FOLLOW US: facebook twitter

Στα «θρανία» της ΚΕΔΕ οι νέοι Δήμαρχοι της Ηλείας

Ημερομηνία: 07-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Συμμετείχαν στην ενημερωτική διημερίδα με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση
και επιμόρφωση τους

  • Στ. Καννής, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, Αρ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Λέντζας και Αλ. Καστρινός, πληροφορήθηκαν όλες τις αλλαγές στην λειτουργία των Δήμων, λίγο πριν την ανάληψη
    των καθηκόντων τους

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Στα… «θρανία» της ΚΕΔΕ για επιμόρφωση κάθισαν χθες και προχθές (5 & 6 Δεκεμβρίου) οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι της Ηλείας που συμμετείχαν στην ενημερωτική διημερίδα που διοργάνωσε για ακόμα μια φορά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με στόχο την έγκαιρη πληροφόρησή τους πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Οι Ηλείοι Δήμαρχοι που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι των Δήμων Πύργου Στάθης Καννής, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και Πηνειού Αλέξης Καστρινός, που βρέθηκαν το προηγούμενο διήμερο στα Ιωάννινα, ενημερώθηκαν από ειδικούς επιστήμονες, στελέχη της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ αλλά και στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο ρόλο και στις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στις σημερινές συνθήκες.

Στη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας, το σύστημα διακυβέρνησης, η καταστατική θέση των Αιρετών, οι 100 πρώτες ημέρες της δημοτικής αρχής, τα Οικονομικά των ΟΤΑ- Οικονομική Διοίκηση και Δημοσιονομική Διαχείριση, το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου, Ηγεσία και Management στους ΟΤΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028, τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ – Εφαρμογή ν. 5056/2023, η Οργάνωση ΟΤΑ – Προσαρμογή Ο.Ε.Υ. Δήμων, Ανθρώπινο Δυναμικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κλιματική Αλλαγή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων, Επικοινωνιακή Πολιτική και Διακυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την ομιλία του παρουσίασε την πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση» και όπως είπε, η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του και μάλιστα ζητά να συμπεριληφθεί στο στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης  για  «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό» όλων των πεδίων της δημόσιας ζωής.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, τόνισε ότι θα αποτελείται από νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής, θα υπηρετεί την ισόρροπη ανάπτυξη και ενίσχυση μικρών δήμων, την οικονομική αυτοτέλεια και την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τη διοικητική αυτοτέλεια και την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων.

Οι δήμοι και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε παράλληλα τους αιρετούς ότι στο νέο ΕΣΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 2 δις ευρώ οι πόροι των ΠΕΠ, από 5,9 σε 8,1 δις ευρώ. Επίσης το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορά μόνο στους δήμους, από 1,5 δις ευρώ το 2019 αυξήθηκε στα 2 δις ευρώ, το ίδιο και το ΕΠΑ(ΠΔΕ) από 1 σε 2 δις ευρώ. Απηύθυνε δε έκκληση προς τις περιφέρειες να υπάρχει συνεργασία, έτσι ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται από τα παραπάνω προγράμματα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να βιαστεί αλλά να περιμένει τις αποφάσεις των νέων δημοτικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες από το ΥΠΕΣ συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, υπογράμμισε πως οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μετά από διαβούλευση με τις νέες δημοτικές αρχές.

Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη συνέργειας και στήριξης των δήμων από αρμόδιους φορείς για τα δάση, τον ορεινό πλούτο, τη διαχείριση υδάτων κ.ά.

«Καλούμαστε, είπε, να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως η ενεργειακή κρίση, η ψηφιακή μετάβαση, η επάρκεια υδάτων, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Όλα αυτά απαιτούν συνέργεια των δήμων με φορείς, τις περιφέρεις και το κεντρικό κράτος για να ανταπεξέλθουν».


