FOLLOW US: facebook twitter

Στα λευκά πολλοί οικισμοί της ορεινής Ηλείας-Χαλάζι στην Πηνεία προκάλεσε νέα βάσανα σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Ημερομηνία: 11-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
Στα λευκά και η Ν. Φιγαλεία

Ο χιονιάς “επισκέφθηκε” Ανδρίτσαινα, Λαμπεία, Λάλα, Φολόη και Ν. Φιγαλεία μαζί με παγετό, τσουχτερό κρύο και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

-Μικρά προβλήματα στις Ε.Ο Ανδρίτσαινας – Επικούριου Απόλλωνα και Πανόπουλο- Τριπόταμα 111 όπου εστάλησαν εκχιονιστικά μηχανήματα από τους δήμους Ζαχάρως και Ολυμπίας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Στα λευκά από τα 600μ. ντύθηκε η ορεινή Ηλεία από το απόγευμα της Τετάρτης που άρχισε η χιονόπτωση, η οποία συνοδεύτηκε με παγετό και τσουχτερό κρύο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν. Σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού Θοδωρή Κονδύλη, στην Λαμπεία το θερμόμετρο έδειξε – 3 και στην Ανδρίτσαινα -2, ενώ θα έχουμε εκ νέου χιονοπτώσεις από σήμερα το απόγευμα. Χιονόστρωση είχαμε το απόγευμα της Τετάρτης στο Λάλα αλλά και ένα σύντομο πέρασμα από την Αρχαία Ολυμπία.

Από τον παγετό και την χιονόστρωση προκλήθηκαν μικρά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στα ορεινά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα στο τμήμα Πανόπουλου- Κρυονερίου στο Πούσι και σε Πανόπουλο- Τριποταμα προς την 111, τα οποία όπως δήλωσε στην Πρωινή ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλης Αρβανίτης αντιμετωπίστηκαν άμεσα και εστάλη μηχάνημα για την διάνοιξη των δρόμων. Χθες όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο της Ολυμπίας ήταν ανοιχτοί.
Εν τω μεταξύ με απόφαση του Αναπληρωτή Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργακόπουλου χθες Πέμπτη 10 Μαρτίου παρέμειναν κλειστές οι Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που λειτουργούν στις Δημοτικές Ενότητες Λαμπείας, Λασιώνος και Φολόης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, λόγω κακών καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, ψύχος, παγετός) και επικινδυνότητας κατά την πρόσβαση και παραμονή των μαθητών στους σχολικούς χώρους .Ωστόσο τσουχτερό κρύο επικράτησε χθες σε όλη την Ηλεία παρά την ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Λάλας


Στα λευκά και η Ν. Φιγαλεία

Από το βράδυ της Τετάρτης άρχισε να χιονίζει σε όλη τη Δ.Ε Φιγαλείας και το ξημέρωμα βρήκε τους οικισμούς στα λευκά. Σύμφωνα με το ΦιγαλείαNEWS24, χιονόστρωση είχαμε σε Πετράλωνα, Κρυονέρι, Περιβόλια, Στόμιο, Φιγαλεία ενώ οριακά ο χιονιάς ακούμπησε τον οικισμό Τριάντα αλλά και τη πόλη της Νέας Φιγαλείας φτάνοντας μέχρι την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Χωρίς προβλήματα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο ενώ προβλήματα τα οποία και αντιμετωπίστηκαν χθες το πρωί, καταγράφηκαν στον οδικό άξονα Δραγώγι – Ναός Επικούριου Απόλλωνα – Ανδρίτσαινα όπου το χιόνι είναι αρκετό. Από το πρωί υπάρχει επικοινωνία με τη Πολιτική Προστασία της Π.Ε Ηλείας και τον αντιδήμαρχο Δ.Ε Ανδρίτσαινας Μίλτο Γεωργακόπουλο ενώ και εκχιονιστικό μηχάνημα βρίσκεται στη περιοχή.

Επίσης, στα λευκά έχουν ντυθεί και οι γειτονικοί οικισμοί Λυνίσταινα και Δραγώγι, ενώ χιόνια είδαν και τα Νόμια Όρη απέναντι από τη Νέα Φιγαλεία, (Πλατάνια, Αυλώνα). Η θερμοκρασία στη περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα δε αναμένεται να περάσει το 0 ενώ οριακά κυμαίνεται στις υπόλοιπες περιοχές με το κρύο να είναι τσουχτερό.


Πηνεία
Πηνεία

Παγετός κα χαλάζι στην Πηνεία

Ό καιρός του Μαρτίου δεν είναι με το μέρος των αγροτών, καθώς η συνεχιζόμενη κακοκαιρία πλήττει άμεσα την κτηνοτροφία αλλά παράλληλα προκαλεί ζημιές σέ κηπευτικά και άλλες αγροτικές καλλιέργειες.

Όπως επισήμανε χθες ο Συντονιστής Αγροτικών θεμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της ΝΔ κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος την Τετάρτη είχαμε μεγάλη χαλαζόπτωση- χιονόπτωση στον πρώην δήμο Πηνείας αλλά και σε πολλές ορεινές περιοχές του Νομού που δημιούργησε προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “ η μεγάλη αλλαγή των καιρικών συνθηκών από την κλιματική αλλαγή, επιβάλλει να γίνουν πολλές αλλαγές και σε ότι αφορά την ασφάλιση και κάλυψη ζημιών του αγροτικού τομέα, αλλά και στον τρόπο καλλιέργειας. Ό αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται και θέλει βοήθεια. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι δίπλα του.”

Ανδρίτσαινα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia