FOLLOW US: facebook twitter

Στάχτη όλα τα λιοστάσια!

Ημερομηνία: 26-07-2022 | Συντάκτης:

-Οι κάτοικοι της ΤΚ Γρύλλου που ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα μιλούν στην «Πρωινή» για το πώς έζησαν τη φωτιά και για τη καθολική ζημιά στην ελαιοπαραγωγή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τρόμος και ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στις τάξεις των κατοίκων της ΤΚ Γρύλλου του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, καθώς επί δύο ημέρες και μία ολόκληρη νύχτα ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, η οποία κατέστρεψε τα λιοστάσια τους και απείλησε τα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του χωριού, Δημήτρης Δημητρόπουλος «Το χωριό κινδύνεψε αρκετά χθες το βράδυ. Από το απόγευμα ήμασταν στους δρόμους. Βοήθησαν τα εναέρια μέχρι που νύχτωσε και μετά βοήθησαν πολύ οι πυροσβέστες μαζί με τα τρακτέρ των παιδιών  του χωριού με τις υδροφόρες και βοηθηθήκαμε όλοι. Βοηθήσαμε τον κόσμο σε κάποιες εκκενώσεις, βάλαμε κάποιους στο καφενείο, στην εκκλησία, στο σχολείο, φέραμε το νεράκι τους και πάνω από όλα κοιτάξαμε την υγεία τους, να είναι καλά» τόνισε και πρόσθεσε πως η ζημιά στην αγροτική παραγωγή είναι πολύ μεγάλη.

«Δυστυχώς όλη η περιοχή από δω μέχρι τα Μακρίσια, κάπου 8 χλμ περίπου, είναι καμένη. Δεν έχει μείνει λιοστάσι που να μην κάηκε, κάτι που είναι μεγάλη ζημιά για τους κατοίκους, διότι από αυτό ζουν οι περισσότεροι. Είναι η κύρια πηγή εισοδήματος, αν όχι η μοναδική για κάποιους. Πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει με αποζημιώσεις γιατί θα είναι δύσκολος ο χειμώνας χωρίς να παραγωγή ελαιολάδου.

Ο Ξενοφώντας Σταματελόπουλος ήταν από την πρώτη στιγμή με το τρακτέρ του στην πρώτη γραμμή της μάχης με τις φλόγες, τονίζοντας πως η καταστροφή στους ελαιώνες είναι πολύ μεγάλη.

«Ό,τι μπορούμε κάνουμε από χθες με τα τρακτέρς. Ευτυχώς προλάβαμε τη φωτιά και καταφέραμε να τη σβήσουμε πριν φτάσει στα σπίτια. Κάναμε τα πάντα. Δυστυχώς έχουν καεί πολλά δάση και πολλά λιοστάσια, είναι πολύ μεγάλη η ζημιά», ανέφερε.

Ο κ. Νίκος, κάτοικος Γρύλλου, δήλωσε ότι για την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη και σημείωσε ότι το χωριό κινδύνεψε τη νύχτα αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλό.«Δυστυχώς έχει γίνει ζημιά στην αγροτική παραγωγή, γιατί τα λιοστάσια έχουν καεί. Δεν έχει σβήσει ακόμα η φωτιά τελείως για να έχουμε καθαρή εικόνα, αλλά από αυτά που έχουμε δει ως τώρα, η παραγωγή ελαιολάδου φέτος θα είναι πολύ μικρότερη και αυτό θα επηρεάσει το εισόδημα των κατοίκων», είπε.

Δύσκολος ο χειμώνας για τους ελαιοπαραγωγούς

Ο Κων/νος Βλασσόπουλος, εξέφρασε ανησυχία για τη φωτιά αν αλλάξει η φορά του ανέμου και πρόσθεσε πως η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη.«Χθες έπεσαν τα παιδιά από το χωριό με κάνα τεσσάρι τρακτέρ και την κόψανε τη φωτιά ψηλά και γλίτωσε το χωριό. Έτσι γλιτώσανε τα σπίτια. Το κακό είναι ότι έχουν καεί πολλά λιοστάσια και φέτος δε θα έχουμε παραγωγή καλή», ανέφερε.

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος ήρθε από την Πλατιάνα για να βοηθήσει, τονίζοντας ότι συμμετείχε σε περιπολίες για να προστατευτεί και το Αρχαίο Αίπυ. «Εδώ έχει κάψει προς τη Σκιλλουντία, τον δρόμο από τον Γρύλλο και κάτω δεξιά και αριστερά, λίγα σπίτια, ζώα καλύβες, τα έκαψε όλα.

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα τονίζοντας ότι το δάσος του Γρύλλου έχει καεί επανειλημμένως. «Από το 1975 είναι αυτή η κατάσταση. Έχει καεί άλλες τρεις φορές το δάσος, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από την κεφαλή, από το πολιτικό σύστημα, από εκεί βρομάει. Ο κόσμος περιμένει όλο το χρόνο να βγάλει λάδι για να ζήσει και τώρα δεν έχει τίποτα πλέον από εισόδημα. Αν οι φωτιές είναι εσκεμμένες, πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Στην Τουρκία όποιος βάζει φωτιά, εκτελείται. Εδώ υπάρχει ατιμωρησία», δήλωσε.

Ο Αναστάσιος Διονυσόπουλος δήλωσε πως έχουν καεί πολλά λιοστάσια και πρέπει οι κάτοικοι να στηριχθούν για να επιβιώσουν. «Έχω ζήσει κι άλλες φωτιές, που δεν είχαμε τα μέσα. Τα παιδιά και η Πυροσβεστική, μαζί με τα αεροπλάνα, μπήκαν σε καπνό και αέρα και τα κατάφεραν. Το πρόβλημα είναι ότι όταν το χωριό έχει καεί τρεις φορές, θα έπρεπε να υπάρχουν κρουνοί εδώ, όπως γίνεται σε άλλα κράτη, όχι να χάνουμε χρόνο περιμένοντας μια υδροφόρα. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι ενώθηκε η Πυροσβεστική με το δασαρχείο. Έκτοτε δεν έγινε κάτι και μετά αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος εγκαταλείπει την ύπαιθρο…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia