Σπύρος Λαμπρινός: «Είναι αναγκαίος ο διαχειριστικός έλεγχος στον Δήμο Ήλιδας»
Συνέντευξη στην «Πρωινή» του Σπύρου Λαμπρινού – Αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Ήλιδας
-Οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 16.500.000 εκ. ευρώ!
-Το μέλλον του Δήμου εξαρτάται από την οικονομική εξυγίανση
Συνέντευξη στη Μαρία Καραμπάτση
-Επιστροφή για τον Σπύρο Λαμπρινό στα δημοτικά έδρανα μετά από απουσία πόσων ετών ακριβώς; Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα;
Είχα πρωτοεκλεγεί δημοτικός σύμβουλος το 1978 και παρέμεινα για 32 χρόνια, μέχρι το 2010, άρα επιστροφή μετά από 14 χρόνια. Είναι μία επιστροφή αναγκαστική θα έλεγα. Όσον αφορά την διοίκηση των δήμων έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχουν πολλές διαφορές από το 2010 σε σχέση με σήμερα, οι οποίες εντοπίζονται και στις αρμοδιότητες που έχει ο δήμος και στους πόρους τους οποίους λαμβάνει. Το κυριότερο το οποίο έχει αλλάξει, μετά τα μνημόνια, είναι ότι υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο λειτουργίας και δημοσιονομικής λειτουργίας κυρίως. Δηλαδή, εγώ διαπιστώνω ότι αυτό που λέμε Τ. Α. έχει πάψει να είναι Αυτοδιοίκηση και είναι απλή διοίκηση. Δεν έχει δυνατότητες δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο ή ο Δήμαρχος, η τοπική κοινωνία δηλαδή να λαμβάνει αποφάσεις που να βελτιώνουν, να ρυθμίζουν, να κάνουν καλύτερη τη λειτουργία για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή παραλαμβάνουμε ένα δήμο που έχει τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό, δεν μπορεί όμως ο Δήμαρχος ή το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουν προσλήψεις.
-Δηλαδή βρίσκονται υπό “ομηρία” από την κεντρική διοίκηση;
Όχι ομηρία, υποχρεωτικά εφαρμόζουν την κεντρική πολιτική, δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτό, είναι δεσμευτικό. Έπαψε να είναι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για την καλή λειτουργία. Ένα παράδειγμα είναι ο προϋπολογισμός. Προχθές ψηφίσαμε στη Δημοτική Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του δήμου. Για εμένα είναι αστείος ο προϋπολογισμός. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για μία καινούργια δημοτική αρχή να εφαρμόσει κατ’ ελάχιστο το πρόγραμμά της. Εξαρτόμαστε από τους κεντρικούς πόρους, εξαρτόμαστε από τα έσοδα που είχε ο προηγούμενος Δήμαρχος. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο.
-Αν και απών ως φυσική παρουσία από τα Δημοτικά Συμβούλια όλα αυτά τα χρόνια, πάντα υπήρχε μία τοποθέτηση, δημόσια για τα κοινά, ο Σπύρος Λαμπρινός είναι ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να πει τη γνώμη του, τι ήταν όμως αυτό που τον οδήγησε να εμπλακεί και πάλι με τα κοινά; Η κατάσταση που έβλεπε στο δήμο, υπήρχε ενδεχομένως προσωπική δυσαρέσκεια από τον προηγούμενο Δήμαρχο;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εγώ παρέμβαινα όχι στα ΜΜΕ, μέσα από Facebook, σε κάποια πράγματα τα οποία θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστά. Το τι λέω εγώ, άπτεται πολλών ζητημάτων. Εκείνο το οποίο συνειδητοποίησα, είναι ότι δεν αρκεί να λες κάτι, χρειάζεται να αναλάβεις και τις ευθύνες σου και να συμμετάσχεις. Θεώρησα λοιπόν ότι, παρ’ ότι η ηλικία δεν μου επιτρέπει πολλά πράγματα, να συμμετάσχω και πάλι ενεργά στα τεκταινόμενα του δήμου και αυτό ήταν το κριτήριο το οποίο με οδήγησε στην επανεμφάνισή μου στα δημοτικά δρώμενα. Συνήθως η υπόθεση, η οποία κρίνεται στις εκλογές ή και μετά τις εκλογές, ανάγονται όλα στο πρόσωπο του Δημάρχου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο Δήμαρχος δεν είναι ένα πρόσωπο, έχει συνεργάτες και έχει και πολίτες, συμπολίτες, οι οποίοι ωφελούνται από μία συγκεκριμένη πολιτική. Άρα λοιπόν το θέμα δεν ήταν ο προηγούμενος Δήμαρχος ο κ. Λυμπέρης, είναι αυτά τα συμφέροντα τα οποία θίγουν, “τρώνε” από το Δήμο και δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των δημοτών. Τουλάχιστον να στραφεί η πολιτική εκεί που είναι οι πραγματικοί δυνάστες των δημοτών. Δηλαδή, ανεξάρτητα από την πολιτική του δήμου, εγώ βλέπω εδώ ότι υπάρχουν δημότες οι οποίοι δεν πληρώνουν ποτέ. Υπάρχουν δημότες οι οποίοι επωφελούνται του δημοτικού χώρου και δεν πληρώνουν ποτέ.
-Αυτό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την ανοχή που έχει δείξει η εκάστοτε δημοτική αρχή;
Είναι ένα φαινόμενο το οποίο είναι διαχρονικό, αλλά αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι ότι από αυτή τη διαχρονική ανοχή κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν. Είναι ανήθικο και πρέπει να αναδειχθεί για να γνωρίζουν οι δημότες. Δεν είναι η εκλογή του ενός Δημάρχου ή του άλλου, είναι συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί ένας Δήμαρχος, πέρα από τα προσωπικά του. Υποτίθεται ότι ο Δήμαρχος πρέπει να προστατεύει τους πολίτες.
“Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που περιμέναμε…”
-Πριν αναλάβει η νυν Δημοτική Αρχή είστε ο μόνος ή αν θέλετε ένας από τους λίγους που είχατε εκφράσει την ανησυχία σας για την οικονομική κατάσταση του δήμου, είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα απ’ ότι τα περιμένατε;
Εκείνη η τοποθέτηση ήταν μία τοποθέτηση ενός πολίτη. Υπάρχει όμως μία γνώμη ενός υπεύθυνου με δημόσιο αξίωμα ατόμου και μιλάω για τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον κ. Ζαχαρόπουλο, ο οποίος πριν από αρκετούς μήνες σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε κάποιο αίτημα της αντιπολίτευσης, είπε: «Μην ζητάτε, ο δήμος έχει πιάσει πάτο». Αυτό δεν ήταν δική μου τοποθέτηση, ήταν ενός ανθρώπου που ήταν στη διαχείριση. Διαπιστώνουμε τώρα ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι περιμέναμε. Αυτό που θα δείτε στον προϋπολογισμό δεν είναι η πραγματική εικόνα του δήμου. Καθ’ ότι ο προϋπολογισμός είναι σημαντικός, δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς αυτόν, είναι δεσμευτικός όσον αφορά τι θα βάλεις για να εγκριθεί, όμως κρύβει την αλήθεια. Κρύβει μία αλήθεια η οποία δεν αναφέρεται στο τι ξέρω εγώ, εσύ, ή η οικονομική υπηρεσία η οποία συντάσσει τον προϋπολογισμό, για το λόγο ότι δεν γνωρίζουν σίγουρα δεδομένα, τα οποία δεν υπάρχουν στον δήμο. Στο δήμο υπήρχε μία βιομηχανία αναθέσεων έξω από τα νόμιμα (αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, οργάνων κλπ.), υπήρχαν απευθείας αναθέσεις ακόμη και προφορικές του δημάρχου. Και εάν θα φτάσουμε σε στάση πληρωμών και δημοσιονομική επιτήρηση, είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, δεν το γνωρίζουν οι οικονομικές υπηρεσίες, γιατί οι διαδικασίες έχουν ξεφύγει. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, παράτυπων απευθείας αναθέσεων σε ένα συγκεκριμένο μελετητή. Γίνονται κατασχέσεις. Δεν μπαίνουν στον προϋπολογισμό. Εάν τελεσιδικήσουν θα γίνουν κατασχέσεις και ήδη γίνονται κατασχέσεις. Γνωρίζουμε το ύψος των κατασχέσεων με αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε όμως τις καινούργιες. Καθημερινά έρχονται μελετητές, προμηθευτές, οι οποίοι ζητούν χρήματα χωρίς να μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό. Μερικά παραδείγματα. Ο μελετητής του διοικητηρίου ζητά 1.300.000 εκ. ευρώ για αμοιβή. Ο μελετητής στο διυλιστήριο ζητά 1.200.000 εκ. για τη δεύτερη μελέτη που έχει κάνει. Ο μελετητής του πολυχώρου πολιτισμού ζητά 1.000.000 εκ. περίπου για τη μελέτη. Αυτά δεν μπορούν να προβλεφθούν ούτε στον προϋπολογισμό αλλά αν θα ‘σκάσουν’ στην πορεία θα τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα.
-Δηλαδή εσείς στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο καλείστε να ψηφίσετε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομική εικόνα του δήμου; Και ο δημότης διερωτάται, ο δήμος είναι χρεωμένος; Θα ζητηθεί ενδεχομένως και διαχειριστικός έλεγχος από την πλευρά σας;
Ο προϋπολογισμός ο οποίος έχει καταρτιστεί, και ο οποίος κατά τη γνώμη μου θα εγκριθεί, καταρχάς είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του δήμου. Έχουν γίνει περικοπές σε βασικές λειτουργίες του δήμου και μπορεί να λειτουργήσει για ένα χρονικό διάστημα. Για να λειτουργήσει για όλο το χρόνο ο δήμος θα χρειαστεί να βρούμε χρήματα, ίδια έσοδα, για να αναμορφώσουμε τον προϋπολογισμό και να τον λειτουργήσουμε για τους επόμενους μήνες. Άρα λοιπόν ο προϋπολογισμός είναι σε θέση να μας αφήσει να λειτουργήσουμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου και μας αναγκάζει να βρούμε χρήματα, να εισπράξουμε χρήματα για να μπορέσουμε να τον αναμορφώσουμε και να λειτουργήσει ο δήμος για τους επόμενους μήνες. Έχει όμως μία βασική προϋπόθεση και ένα μεγάλο κίνδυνο. Εάν αυτά τα ζητούμενα από τους μελετητές και τους προμηθευτές γίνουν τελεσίδικες αποφάσεις και προχωρήσουν σε κατασχέσεις, τότε μας τινάζει όλο τον προϋπολογισμό στον αέρα.
Όσον αφορά το διαχειριστικό έλεγχο, κατά τη γνώμη μου είναι αναγκαίος, γιατί η καινούργια δημοτική αρχή πρέπει να δικαιολογήσει και να μην χρεωθεί, γιατί κάποια στιγμή θα χρεωθεί πράγματα τα οποία δεν οφείλονται σε αυτή. Ο διαχειριστικός έλεγχος είναι δύο ειδών, ο έλεγχος ο κατασταλτικός που ζητείται και γίνεται από πάνω, ο οποίος ως παρενέργεια έχει ότι το Δημαρχείο θα κλείσει για 6-8 μήνες αι δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και είναι και ο διαχειριστικός ο οποίος μπορεί να γίνει από ορκωτούς λογιστές, ο δήμος συνεχίζει τη λειτουργία του, καταγράφεται η κατάσταση, δεν πάμε στον Εισαγγελέα, καταγράφονται οι ευθύνες του καθενός. Η εντύπωση που έχω είναι ότι ο Δήμαρχος προκρίνει το δεύτερο, ο οποίος δεν δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία του δήμου. Υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο μου θίγουν πολλοί δημότες, να πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Δεν το παραγνωρίζω, δεν το θεωρώ όμως πρωτεύον. Αυτοί που φταίνε και να πάμε στη δικαιοσύνη, μετά από 15-20 χρόνια θα λήξει η ιστορία, άρα το άμεσο όφελος του δήμου για να λειτουργήσει δεν είναι αυτό, γι’ αυτό προκρίνω το πώς, έστω και σε αντίθεση με πολλούς δημότες, θα εισπράξουμε τα δικά μας και αυτό να προχωρήσει με μία διαδικασία που θα είναι ανώδυνη στο δήμο.
-Ο ένας τρόπος είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, έχετε εικόνα ποιο είναι το ύψος των οφειλών;
Τα έσοδα του δήμου ουσιαστικά είναι δύο, οι επιχορηγήσεις από την ΚΑΠ, η οποία ουσιαστικά είναι πενιχρή. Οι δήμοι παίρνοντας αρμοδιότητες και για να ικανοποιηθούν αυτές υπήρξε ένα θεσμικό πλαίσιο του τι θα παίρνουν οικονομικά οι δήμοι, κυρίως όμως λόγω των μνημονίων οι θεσμοθετημένοι πόροι για τους δήμους αποδίδονται κατά το ¼ περίπου. Υπάρχει μία παρακράτηση από το κεντρικό κράτος, θεσμοθετημένων πόρων. Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό. Το δεύτερο έσοδο είναι ίδιοι πόροι, ύδρευση- αποχέτευση κλπ. Εδώ απ’ ότι φαίνεται δεν πληρώνει κανείς μας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές που έχουν βεβαιωθεί αυτή τη στιγμή στο δήμο είναι 16.500.000 εκ. ευρώ. Και υπάρχουν και οι οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί. Άρα, πέρα από την κεντρική πολιτική, έχουμε το πρόβλημα της δικής μας εισπραξιμότητας. Στο δήμο μας έχουμε 16.500.000 εκ. ευρώ, χωρίς να εμπεριέχονται σε αυτά τα μη βεβαιωθέντα. Δηλαδή παραδείγματος χάρη στην ύδρευση έχουμε να στείλουμε λογαριασμούς από το πρώτο εξάμηνο του 2021, είναι και αυτά. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει ο δήμος με την παραγραφή ή όχι της εισφοράς σε χρήμα για το σχέδιο πόλης. Τα οποία είναι 5-6 εκ. επιπλέον. Στα 16.500.000 ευρώ δεν είναι μόνο οι οφειλές που έχουν οι δημότες, είναι και οι οφειλές που έχουν οι άλλοι δήμοι, γιατί ο δήμος Ήλιδας έχει αναλάβει την ταμειακή διαχείριση του ΦΟΔΣΑ, όπου οι οφειλές είναι γύρω στα 5 εκ. , δηλ. ο δήμος Πύργου χρωστάει 1,5 εκ. ο δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης 1,5 εκ.
Για την ύδρευση πρέπει να λύσουμε ένα περίπλοκο καθεστώς, γιατί υπάρχει ένα χρέος κρυφό όσον αφορά το διυλιστήριο, χρωστάμε στη ΔΕΗ 2.780.000 εκ, ευρώ για ρεύμα, το οποίο ουσιαστικά χρεώνεται στο δήμο και δεν έχει λυθεί το μέρος του χρέους που πρέπει να πάει στους δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Δηλαδή σήμερα ο δήμος έχει αναλάβει όλο το χρέος γιατί κάποιοι ήθελαν την διαχείριση του Συνδέσμου ‘Πηνειός’ και έχουν αφήσει σε ασυδοσία και τον ΦΟΔΣΑ και τον ‘Πηνειό’. Άρα λοιπόν κάποιος πρέπει να γίνει κακός και με τους υπόλοιπους δήμους και με τους δημότες για να λειτουργήσει ο δήμος, για να μην πάμε σε στάση πληρωμών.
Να θίξω και κάποια πράγματα τα οποία ή θα μας οδηγήσουν σε στάση πληρωμών ή δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε. Έχουμε τη νέα εθνική οδό και θέλουμε μία είσοδο πόλης. Ο προηγούμενος Δήμαρχος προχώρησε σε μία δημοπράτηση και ανάθεση, να φτιάξει ένα τμήμα του περιφερειακού δρόμου. Λόγω έλλειψης χρημάτων δεν έχει κάνει τους κτηματολογικούς πίνακες για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο. Δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός στο έργο. Έχει κάνει μία ανάθεση ότι εμείς από ίδια έσοδα θα βάλουμε 700.000 ευρώ, τα οποία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία μεν δεν φαίνονται στον προϋπολογισμό.
“Η δανειοδότηση μάλλον είναι αναγκαστική λύση”
-Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο της δανειοδότησης, εάν δεν αποδώσει η εισπραξιμότητα;
Ένα πρόβλημα με τη δανειοδότησης, είναι ότι με την δικαιολογία για τον κορωνοϊό, είχαν ανασταλεί τα τοκοχρεωλύσια, όπως και το τέλος ταφής στα απορρίμματα για 2-3 χρόνια. Εμείς καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε και τα προηγούμενα τα οποία είχαν ανασταλεί. Μία καινούργια δυσκολία που έρχεται σε εμάς. Το θέμα της δανειοδότησης είναι κάτι το οποίο μάλλον είναι αναγκαστική λύση αλλά αυτή τη στιγμή ο Δήμαρχος προσπαθεί να δει τι περιθώρια έχουμε και για ποιο λόγο θα πάρουμε τη δανειοδότηση.
-Η επιβάρυνση των δήμων με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως η κατάργηση των ΝΠΔΔ, δυσκολεύει επιπλέον την λειτουργία τους;
Λογικά όχι, νομίζω ότι οι αρμοδιότητες και μετά τις συνενώσεις, βασίζονται σε μία ευρωπαϊκή άποψη, ότι υπάρχει το κριτήριο της εγγύτητας. Μετά έρχεται η αρχή της επικουρικότητας. Αυτό εάν λειτουργούσε, με τα ευρωπαϊκά πλαίσια, θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά, αποδοτικά και οι πολίτες να ωφελούνται. Δεν λειτουργεί όμως. Στην Ευρώπη οι δήμοι παίρνουν ένα 20%-30% του κρατικού προϋπολογισμού, εμείς έχουμε 1% με 2%. Πήγαμε να εναρμονίσουμε τις αρμοδιότητες με τους οικονομικούς πόρους, το εναρμονίσαμε αλλά γίνεται παρακράτηση και δεν αποδίδει. Το ότι δεν λειτουργούν σωστά οι αρμοδιότητες από την Τ.Α. είναι ευθύνη της κεντρικής πολιτικής, η οποία στερεί τους πόρους. Μία ερμηνεία που γίνεται αυτό, είναι το μνημόνιο και από την άλλη είναι η διάθεση της κεντρικής πολιτικής «να τους έχω δεσμευμένους για να είναι υποχείριά μου». Αυτή η νοοτροπία υπάρχει και για το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας. Γιατί το κλείνουν; Γιατί θέλουν να ελέγξουν τους δικαστές.
-Εσείς με την εμπειρία σας στην Τ.Α. πώς βλέπετε το μέλλον του δήμου Ήλιδας;
Εάν πετύχουμε στα οικονομικά, δηλαδή να επαναφέρουμε το δήμο σε σωστά δημοσιονομικα πλαίσια, νομίζω τότε ότι θα δώσουμε την δυνατότητα στο δήμο και τη νέα δημοτική αρχή να αναπτύξει το πρόγραμμά της και τις προθέσεις της και κάτι θα κάνουμε. Η οικονομική εξυγίανση είναι το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος, να μην οδηγηθεί σε επιτήρηση και στάση πληρωμών και έρθει κατασταλτικός έλεγχος οπότε θα παγώσουν όλες οι διαδικασίες. Θεωρώ ότι το μέλλον του δήμου περνά μέσα από την οικονομική εξυγίανση.
“Πρέπει να δούμε την αναδιάταξη του αυτοδιοικητικού χάρτη στο δεύτερο βαθμό”
-Υπάρχει ένα σενάριο, για συνενώσεις δήμων σε μεγαλύτερα σχήματα, πιστεύετε ότι θα προχωρήσει κάτι τέτοιο;
Κατά τη γνώμη μου, δεν νομίζω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερες συνενώσεις, σε ιδιωτικοποιήσεις θα πάμε. Υπάρχει ένα θέμα αναδιάταξης του αυτοδιοικητικού χάρτη, είναι αναγκαία. Στο χώρο της Πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ορισμένα μπαλώματα μπορούν να γίνουν. Στο χώρο όμως της Δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι θα ήταν αναγκαίο. Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε με την Αιτωλοακαρνανία και όχι με τη Μεσσηνία στην Περιφέρεια. Υπάρχει ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά νομίζω ότι θα προχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις, σε άλλες αρμοδιότητες, οι οποίες είναι επωφελείς για την ιδιωτική πρωτοβουλία, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εξυγιανθούμε οικονομικά.
-Να ρωτήσω κάτι που σίγουρα το έχετε ακούσει και εσείς, οι πολίτες της Αμαλιάδας συζητούν ότι η Αμαλιάδα γίνεται ένα μεγάλο χωριό, συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Αυτό είναι γεγονός. Εδώ μας τρώει αυτό που λέγεται στο σημερινό μοντέλο λειτουργίας, ο νόμος της αγοράς, ο ισχυρότερος υπερισχύει. Οι ανισότητες υπερισχύουν, ο Πύργος είναι πρωτεύουσα, έχει το προνόμιο, αυτός θα ωφελείται, εμείς θα μαραζώνουμε. Υπάρχει αυτή η διαδικασία. Γι’ αυτό χάνουμε το Νοσοκομείο, χάσαμε τις σχολές, θα χάσουμε το Πρωτοδικείο, πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε και με έναν άλλο τρόπο ισόρροπης ανάπτυξης. Πρέπει να πάρουμε κάποιες γενναίες αποφάσεις.
-Κλείνοντας, η προσωπική επιδίωξη του Σπύρου Λαμπρινού ως αντιδήμαρχος οικονομικών ποια είναι;
Να πετύχω την οικονομική εξυγίανση του δήμου μας και να αποχωρήσω.