Στάθης Καννής, Δήμαρχος Πύργου

Ο νέος Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, που συμμετείχε στη επιμόρφωση με οκτώ (8) νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους, χαρακτήρισε τη διημερίδα ιδιαίτερα σημαντική που παρείχε, όπως είπε, ικανοποιητική ενημέρωση από εξέχοντες εισηγητές, γνώστες όλων των αντικειμένων, που ήταν αναγκαία να γίνει λόγω και των τεράστιων αλλαγών που έχουν προκύψει στη λειτουργία των Δήμων αλλά και μετά την κατάργηση των Νομικών Προσώπων.

Ο Στάθης Καννής ήταν ίσως ο μόνος Δήμαρχος που πλαισιωνόταν στη διημερίδα με τόσους πολλούς νεοεκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους και συνεργάτες του, που βρέθηκαν στα Γιάννενα προκειμένου να ενημερωθούν πριν από την ανάληψη
των καθηκόντων τους σε θέσεις ευθύνης.

Μάλιστα σχολίασε και την παρουσία των οκτώ νεοκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων που τον πλαισίωναν στη διημερίδα της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, τονίζοντας ότι «είχαν τη διάθεση και την πρόθεση, δεδομένου ότι θα κατέχουν και θέσεις ευθύνης, να ενημερωθούν για τα ζητήματα λειτουργίας των δήμων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν και για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που θα τους απασχολήσουν από την 1η του χρόνου όπου και θα αναλάβουν καθήκοντα».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας

«Ήταν μια πολύ καλή ενημέρωση, ειδικά για τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου που συμμετείχαν, γιατί έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στην αυτοδιοίκηση και ήταν κοινή ομολογία ότι βοήθησε πάρα πολύ όλους. Ενημερωθήκαμε για πολλά και ενδιαφέροντα, όπως το σύστημα διακυβέρνησης, η καταστατική θέση των Αιρετών, τα Οικονομικά των ΟΤΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία περιόδου 2023-2028. Επίσης τέθηκε το θέμα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, που θα οδηγήσει τους δήμους σε αδυναμία κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, καθώς και άλλων σοβαρών θεμάτων της αυτοδιοίκησης που θα συζητηθούν εκτενώς σε άλλες ημερίδες».

Άρης Παναγιωτόπουλος, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Ήταν μια χρήσιμη πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ, γιατί η σύγχρονη και ισχυρή Αυτοδιοίκηση θέλει σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων και απαιτεί γνώση και ετοιμότητα για την επίλυσή τους. Ενημερωθήκαμε για όλες τις αλλαγές που θα γίνουν από τη νέα χρονιά στη λειτουργία των Δήμων, στην αύξηση των ΚΑΠ, τη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των δήμων. Ήταν μια σημαντική διημερίδα επιμόρφωσης, ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις ανάγκες των δήμων μας».

Γιάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

«Μέσα από το στοχευμένο θεματικά πρόγραμμα επιμόρφωσης, ενημερωθήκαμε αναλυτικά για όλες τις αλλαγές στη δομή και τη σύσταση των νέων δημοτικών συμβουλίων και αρχών, το πώς γίνεται ο εσωτερικός έλεγχος και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, τι περιλαμβάνει η δημοτική επιτροπή, ενώ συζητήσαμε και τους πιθανούς τρόπους αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, για τη διάρθρωση του δήμου μετά τις αλλαγές και καταργήσεις των Νομικών Προσώπων και μάλιστα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να μας σταλεί αναλυτικός κατάλογος για το αν δικαιούνται επιπλέον θέση αντιδημάρχου για κάθε ΝΠΔΔ που καταργείται» ανέφερε, τονίζοντας πως ήταν μια ικανοποιητική συνάντηση, στην οποία είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους οι νέοι δήμαρχοι, να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν μπροστά του εκφράζοντας τις κοινές τους ανησυχίες.

Αλέξης Καστρινός, δήμαρχος Πηνειού

«Η διημερίδα ήταν πολύ καλή και ουσιαστική. Άλλωστε η εμπειρία μας μας έχει δείξει ότι η πληροφόρηση, η ετοιμότητα και η σοβαρότητα είναι τα συστατικά της επίτευξης των στόχων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος