FOLLOW US: facebook twitter

Στα… τάρταρα η τιμή του ελαιολάδου!

Ημερομηνία: 27-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Στην Ηλεία οι ελαιοπαραγωγοί πουλάνε λάδι άριστης ποιότητας στους εμπόρους με τιμή 2,3-2,5 το κιλό
-Παρά την μεγάλη σοδειά και την άριστη ποιότητα η οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών «παραμονεύει»

Σε εξευτελιστικές τιμές αγοράζουν φέτος οι μεγαλέμποροι την παραγωγή του λαδιού σε όλη την Δυτική Ελλάδα και βεβαίως στην Ηλεία αφού αν και υπάρχει μεγάλη παραγωγή, είναι ορατός ο  κίνδυνος αρκετά δέντρα να μείνουν αμάζευτα. Βεβαίως αυτό σημαίνει οικονομική καταστροφή για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας και το πλήγμα που θα δεχθεί η τοπική οικονομία είναι τεράστιο.

Οι μεγαλέμποροι της περιοχής δεν δίνουν τιμές πάνω από 2,3 ευρώ το κιλό, σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις παρθένου ελαιολάδου δίνουν βία 2,5 ευρώ  ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλοδαπών εργατών που πωλούν το «δικαίωμά» τους η τιμή φτάνει ακόμα και στα 2 ευρώ! Βεβαίως στην συνέχεια οι έμποροι «μοσχοπουλάνε» το ελαιόλαδο που φτάνει στον καταναλωτή στα 5 ευρώ το λίτρο, ενώ στα σπούπερ μάρκετ μετά την τυποποίηση από τις μεγάλες εταιρίες ελαιολάδου το μπουκάλι φτάνει ακόμα και τα 6 ή τα 7 ευρώ!

Αποτέλεσμα εικόνας για λιομαζωμα εικονεσ

Ωστόσο, μετά την περσινή κακή χρονιά – και από ποσότητα και κυρίως από ποιότητα- φέτος το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ηλεία είναι εξαιρετικής ποιότητας και παρόλα αυτά δεν υπάρχει πρόθεση να πληρωθεί παραπάνω. Η τιμή όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής απογοητεύει τους ελαιοπαραγωγούς  και μόνο όσοι  διαθέτουν ένα λιοστάσι  και θέλουν απλώς να μαζέψουν το λάδι της χρονιά τους, θα είναι εκείνοι που θα βγουν για λιομάζωμα! Αν δε θέλουν και να πουλήσουν το υπόλοιπο της παραγωγής από αυτό που θα κρατήσουν για το σπίτι τους, τότε – αν υπολογίσεις και τα εργατικά χέρια- το πιθανότερο είναι να μην μπουν στον κόπο να μαζέψουν το σύνολο της παραγωγής. Η τιμή των 2,3 – 2,5 το κιλό, δεν καλύπτει ούτε τα έξοδά τους ούτε το κόστος του μαζέματος.

Αν και μεμονωμένα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους ελαιοπαραγωγούς- μικρούς και μεγάλους –  οργανωμένα μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει μια συνολική αντίδραση από αγροτικούς συλλόγους έτσι ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση και να λάβει μέτρα για την προστασία των ελαιοπαραγωγών για να δοθούν καλύτερες τιμές.

Δυστυχώς, η  συνεχιζόμενη καταβαράθρωση των τιμών ελαιολάδου κάτω του κόστους παραγωγής  ισχύει για όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και όχι μόνο για την Ηλεία και το χειρότερο φαίνεται  να γίνεται αποδεκτή πια μοιρολατρικά, απο μεγάλη μερίδα παραγωγών. Και δυστυχώς η τάση είναι να συνεχιστεί η καθοδική πορεία και δεν υπάρχει κάποια προοπτική να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για larch

Αποθέματα καλής ποιότητας ελαιολάδου δεν υπάρχουν, αφού η περσινή χρονιά ήταν πολύ άσχημη με προβλήματα από γλοιοσπόριο και πολλοί παραγωγοι αναγκάστηκαν να το πουλήσουν ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό.

Οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί για να πουλήσουν το λάδι τους σε τόσο χαμηλές τιμές. Όσοι όμως έχουν προβλήματα οικονομικά (και είναι αρκετοί λόγω της άσχημης περσινης χρονιάς) είναι πολύ δύσκολο να μην πουλήσουν έστω και σε αυτές τις χαμηλές τιμές.  Και μετά από δύο καταστροφικές χρονιές, τα διάφορα χαράτσια , τους φόρους και το αυξημένο κόστος παραγωγής, η φετινή καλή χρονιά από άποψη σοδειάς και ποιότητας, θα αποδειχθεί ακόμα πιο καταστροφή από οικονομικής πλευράς και η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο και δεν θα υπάρξει βιώσιμο εισόδημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot