Σταδιοδρομία 2.0: Ήπιες δεξιότητες (Μέρος B’)
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127542″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφει ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, MSc, MA, ΠΕΣΥΠ*
[/vc_column_text][vc_column_text]Ένας αγώνας δρόμου συμβαίνει στη ζωή των νέων ανθρώπων όταν βγουν στην αγορά εργασίας, για διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα κατάλληλα προσόντα μέσω των αντίστοιχων πτυχίων και πιστοποιητικών (“σκληρές” δεξιότητες) ώστε να είναι πιο επιτυχημένη η επαγγελματική τους πορεία. Μέσα από μια προσωπική εμπειρία αρκετών ετών στο Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας έχω δει με τα μάτια μου υποψηφίους να έχουν συγκεντρώσει με πολύ κόπο πολλά τέτοια προσόντα, κυρίως διεκδικώντας επαγγελματικές ευκαιρίες στο δημόσιο τομέα.
Όμως μέσα από την προσωπική επαφή έχω διαπιστώσει ότι παρά την υπερσυγκέντρωση προσόντων, από τους υποψηφίους λείπουν βασικά χαρακτηριστικά που σίγουρα θα μπορούσαν να τους κάνουν να ξεχωρίζουν.
Ορισμοί
Ως ήπιες δεξιότητες (soft skills) μπορούμε να ορίσουμε το σύνολο των ενδο-προσωπικών (intra-personal) και δια-προσωπικών (inter-personal) δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την προσωπική ανάπτυξη, ευτυχία, ατομική πρόοδο, κοινωνική συμμετοχή και εργασιακή επιτυχία, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κινηθούν αποτελεσματικά στο περιβάλλον τους. Τέτοιες δεξιότητες είναι η επικοινωνία, η ικανότητα της συνεργασίας, η ευελιξία, διαχείριση χρόνου, οργάνωση, κλπ. (Λογαράς, 2017).
Σύμφωνα με έρευνα της Cinque (2016) μπορούν να χωριστούν σε τρείς βασικές κατηγορίες:
- Ατομικές δεξιότητες, όπως π.χ. αυτοεπίγνωση, δημιουργικότητα, ανθεκτικότητα.
- Κοινωνικές δεξιότητες, όπως π.χ. ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασία, διαχείριση συγκρούσεων, ηγεσία.
- Μεθοδολογικές δεξιότητες, όπως π.χ. προσαρμοστικότητα, λήψη αποφάσεων, κριτική σκέψη, ανάλυση και διαχείριση πληροφοριών.
Η αναγνώριση μιας αναγκαιότητας από το Υπουργείο Παιδείας
Το Υπουργείο παιδείας λαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να την εισαγωγή της καλλιέργειας των ήπιων δεξιοτήτων σε 218 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας που θα εφαρμόσουν πιλοτικά τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Έτσι θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμά τους θεματικές στις εξής κατηγορίες: α) Ευ Ζην, με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από τις εξαρτήσεις, η οδική ασφάλεια και η σεξουαλική αγωγή, β) Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση και η πρόληψη και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, γ) Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, με προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας, και δ) Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, τη ρομποτική, την επιχειρηματικότητα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί με τρόπο βιωματικό, πιο συνεκτικό, πιο συστηματικό η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η πρωτοβουλία και η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο ψηφιακός γραμματισμός, και να εξοικειωθούν παράλληλα οι εκπαιδευτικοί μας σε πιο βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας.
Είναι μετρήσιμες οι ήπιες δεξιότητες;
Για κάθε άτομο είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να αναγνωρίσει τις ήπιες δεξιότητες που διαθέτει καθώς και το βαθμό που τις έχει καλλιεργήσει ώστε αν κληθεί να τεκμηριώσει αυτό το επίπεδο π.χ. σε μια συνέντευξη, να το πράξει με άνεση και αυτοπεποίθηση.
Δεν είναι γνωστές ακριβείς μέθοδοι μέτρησης των ήπιων δεξιοτήτων καθώς εμφανίζουν μια συνθετότητα και πολυπλοκότητα τόσο στο επίπεδο που αυτές είναι καλλιεργημένες όσο και στο χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για την απόκτησή τους.
Μια χρήσιμη μέθοδος είναι η επίδειξη των ήπιων δεξιοτήτων μέσω από συγκεκριμένα παραδείγματα με την ακόλουθη κλιμάκωση:
- Καλό παράδειγμα: η δεξιότητα επιδεικνύεται με ακρίβεια στην πράξη.
- Κακό παράδειγμα: η δεξιότητα επιδεικνύεται ασθενώς στην πράξη.
- Οριακά καλό παράδειγμα: η δεξιότητα επιδεικνύεται σχεδόν σωστά ή οριακά σωστά στην πράξη.
- Οριακά κακό παράδειγμα: η δεξιότητα επιδεικνύεται σχεδόν λάθος ή οριακά λάθος στην πράξη.
Η παραπάνω λίστα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στους ενδιαφερόμενους αφενός για να αναγνωρίσουν τις ήπιες δεξιότητες, τη σωστή ή λάθος επίδειξή τους καθώς και τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης και ανάπτυξής τους.
Προσεχώς
Την επόμενη φορά, η στήλη, σε συνέχεια των άρθρων που αφορούσαν τις ήπιες δεξιότητες, παρουσιάζει τα τεστ προσωπικότητας και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη σταδιοδρομία μας.
Πηγές
Λογαράς, Ι. (2016). Ανάπτυξη δεξιοτήτων και αγορά εργασίας. Αντιλήψεις και πεποιθήσεις μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μελέτη περίπτωσης. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Cinque, M. (2016). “Lost in translation”. Soft skills development in European countries. Tuning Journal for Higher Education.
Περισσότερες Πληροφορίες
* Ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), του Προγράμματος Ειδίκευσης Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΠΕΣΥΠ). Συνεργάζεται στενά με την εταιρεία Computer Academy, η oποία δραστηριοποιείται και καινοτομεί στο χώρο των Ψυχομετρικών Τεστ (Άριστον) εδώ και τρεις δεκαετίες στη χώρα μας και είναι πιστοποιημένος για την χρήση και εφαρμογή των ψυχομετρικών εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού Άριστον. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.). Τέλος, είναι πιστοποιημένος από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Κέντρο Ακαδημαϊκής & Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας
Τηλέφωνο: 6973395041 email: orientation.gr@gmail.com web: www.orientation.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Σας διακατέχει η οργάνωση και ο επεγγελματισμος