FOLLOW US: facebook twitter

Τάκης Θεοδωρικάκος: “Σαφείς ενδείξεις εμπρησμού στην Ηλεία”

Ημερομηνία: 26-07-2022 | Συντάκτης:

Αυτοψία σε Κρέστενα και Γρύλλο από  τον υπ. Προστασίας του Πολίτη μετά την σύσκεψη με Π.Υ και ΕΛΑΣ

-Πολλά τα ερωτηματικά για τη συχνότητα των πυρκαγιών, δήλωσε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης

– Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος


Στην Κρέστενα βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος πραγματοποιώντας αυτοψία στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Ο κ.Θεοδωρικάκος, από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο γήπεδο Κρεστένων έκανε λόγο για σκληρή μάχη των 180 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των 120 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των Γερμανών Πυροσβεστών που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, χάρη στην αποτελεσματική προσπάθεια όλων δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε κατοικίες: «Δίνεται μια πολύ σκληρή μάχη για να αντιμετωπιστεί και αυτή η πυρκαγιά. Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τους 180 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα 120 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι σε στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγωνίζονται για να σταματήσουν τις φλόγες, να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σαφώς σε ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, ενώ όπως είπε, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ήδη η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό: « Τις τελευταίες 20 ημέρες στο Νομό Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη δικαιοσύνη. Είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, την Περιφέρεια και ιδίως για τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στην Δικαιοσύνη»

Τον Υπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και  Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης και ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος.

Ν. Φαρμάκης: «Πολλά τα ερωτηματικά για τη συχνότητα πυρκαγιών στην Ηλεία»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εξέφρας την ανησυχία του και διατύπωσε ερωτηματικά για τη συχνότητα των πυρκαγιών στην Ηλεία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κρέστενα, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο κ. Φαρμάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον υπουργό για το γεγονός πως η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε άμεσα με το σύνολο των δυνάμεών της και από την πρώτη στιγμή συνέδραμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, παρείχε κάθε συνδρομή Πολιτικής Προστασίας, για την διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι δυνάμεις της Περιφέρειας παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση μέχρι να επιβεβαιωθεί η πλήρης άρση του κινδύνου.

Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε πως η συχνότητα των πυρκαγιών, που μάλιστα εκδηλώνονται σε πολλαπλά μέτωπα, δημιουργεί πολλά και βασανιστικά ερωτηματικά για ενδεχόμενες σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις πύρινες εστίες, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Στην Ηλεία, αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου το ένα τρίτο των πυρκαγιών της χώρας. Αυτό μας προβληματίζει σοβαρά» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Φαρμάκης, καλώντας το σύνολο των πολιτών σε εγρήγορση. «Πρέπει όλοι να έχουμε το νου μας και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως χάρη στις τεράστιες προσπάθειες πολλών ανθρώπων, φαίνεται πως αποτράπηκε ο κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές, όμως η καταστροφή που έχει επέλθει στο φυσικό περιβάλλον και τις καλλιέργειες, είναι μεγάλη και πολύ σημαντική.

Επί ποδός και με ενισχυμένες δυνάμεις η ΠΕ Ηλείας στο μέτωπο

Σε επαγρύπνηση παραμένουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την πλήρη καταστολή της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής, στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, συνδράμοντας με ίδια μέσα και μηχανήματα έργου, για την ενίσχυση του έργου πυρόσβεσης αλλά και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς και σε στενή συνεργασία με τις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Αρχές καθώς και με τον Δήμαρχο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο, αναφέρθηκε στην άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και στην αποτελεσματική -για την ασφάλεια των πολιτών- συνεργασία όλων των φορέων.

   «Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση, ενώ τα άμεσα αντανακλαστικά όλων συνέβαλαν καθοριστικά στην διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Από την πρώτη στιγμή, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φρόντισαν για την προληπτική εκκένωση των απειλούμενων οικισμών αλλά και την ασφαλή απομάκρυνση των φιλοξενούμενων παιδιών και υπευθύνων από την Κατασκήνωση της Φρίξας. Τα παιδιά από την πρώτη στιγμή μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή για την παραλαβή από τους γονείς τους, ενώ με μέριμνα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μεγάλος αριθμός παιδιών από περιοχές της χώρας εκτός Ηλείας, φιλοξενείται ακόμα και αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία, μέχρι την παραλαβή τους από τους γονείς/κηδεμόνες τους», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Η ΠΔΕ – ΠΕ Ηλείας για το έργο της πυρόσβεσης

   «Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έθεσαν στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος (σ.σ μέχρι στιγμής) 16 μηχανήματα έργων και υδροφόρες τα οποία θα παραμείνουν στο μέτωπο συνδράμοντας μέχρι την αποσόβηση του κινδύνου αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Θέλω όμως να σταθώ στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν οι αξιόμαχοι αξιωματικοί και μάχιμοι πυροσβέστες, από εδάφους και αέρος, προκειμένου να θέσουν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο, να προφυλάξουν την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή υγρασία – ισχυροί άνεμοι) να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο της πυρόσβεσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Θα ήταν παράλειψη να ξεχάσω τις εθελοντικές ομάδες και τους κατοίκους όλων των Τ.Κ οι οποίοι με ίδια μέσα, αγροτικά μηχανήματα και οχήματα με μικρές υδροφόρες, αψήφησαν τον κίνδυνο, ρίχτηκαν στη μάχη και βοήθησαν ουσιαστικά στο έργο της πυρόσβεσης», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ανησυχία και προβληματισμός

   «Δεν μπορώ ωστόσο να κρύψω την ανησυχία και τον προβληματισμό μου, αλλά και τα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες εκρήξεις πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που “δοκιμάζει” τις αντοχές του μηχανισμού και των σωματικών και ψυχικών αποθεμάτων των πυροσβεστών αλλά και όσων ιδιωτών και κατοίκων εμπλέκονται σ’ αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μηχανές, είναι άνθρωποι και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα βιολογικά όρια και τις αντοχές τους, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες “παίζουν κυνηγητό” με τις φλόγες απ’ άκρη σ’ άκρη του νομού. Αυτά τα όρια όμως δε θα αντέξουν για πολύ ακόμα και τότε θα βρεθούμε μπροστά στις καταστροφικές συνέπειες αυτής της άνισης μάχης. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες, να ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην προβαίνουν σε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, και κυρίως, να ενημερώνουν τις Αρχές για κάθε ύποπτη κίνηση και ενέργεια που θα υποπέσει στην αντίληψη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος