FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν είμαι κούκλα»: 6 γλυπτά για τα δικαιώματα των γυναικών

Ημερομηνία: 24-05-2022 | Συντάκτης:

Την Κυριακή το βράδυ, άνοιξε στον Πολυχώρο Ήλιδας στην Αμαλιάδα, η ειδική διαδραστική έκθεση του καλλιτεχνικού πρότζεκτ «@iamnotadoll_project» που φιλοξενεί έξι γλυπτά της Ιωάννας Παρασκευά «Δεν είμαι κούκλα», στέλοντας το μήνυμα κατά της έμφυλης βίας. Το πρότζκετ που διοργανώνει ο Δήμος Ήλιδας και το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας σε συνεργασία με τη γλύπτρια και δημιουργό του Ιωάννα Παρασκευά περιλαμβάνει βιωματικά και διαδραστικά εργαστήρια όπου οι νέοι επισκέπτες και κυρίως οι μαθητές που συμμετέχουν στέλνουν το δικό τους μήνυμα με δημιουργικό τρόπο- με μια ζωγραφιά, με ένα κείμενο κλπ- κατά της έμφυλης βίας, κάνοντας βίωμά τους ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα, δεν είναι κούκλες.

Ήδη χθες το πρωί μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στο πρώτο διαδραστικό εργαστήριο στον Πολυχώρο, όπου πήραν σπουδαία μαθήματα ζωής και εξέφρασαν τις θέσεις τους για το θέμα αυτό με πολλούς τρόπους. .Τα έξι αυτά γλυπτά με μορφές γυναικών φιλικές, για τους νέους αλλά συγκλονιστικά σκληρές για τους πιο μεγάλους σε ηλικία που γνωρίζουν, πρωταγωνιστούν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα δικαιώματα των γυναικών και το καθένα από αυτά μιλά για την σεξουαλική παρενόχληση και το βιασμό, την βία στις σχέσεις, τον αναγκαστικό πρόωρο γάμο, για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων, την εμπορία των γυναικών και την κατάχρηση στο διαδίκτυο.

Το «@iamnotadoll_project» έχει στόχο να παρακινήσει κυρίως τους νέους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων με την εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.

Εν τω μεταξύ την Κυριακή το βράδυ, στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και γονέων που ήθελαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην έμφυλη βία. Στην εκδήλωση σημαντική ήταν η υποστήριξη του κ. Γιώργου Αντωνόπουλου και της επιχείρησης Autoparts στην Αμαλιάδα, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας 6 Δημοτικά κτίρια της Αμαλιάδας φωταγωγήθηκαν με τα γλυπτά – κούκλες.

Η έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού δήμου Ήλιδας, θα λειτουργεί ως τις 27 Μαΐου καθημερινά 9πμ-2μμ & 5μμ-9μμ. και επίσης θα μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν τη γλύπτρια Ιωάννα Παρασκευά και να συνομιλήσουν μαζί της για αυτό το μεγάλο ζήτημα της έμφυλης βίας.


Ελένη Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος