FOLLOW US: facebook twitter

Δικαιολογημένος ο φόβος των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων της περιοχής

Ημερομηνία: 19-01-2022 | Συντάκτης:

Ερώτηση Κ.Ο ΚΚΕ για τα φωτοβολταϊκά στο Φράγμα Πηνειού


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης σχετικά με το Φράγμα Πηνειού και την εκει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων, “είναι δικαιολογημένος ο φόβος των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων του Δήμου Ήλιδας για τις συνέπειες που θα έχει στην εκτροφή των αμνοεριφίων τους και στο εισόδημά τους, η μετατροπή της παραλίμνιας περιοχής του Πηνειού, που σήμερα αξιοποιείται ως βοσκότοπος, σε φωτοβολταϊκό πάρκο.

Πρόκειται για έξι χιλιάδες στρέμματα στα οποία βόσκουν τα περίπου 8.000 πρόβατα 50-60 κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν ξέρουν πώς να τα ζήσουν.

Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα δραματική αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη οι παραγωγοί αυτοί δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το υπέρογκο κόστος της παραγωγής και τα ψίχουλα που παίρνουν από τις γαλακτοβιομηχανίες για τον κόπο τους.

Η πολιτική της “πράσινης ενέργειας” που τάχα θα βγάλει το λαό μας από την ενεργειακή φτώχεια που βιώνει, έχει οδηγήσει ήδη πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας στην καταστροφή από τη δημιουργία των διάφορων πάρκων, αφού χάνονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που – εκτός των άλλων – δηλώνονται ως επιλέξιμα προκειμένου να καταβληθούν οι όποιες επιδοτήσεις.
Ο εμπαιγμός αυτός αποτυπώνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος με το χαράτσι της πράσινης ενέργειας να αυξάνει ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια, οδηγώντας σε νέες διακοπές ρεύματος στα λαϊκά σπίτια, αλλά και σε απόγνωση τους αγροτοκτηνοτρόφους.”

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι οι παραλίμνιες στον Πηνειό εκτάσεις πρέπει να παραμείνουν βοσκοτόπια, με την κυβέρνηση να παίρνει επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων παντού και ερωτούν τι μέτρα θα ληφθούν έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από κανένα φορέα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος