FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος αποκλεισμού πυροπλήκτων από αποζημιώσεις

Ημερομηνία: 12-11-2021 | Συντάκτης:

-Μόνο όσοι έχουν κάνει αίτηση ΟΣΔΕ και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι θα πληρωθούν
-Τι δηλώνουν ελαιοπαραγωγοί στην Πρωινή και τι τόνισε στην προχθεσινή σύσκεψη ο υφυπ. Χρ. Τριαντόπουλος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κίνδυνος αποκλεισμού από τις αποζημιώσεις ελλοχεύει για αρκετούς πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην πληρωμή μόνο όσων παραγωγών έχουν κάνει αίτηση ΟΣΔΕ και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι στον ΕΛΓΑ.

Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, «οι κάτοχοι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων» και προσθέτει ότι αφού κοινοποιηθούν τα πορίσματα, θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους κτηνοτρόφους άμεσα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι νοητό ένας ασφαλιστικός οργανισμός να αποζημιώνει μη ασφαλιζόμενους, γιατί αν ακολουθηθεί αυτή η πρακτική, την επομένη μέρα ουδείς θα ασφαλίζει τις καλλιέργειές του στον ΕΛΓΑ και ουδείς θα καταβάλει Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά, με αποτέλεσμα την άμεση χρεωκοπία του Οργανισμού».

Με αυτά τα δεδομένα, όπως γίνεται αντιληπτό, όποιος πυρόπληκτος αγρότης ή παραγωγός δεν έχει κάνει αίτηση ΟΣΔΕ ή δεν έχει πληρώσει τις εισφορές του στον ΕΛΓΑ, δεν θα λάβει ούτε ευρώ ως αποζημίωση για όσα υπέστη από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο όπως η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έκαψε σχεδόν 400.000 ελαιόδεντρα το περασμένο καλοκαίρι στην Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο.

Ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΤΚ Χελιδονίου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Γκολφίνος, ανέφερε με δήλωσή του στην «Πρωινή» ότι υπάρχει κόσμος που υπέστη τεράστια ζημιά από την πυρκαγιά και θα πρέπει να αποζημιωθεί ασχέτως αν έχει οφειλές στον ΕΛΓΑ.

«Η περιοχή μας υπέστη σοβαρή ζημιά στην ελαιοπαραγωγή σε μια χρονιά που προμηνυόταν εξαιρετική. Θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι οι πυρόπληκτοι που είδαν τα λιοστάσια τους να καίγονται, να αποζημιωθούν επαρκώς για να συνεχίσουν να καλλιεργούν, ακόμα κι αν έχουν οφειλές στον ΕΛΓΑ. Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο να μην πάρουν τίποτα για αυτό το λόγο, διότι έχασαν την περιουσία τους χωρίς να ευθύνονται αυτοί. Ας τους δώσει χρήματα το κράτος και ας βρει μια ρύθμιση για τα χρέη στον ΕΛΓΑ, όχι να μην πάρουν τίποτα. Πώς θα ξαναφυτέψουν τις ελιές τους;», τόνισε.

«Να μην αδικηθεί κανένας πυρόπληκτος»

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καυκανιάς, Γιώργος Ρηγόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως έχουν καθυστερήσει πολύ οι πληρωμές, ζητώντας από την πολιτεία να μην αδικήσει κανέναν και να μην αποκλειστεί κάποιος από τις αποζημιώσεις.

«Όσοι κάναμε τις αιτήσεις μετά τις 27 Αυγούστου, ακόμα δεν έχουμε πάρει αποζημίωση και μας ζητούν να προσκομίσουμε στην Εφορία πολλά δικαιολογητικά εν μέσω πανδημίας. Δεν πρέπει να αργήσει άλλο το κράτος, γιατί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την περιοχή. Πάθαμε τεράστια ζημιά στην ελαιοπαραγωγή, χάσαμε ελαιόλαδο σε χρονιά χρυσή. Υπάρχουν αγρότες που ενδεχομένως χρωστάνε στον ΕΛΓΑ, δεν θεωρώ ότι πρέπει να τους αποκλείσουν από τις αποζημιώσεις, μπορεί να βρεθεί μια λύση. Το 2007 είχαμε πληρωθεί άμεσα μετά τις φωτιές. Πρέπει να δώσουμε κίνητρο στον κόσμο να συνεχίσει να καλλιεργεί. Οι περισσότεροι δεν θα έχουν ελαιόλαδο για τα επόμενα πέντε χρόνια, άρα πρέπει να τους στηρίξει η Πολιτεία για να ξαναφτιάξουν τα λιοστάσια τους. Μη μας ξεχάσουν…» τόνισε.

Ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η δική του πρόταση εξαρχής ήταν να δοθούν γρήγορες και επαρκείς αποζημιώσεις σε όλους τους πυρόπληκτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι όλοι οι πυρόπληκτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που στόχο έχουν να αφήσουν εκτός τους μικρούς παραγωγούς. Εμείς θεωρούμε πως τα λιοστάσια και γενικότερα όλη η περιοχή κάηκε εξαιτίας της ανοργανωσιάς του κράτους, άρα το κράτος και η κυβέρνηση έχουν την ευθύνη. Όλοι όσοι είδαν τα χωράφια τους και ζώα τους να καίγονται, δεν φταίνε αυτοί και πρέπει να στηριχτούν για να ξαναστήσουν τις καλλιέργειές τους. Ήδη περνάνε δύσκολα, πρέπει να τους βοηθήσει η κυβέρνηση για να μην παρατήσουν τη γη τους. Σε τελική ανάλυση, ας τους δώσουν αποζημίωση και ας γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές στον ΕΛΓΑ», ανέφερε ο κ. Βομπίρης.

Aναζητά λύση μέσω Περιφέρειας η κυβέρνηση

Το ζήτημα της αποζημίωσης των πυρόπληκτων παραγωγών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις έθιξε στην προχθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην Αρχαία Ολυμπία ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε συνεργαστεί με την Περιφέρεια για να καταγράψουμε τις αυτές τις περιπτώσεις –και το έχει κάνει- για να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια επόμενη φάση, αφού καλύψουμε αυτούς που το βασικό μέσο βιοπορισμού τους ήταν η αγροτική τους εκμετάλλευση. Αν δεν κάναμε την καταγραφή, δεν θα ξέραμε πόσοι είναι. Έχουμε όμως τα στοιχεία και το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος