FOLLOW US: facebook twitter

Σταφίδα αβεβαιότητας-Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Καράτουλα

Ημερομηνία: 24-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Με αίσθημα ανασφάλειας για την επόμενη χρονιά καλλιεργούν φέτος οι παραγωγοί της Ηλείας
-Η πολύ χαμηλή τιμή και η εκτόξευση του κόστους ωθούν στην εγκατάλειψη του προϊόντος και τη μείωση της παραγωγής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στις τάξεις των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας για τη νέα χρονιά, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης σε ό,τι αφορά την τιμή πώλησης του προϊόντος και το κόστος παραγωγής.
Η χρονιά που προηγήθηκε, ήταν ίσως από τις πιο καταστροφικές, αφού η τιμή κατέρρευσε και οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- παραγωγοί αναγκάστηκαν να την πουλήσουν κάτω από ένα ευρώ, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα της καλλιέργειάς τους.

Το χειρότερο είναι πως αρκετοί εξ αυτών ήδη σκέφτονται να την εγκαταλείψουν και να την αντικαταστήσουν με άλλη καλλιέργεια –κυρίως ελιά- αν δεν ανέβει η τιμή σε επίπεδα τουλάχιστον 1,50 με 1,60 ευρώ.

Ο σταφιδοπαραγωγός Βαγγέλης Πετρόπουλος από το Χάβαρι δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η σταφίδα είναι καλλιέργεια που αν την εγκαταλείψεις, δεν υπάρχει επιστροφή, και εξέφρασε την ανησυχία του για την ερχόμενη χρονιά.

«Περιμένουμε την αναδιάρθρωση, αλλά δεν υπάρχει τιμή, η καλλιέργεια είναι ασύμφορη. Είναι πολύ λίγα τα λεφτά, το 0,90 ευρώ δεν είναι ούτε να το συζητάμε. Επίσης το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί και τώρα ούτε το 1,50 ευρώ φτάνει να καλύψει τα έξοδά μας. Θέλει πολλή δουλειά, είναι πολλά τα εργατικά. Καλλιεργούμε με αβεβαιότητα, αλλά τη σταφίδα –όπως και την ελιά- δεν μπορείς να την αφήσεις και να την ξαναπιάσεις του χρόνου. Αν το κόψεις, τελείωσε. Και εκεί που καλλιεργείται η σταφίδα, δεν υπάρχουν νερά για να βάλεις κάτι άλλο. Κατά μία έννοια είμαστε εγκλωβισμένοι και ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκαστουμε να κάνουμε άλλες σκέψεις στο μέλλον», τόνισε.


Οργή και θυμός στα σταφιδοχώρια του Πύργου

Στο Σόπι και στο Χειμαδιό του δήμου Πύργου, κατεξοχήν σταφιδοχώρια, επικρατεί απογοήτευση και θυμός για όσα εκτυλίχθηκαν την περασμένη χρονιά, καθώς και αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά, όμως οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διεκδικητικές κινητοποιήσεις.

Ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η καλλιέργεια φέτος ξεκίνησε ανόρεχτα και με προσπάθειες μείωσης του κόστος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αγρότες που δεν θα μπουν φέτος να καλλιεργήσουν.
«Είμαστε στη διαδικασία της καρπόδεσης και σε δυόμις μήνες τρυγάμε. Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική, συνεχίζουμε και ταυτόχρονα διεκδικούμε να αλλάξει η κατάσταση. Η σταφίδα εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στην αγορά, δεν είναι τελειωμένο προϊόν αλλά superfood. Απλά οι κυβερνήσεις ευθυγραμμισμένες με την ΕΕ που θέλουν να την ξεκληρίσουν, δεν κάνουν κάτι σε άλλη κατεύθυνση.

Θέλουν να μας αναγκάσουν να πουλήσουμε τη γη μας και να την έχουν λίγοι. Θέλουν να εξαφανίσουν τους παραγωγούς και να μείνει μόνο η παραγωγή. Οι έμποροι καθημερινά φορτώνουν σταφίδα, άσχετα αν δεν πληρώνουν τους παραγωγούς. Εμείς ζητάμε να αποκτήσει ξανά προοπτική η σταφίδα, να στηριχθεί με μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτερη εγγυημένη τιμή, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους οποίους θα συμμετέχει κι ο αγρότης», επισήμανε και πρόσθεσε ότι κάποιοι θέλουν αδύναμο κρίκο τον παραγωγό.

«Η σταφίδα έχει 6 και 7 και 10 ευρώ στη λιανική, αλλά οι έμποροι την αγοράζουν φτηνή. Δεν έχει χάσει τη θέση της στο εμπόριο, είναι αρίστης ποιότητας. Οι αρτοποιοί που τη χρησιμοποιούν σε αρτοσκευάσματα αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από προμηθευτές, οι οποίοι όμως δίνουν την τούρκικη με 4 ευρώ, την οποία έχουν αγοράσει 0,50 ευρώ και είναι κατώτερης ποιότητας. Για αυτό ζητάμε κεντρικό σχεδιασμό, ώστε πρώτα να καλύπτεται η εγχώρια αγορά και μετά να γίνονται εισαγωγές. Η κατώτερη τιμή δεν εμποδίζει το προϊόν να πιάσει καλύτερες τιμές στην αγορά. Με τα διόδια αυτό δεν γίνεται; Καλύπτει τη χασούρα το κράτος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αναπόφευκτα θα μειωθεί η φετινή παραγωγή.

«Αρκετοί την έχουν εγκαταλείψει αν έχουν εναλλακτική να βάλουν ή οι συνταξιούχοι αγρότες. Θα μειωθεί η παραγωγή. Είμαστε στην αβεβαιότητα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε λύση από την κυβέρνηση για να συνεχιστεί η καλλιέργεια της σταφίδας », κατέληξε.



Αναπόφευκτη η μείωση της παραγωγής

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε στην Πρωινή ότι υπάρχουν καλλιεργητές που εγκατέλειψαν σταφίδα τριετίας εξαιτίας της απογοήτευσης.

«Ξεκινήσαμε φέτος με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα για να βγει η καλλιέργεια και να μην μπούμε μέσα. Υπάρχουν πολλοί που κόψανε κτήματα της τελευταίας τριετίας, αγανάκτησε ο κόσμος, δεν μπορεί άλλο. Καλλιεργούμε στο άγνωστο. Ανησυχούμε ότι θα είναι ακόμα χειρότερα, θα μειωθεί η παραγωγή. Πάμε για εξαφάνιση», είπε.

Ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος του Σοπίου, Χρήστος Σταυρόπουλος, περιέγραψε την κατάσταση με μελανά χρώματα, προειδοποιώντας για πολύ δύσκολες μέρες στον αγροτικό κόσμο.

«Μας κορόιδεψαν, δεν μας έδωσαν τίποτα, ούτε τιμή ούτε συνδεδεμένη, που και αυτή πάνε να την κόψουν. Τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα, το κόστος εκτοξεύτηκε. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει φέτος. Όλα είναι πανάκριβα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα στα ύψη. Θα είναι μικρότερη η παραγωγή. Μερικοί θα τις εγκαταλείψουν», επισήμανε.

Ο σταφιδοπαραγωγός Ελισαίος Γκρίλλας από το Χάβαρι εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την τιμή, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια προχωρά υπό καθεστώς αβεβαιότητας και για την επόμενη χρονιά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia