Σπάνια έκθεση Βιβλίων και Εγγράφων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεχαινών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”151561″ img_size=”full”][vc_column_text]«Σελίδες του ’21. Βιβλία και έγγραφα ιστορούν τους αγώνες του Τόπου μας στα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας».
Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου
Οι δραστηριότητες των Βιβλιοθηκών του τόπου μας είναι βάλσαμο στην κορονόπληκτη καθημερινότητά μας.
Το εκλεκτό ΔΣ του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών άξιοι συνεχιστές του οράματος του Ανδρέα και Ντίνου Καρκαβίτσα, του Βασίλη Δημησιάνου, του Γιάννη Πονήρη, αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια των μπαρουτοκαπνισμένων καπεταναίων των βουνών και των μπροστάρηδων του λόγου και της τέχνης της ευρύτερης περιοχής Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
Συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, και παρουσιάζει στο κτίριο Μαστροβασίλη (πεζόδρομος της Αγοράς) στα Λεχαινά, μετά από πολύμηνη προετοιμασία (έγγραφα Γενικών Αρχείων του Κράτους ΓΑΚ και πλούσια ιστορική οικονομική κοινωνική λαογραφική & λογοτεχνική βιβλιογραφία) Έκθεση Βιβλίων- Εγγράφων με θέμα:
«Σελίδες του ’21. Βιβλία και έγγραφα ιστορούν τους αγώνες του Τόπου μας στα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας».
Aξιέπαινη η προσπάθεια έρευνας και στησίματος αυτής της Έκθεσης άθλου κατ’ εμέ απλόχερης προσφοράς σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, μαθητών κλπ.. Πολύ δύσκολο αυτό, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν οι επαρχιακές Βιβλιοθήκες και στηρίζονται κυρίως στον εθελοντισμό, το πάθος και το μεράκι μελών που έχουν γνώση και αγάπη για το αντικείμενο λειτουργώντας σαν νησίδες πολιτισμού στο χάος που μας περιβάλλει…
Στόχος της Έκθεσης είναι να αναδείξει την ζωή, τις δραστηριότητες και τους ηρωικούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής του σημερινού Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης.
Οι ενότητες που την απαρτίζουν είναι οι εξής:
Α. Η Διοικητική Διαίρεση της Πελοποννήσου τον 18ο και 19ο αιώνα Ο καζάς- επαρχία Γαστούνης.
Β. Ο Μουσουλμανικός πληθυσμός της Πελοποννήσου στο ξέσπασμα της Επανάστασης.
Γ. Η περιοχή του σημερινού Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης.
Δ. Όψεις της καθημερινής ζωής.
Ε. Πλουτοπαραγωγικές πηγές
Ζ. Παραγόμενα προϊόντα
Η. Μέτρα & σταθμά
Θ. Τιμές αγαθών & υπηρεσιών
Ι.Συμμετοχή στην Επανάσταση- Ο Ένοπλος Αγώνας
Ι α. Επιδρομές Τούρκων Πάτρας
Ι β. Πολιορκία και παράδοση Χλεμουτσίου (1827)
Κ. Οι Δυνάμεις των Αγωνιστών του Κάμπου
Κα. Απόφαση για σύσταση στρατοπέδου στην Επαρχία Γαστούνης ( Ιούλιος 1824)
Κβ. Το στρατόπεδο της Γαστούνης[/vc_column_text][vc_single_image image=”151560″ img_size=”full”][vc_single_image image=”151559″ img_size=”full”][vc_single_image image=”151558″ img_size=”full”][vc_single_image image=”151562″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]