FOLLOW US: facebook twitter

Στα πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ο δήμος Ήλιδας

Ημερομηνία: 03-08-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”141608″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πολλά τα ανοιχτά πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα της Ηλείας- Σημαντικά βήματα για να ενταχθεί ο νομός στον Πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας- Σε αναμονή για το παραλιακό μέτωπο

[/vc_column_text][vc_column_text]Σε λίγες μέρες αναμένεται η προκήρυξη για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομιών Σχεδίων της χώρας συνολικού προϋπολογισμού 14.352.660,98 ευρώ στις οποίες συγκαταλέγεται απο την Ηλεία σε πρώτη φάση ο δήμος Ήλιδας,  ενώ σε δεύτερο επίπεδο έπονται και άλλοι δήμοι.

Η Ηλεία είναι ένας νομός με πολλά ανοιχτά χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα κυρίως λόγω της μορφολογίας της, ζητήματα που ζητούν λύση ταλαιπωρώντας τους πολίτες και είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νομού να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια για όλη την Ηλεία. Η  προοπτική ένταξης της Ηλείας στο νέο Πολεοδομικό Σχεδιασμό της ώρας  είναι ικανή να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής ουσιαστικής ανάπτυξης, να δώσει την ευκαιρία για ριζικές αλλαγές, απεγκλωβίζοντας τον τόπο από πολλές δεσμεύσεις, που είχαν επιβάλλει οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Μια από τις περιοχές που χρήζουν γενικής αναμόρφωσης και «τακτοποίησης», είναι το λεγόμενο παραλιακό μέτωπο της Ηλείας.

Πρόσφατα σε δηλώσεις του στην Πρωινή ο Ηλείος γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, τόνισε ότι η  ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Ηλείας , αποτελεί τον βασικό στόχο του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η  ένταξη του στην λίστα με τα δέκα πολεοδομικά σχέδια της χώρας, γεννά ελπίδες για την ευρύτερη ανάπτυξη όλης της παραλιακής ζώνης της Ηλείας. Μια εξέλιξη που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη και απαιτήθηκε σερί συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό και από τον βουλευτή Α. Νικολακόπουλο για να εξασφαλιστεί η σημαντική αυτή παρέμβαση, για την οποία αναμένεται σύντομα δημοπράτηση του έργου , με προϋπολογισμό περίπου 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Εφόσον τελικά προχωρήσει όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Ο δήμος Ήλιδας στις πρώτες 12 μελέτες Τ.Π. Σ- Τι περιλαμβάνει η Μελέτη

Σε ότι αφορά τον δήμο Ήλιδας,  μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο δήμος συγκαταλέγεται στις πρώτες 12 Μελέτες που είναι πιλοτικές για τους επόμενους κύκλους προκήρυξης των Τ.ΠΣ διότι αφορούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ποικιλία γνωρισμάτων (πχ νησιωτικές περιοχές, αστικές και περιαστικές, ορεινές, εθνικής σημασίας όπως η Μεγίστη κα). Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) έρχονται σε εξέλιξη των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και των σχεδίων χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης. Και έρχονται να βάλουν τάξη στο χώρο, καθώς καθορίζουν χρήσεις γης, ορίζουν όρους δόμησης, οριοθετούν οικισμούς, οριοθετούν σχέδια πόλης, περιοχές προς πολεοδόμηση, προστατευόμενες περιοχές, οριοθετούν ρέματα. Μάλιστα, έχουν ήδη υπογραφεί οι προδιαγραφές για τις σχετικές μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων αλλά και των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή . Αυτός ο σχεδιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Τα ΤΠΣ θα ολοκληρωθούν σε τέσσερις κύκλους και κάθε μελέτη ΤΠΣ θα περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις μελέτες: Την κύρια μελέτη, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μελέτη εκτίμησης γεωλογικών κινδύνων, αλλά και γεωλογικής καταλληλότητας και την οριοθέτηση των ρεμάτων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνέπειες από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικές καταστροφές. Ένα πλήθος αναφορών, σχεδίων, που είναι η βάση για το χώρο, ενώ όλα αυτά στο τέλος εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, περνώντας από το ΣτΕ.[/vc_column_text][vc_column_text]Η παραλιακή ζώνη της νότιας Ηλείας | Οικοτριβές

Το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας

 

Στόχος των προδιαγραφών για κάθε μελέτη είναι :

  • Να εναρμονιστεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Να είναι όλες οι μελέτες του προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων (ΤΠΣ, ΕΠΣ, ΖΥΣ, οριοθετήσεις οικισμών, χαρακτηρισμός κοινοχρήστων οδών) συμβατές μεταξύ τους.
  • Να δημιουργηθούν γεωχωρικές βάσεις δεδομένων με ψηφιακές προδιαγραφές.
  • Να επιτευχθεί ψηφιακή ομοιογένεια ώστε οι μελέτες μετά την ολοκλήρωση τους να αποτελέσουν τμήμα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη (μεγάλη λεπτομέρεια και ψηφιακές προδιαγραφές).

Το συνολικο έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Και αφορά σε τέσσερις δράσεις:

1)Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.), και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.)

2) Αυτοτελείς μελέτες για ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.),

3) Αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και

4) Αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών

Τα ΤΠΣ που αποτελούν την πρώτη δράση και θα θεσμοθετήσουν:

  • χρήσεις γης
  • όρους δόμησης
  • κανονισμούς και περιορισμούς
  • οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές
  • περιοχές προστασίας
  • περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων
  • σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού
  • περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων
  • οδικό δίκτυο, μεταφορές, κατασκευές και περιβαλλοντικά δίκτυα
  • μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών
  • προϋποθέσεις ή περιορισμούς που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση (ορόσημο RRF) για το 100% των αναθέσεων έως Δεκέμβριο 2025.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia