Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας
Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”155890″ img_size=”full”][vc_column_text]Γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ*
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις για τη σύνταξη βιογραφικού πρέπει να είναι «Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το βιογραφικό μου;» ή “Θα πρέπει το βιογραφικό μου να είναι μία σελίδα ή δύο;”.
Δεν υπάρχουν καθορισμένοι «κανόνες» όσον αφορά τη σύνταξη βιογραφικού. Αλλά, το να το κρατήσετε όσο πιο κοντά μπορείτε στις δύο σελίδες είναι σίγουρα θετικό. Εάν έχετε χρόνια εμπειρίας και πολλές δεξιότητες για να επιδείξετε, αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αλλά είναι απολύτως εφικτό – και ένα σύντομο, συνοπτικό βιογραφικό θα σας βοηθήσει να προσελκύσετε την προσοχή των εργοδοτών και (ελπίζουμε) να οδηγηθείτε σε μια προσωπική συνέντευξη.
Εάν έχετε ένα βιογραφικό στο μέγεθος ενός μυθιστορήματος και δυσκολεύεστε να το κόψετε σε δύο σελίδες, θα χρειαστείτε λίγη βοήθεια. Ας συζητήσουμε γιατί πρέπει να το κρατάτε σύντομο και πώς μπορείτε να μειώσετε ένα μακροσκελές βιογραφικό!
Γιατί ένα βιογραφικό πρέπει να είναι σύντομο;
Αυτοί που αναλαμβάνουν τις προσλήψεις και οι εργοδότες είναι πολυάσχολοι άνθρωποι. Μπορεί να λάβουν εκατοντάδες αιτήσεις για μια μόνο θέση και θα μπορούσαν να προσπαθούν να καλύψουν πολλές θέσεις ταυτόχρονα. Απλώς δεν έχουν το χρόνο να διαβάσουν σελίδες και σελίδες με πληροφορίες για εσάς.
Διατηρώντας το βιογραφικό σας συνοπτικό και ακριβές, θα κάνετε τη ζωή των υπαλλήλων προσλήψεων πιο εύκολη. Θα διασφαλίσετε επίσης ότι θα κατανοήσετε τα δυνατά σας σημεία, όσο χρόνο χρειάζονται για να κάνουν μια γρήγορη σάρωση του εγγράφου.
Μειώστε αυτόν τον ρόλο από πριν από 10 χρόνια
Ένα απλό κόλπο για να μειώσετε ένα μεγάλο βιογραφικό σε δύο σελίδες είναι να περιορίσετε τις περιγραφές παλαιότερων θέσεων. Το άτομο που κοιτάζει το βιογραφικό σας πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αυτό που συνέβη πριν από 10 χρόνια. Ειδικά αν είχατε μεγάλη σχετική εμπειρία από τότε.
Φροντίστε να προσθέσετε τις περισσότερες λεπτομέρειες στις πρόσφατες θέσεις ή τα έργα σας. Αναφέρετε τις παλιότερες θέσεις σας με έναν απλό τίτλο και ημερομηνία. Αυτό θα δείξει το μονοπάτι που ακολουθήσατε για να φτάσετε εκεί που βρίσκεστε σήμερα.
Μάθετε τι είναι σχετικό και τι όχι
Λοιπόν, έχετε πολλές εξαιρετικές δεξιότητες και εντυπωσιακά επιτεύγματα; Είναι φυσικό να θέλετε να τα βάλετε όλα στο βιογραφικό σας. Αλλά περιμένετε λίγο – έχετε σκεφτεί ποιες από αυτές τις δεξιότητες είναι πραγματικά σχετικές με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση;
Εξετάστε την αγγελία εργασίας και προσπαθήστε να καταλάβετε τι αναζητά η εταιρεία. Αυτές είναι οι δεξιότητες που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στο βιογραφικό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να κόψετε οτιδήποτε δεν φαίνεται σχετικό με τη θέση στην οποία κάνετε αίτηση.
Αφαιρέστε τα κλισέ
Θέλετε το βιογραφικό σας να μπει αβίαστα στο σωρό του «όχι»; Χρησιμοποιήστε κλισέ! Προτάσεις όπως “εξαιρετικός ομαδικός παίκτης ” ή “δυναμικός λύτης προβλημάτων” διαβάζονται ξανά και ξανά από τους υπεύθυνους προσλήψεων – τόσο πολύ που είναι πιθανό να τους ταράξουν τα νεύρα!
Αυτού του είδους τα κλισέ δεν δίνουν στους εργοδότες καμία εικόνα για εσάς. Επιπλέον, καθώς δεν υποστηρίζονται με αποδεικτικά στοιχεία, δεν υπάρχει λόγος να τα πιστέψει κανείς πραγματικά. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιείτε το “εξαιρετικός ομαδικός παίκτης”, σκεφτείτε στιγμές όπου έχετε εργαστεί καλά ως μέλος ομάδας και επισημάνετε τα αποτελέσματα που προέκυψαν, στο βιογραφικό σας.
Πηγή: https://www.cv-library.co.uk/career-advice/cv/cut-down-lengthy-cv/
Περισσότερες Πληροφορίες
* O Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του Προγράμματος Ειδίκευσης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΠΕΣΥΠ). Συνεργάζεται με εταιρίες που δραστηριοποιούνται και καινοτομούν στο χώρο των Ψυχομετρικών Τεστ και είναι πιστοποιημένος για την χρήση και εφαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.). Τέλος, είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).[/vc_column_text][vc_single_image image=”137695″ img_size=”full”][vc_column_text]
Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας
Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]