση των αντικειμενικών αξιών

-Αναθέρμανση της επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας μαρτυρά η αύξηση των νομικών προσώπων που φορολογήθηκαν

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ηλεία, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανά περιφέρεια και νομό.
Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η Πρωινή, στον πληθυσμό της Ηλείας αντιστοιχούν 92.207 ΑΦΜ (φυσικών και νομικών προσώπων) με εκκαθαριστικά, εκ των οποίων οι 77.565 θα καταβάλουν αθροιστικά 15,9 εκατ. ευρώ για τον φετινό φόρο έναντι 19,27 εκατ. ευρώ πέρυσι, δηλαδή 3,3 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Η φορολογική ελάφρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη αν το 2022 συγκριθεί με το 2018, χρονιά κατά την οποία οι 80.560 φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ περισσότερα!

Το κύριο βάρος το σηκώνουν τα φυσικά πρόσωπα, αφού στα 76.981 ΑΦΜ αντιστοιχούν 14, 6 εκατ. ευρώ για φέτος και στα 584 νομικά πρόσωπα αντιστοιχεί 1,31 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι αξιοσημείωτη διότι καταγράφεται σε μια χρονιά κατά την οποία αυξήθηκαν κατά ένα εκατ. ευρώ οι αντικειμενικές αξίες. Από τα 3,97 τη διετία 2018-19 και τα τα 4 εκατ. ευρώ τη διετία 2020-2021, έφτασαν στα 4,94 εκατ. ευρώ φέτος!

«Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει για την Ηλεία μείωση του ΕΝΦΙΑ κοντά στο 22-23%. Αξίζει να επισημάνουμε πως δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι περί εξανεμίσματος της μείωσης εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Πράγματι, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην Ηλεία αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα εκατ. ευρώ “αγγίζοντας” τα πέντε εκατ. ευρώ, ωστόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι αισθητή μέσα στην πενταετία, ειδικά αν συγκριθεί με το 2018», εξήγησε στην Πρωινή ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών & Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Αλέξης Νταουλάρης.

Από τα στοιχεία του πίνακα της ΑΑΔΕ προκύπτει αύξηση των φορολογούμενων νομικών προσώπων στην Ηλεία, αφού από τα 464 το 2018 και τα 547 το 2020, έφτασαν τα 584 κατά τη φετινή χρονιά.


Ενδείξεις για αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας

Όπως δήλωσε ο κ. Νταουλάρης, δύο είναι επικρατέστερες ερμηνείες για την αύξηση των νομικών προσώπων που έλαβαν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

«Η πρώτη εκδοχή είναι ότι πιθανόν να έγιναν μεταβιβάσεις από φυσικά σε νομικά πρόσωπα για φορολογικούς λόγους και η δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με πιθανή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία ενδέχεται να οδήγησε στην αξιοποίηση ακινήτων», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας είναι θετική εξέλιξη για την οικονομική δραστηριότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον στον νομό.

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 23% περίπου στην Ηλεία είναι σημαντική, καθώς ελαφρύνονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και οι επιχειρήσεις παρότι οι αντικειμενικές αξίες κατέγραψαν σημαντική αναπροσαρμογή προς τα πάνω. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ, δείχνουν πως αυξήθηκαν τα νομικά πρόσωπα που φορολογούνται, ένδειξη που μάλλον αποτυπώνει την αξιοποίηση ακινήτων για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η Ηλεία είναι μια περιοχή που παρουσιάζει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον σε αρκετούς κλάδους όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση κλπ και για αυτό τον λόγο φαίνεται πως ενεργοποιούνται ξανά ακίνητα για τη στέγαση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η επενδυτική δραστηριότητα ώστε να ξαναμπεί η Ηλεία σε τροχιά βιώσιμης και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάκαμψης», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος