FOLLOW US: facebook twitter

Σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του δήμου Πύργου κατέγραψε η έκθεση εσωτερικού ελέγχου-“Αναβάθμιση εδώ και τώρα!”

Ημερομηνία: 02-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του δήμου Πύργου κατέγραψε η έκθεση εσωτερικού ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτή

-«Η πόλη έχασε πολύτιμο χρόνο, είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος,
-Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση για την έκθεση

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Επείγουσα αναγκαιότητα αποτελούν οι ριζικές παρεμβάσεις στην οργανωτική δομή του δήμου Πύργου, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης εσωτερικού ελέγχου που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πύργου ο ανεξάρτητος εσωτερικός ελεγκτής Νίκος Κουτουβίνης της εταιρείας «INTERNAL AUDIT».

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων, καταγράφηκαν συνολικά δεκαπέντε ευρήματα που κατέδειξαν σοβαρές αδυναμίες στην επάρκεια του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, οι οποίες το καθιστούν ανεπαρκές και περιορίζουν ουσιωδώς την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του.

«Η οργανωτική δομή και λειτουργία του δήμου παρουσιάζει αδυναμίες, οι οποίοι σχετίζονται με τη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό από την άποψη των απαιτούμενων ειδικών προσόντων, τις υποδομές περιλαμβανομένων των πληροφοριακών συστημάτων, τη λογιστική οργάνωση κλπ. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων προφανώς απαιτεί χρόνο και προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι ανεπαρκείς και σχετίζονται με την έλλειψη πόρων και τον περιορισμό των δυνατοτήτων της διοίκησης από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, έχουμε τη γνώμη πως η διοίκηση θα πρέπει με σταθερότητα και στη βάση του σχεδιασμού να ολοκληρώσει την προσπάθεια δομικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του δήμου», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως εφαρμόζονται αναχρονιστικές διαδικασίες που απορροφούν πόρους και ενέργεια.

«Ο δήμος είναι άκρως υποστελεχωμένος σε όλα τα επίπεδα, η σύστασή μας προς τη διοίκηση την παρούσα στιγμή είναι να ενισχύσει τις υπηρεσίες στο πλαίσιο της νομιμότητας με εξωτερικούς συνεργάτες, με σκοπό αφενός την ενίσχυση των υπηρεσιών και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες», τόνισε σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχετικές πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εφαρμογή τους.
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά στην έλλειψη φύλλων αξίας ακινήτων, καθώς η μη καταγραφή τους και η μη δήλωσή τους στο Ε9, δημιουργεί τον κίνδυνο να απομειωθεί η περιουσία του δήμου αν αυτά τα ακίνητα δηλωθούν από άλλο φυσικό και νομικό πρόσωπο.


Τ. Αντωνακόπουλος: «Δεν θα παραδοθούμε στη δυστροπία»

Μετά την παρουσίαση των ευρημάτων της έκθεσης του ανεξάρτητου εσωτερικού ελεγκτή, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τόνισε πως πλέον έχει θεσμοθετηθεί ένα νέο ελεγκτικό περιβάλλον από την πολιτεία, προκειμένου να προσδιοριστούν οι αναγκαίες αλλαγές και βελτιώσεις, αφήνοντας αιχμές για την ως τώρα υπηρεσιακή λειτουργία του δήμου.

«Είμαστε εδώ να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τα πράγματα. Κάποιες παράφωνες εκρήξεις έχουν να κάνουν με τη διαίσθηση ότι αυτά τα συστήματα δεν επιτρέπουν ατομικές αντιλήψεις στην άσκηση διοίκησης και την ερμηνεία των νόμων, για αυτό κάποιοι δεν συνεργάζονται. Βρήκαμε συγκρουσιακές λογικές μεταξύ των διευθύνσεων και πρέπει να αναδειχθούν οι ευθύνες όσων έχουν θέση ευθύνης. Δεν μπορεί για απλά θέματα να μην παρακολουθεί κανένας και να μην ενημερώνουν ότι πάμε στον γκρεμό. Το έχουν πληρώσει άνθρωποι στο παρελθόν, έχουν μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη γιατί κανένας υπηρεσιακός δεν χτύπησε καμπανάκι όταν έπρεπε. Δεν θα παραδοθούμε στη δυστροπία. Πρέπει να εφαρμόσουμε κανονισμούς και συστήματα, δεν γίνεται να δουλεύει ο καθένας όπως θέλει. Η ίδια η ΚΕΔΕ κάνει χρήση του νέου θεσμικού πλαισίου. Μας κατηγορούν ότι είμαστε καταπιεστικοί όταν βάζουμε το σύστημα να δουλέψει. Πρέπει να εφαρμόσουμε το κανονιστικό πλαίσιο που μας δίνει η πολιτεία και να αφομοιώσουμε την τεχνογνωσία. Η νομιμότητα είναι σε απόλυτο βαθμό μαζί μας. Θα εφαρμόσουμε όλα τα συστήματα ελέγχου. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, η πόλη τον έχασε γιατί έχουμε καθυστερήσει πολύ γιατί κάποιοι δεν ξέρουν, δεν μπορούν. Κακό δεν είναι να μην ξέρεις, κακό είναι να μην θες να μάθεις», είπε μεταξύ άλλων.


Επιφύλαξη από Νικολούτσο και Σκαρτσιάρη

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Νικολούτσος, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις ως προς το πνεύμα της έκθεσης, σημειώνοντας ότι εμμέσως στοχοποιήθηκαν δύο υπηρεσιακοί υπάλληλοι. Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι υποδεικνύεται η χρήση εξωτερικών συνεργατών και όχι μια αναλυτική πρόταση βελτίωσης των υφιστάμενων υπηρεσιών. «Πρέπει να δούμε πώς θα βελτιώσουμε την υπηρεσία. Θέλει δουλειά και πιο αναλυτική τοποθέτηση, π.χ. με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ανά τμήμα», είπε και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ακούσει και την άποψη του πολιτικού προϊστάμενου και γ.γ. του δήμου, Γ. Βαρελά, και των υπηρεσιακών.

Ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Σκαρτσιάρης τόνισε πως η έκθεση συντάχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έκανε ειδική ονομαστική αναφορά σε υπηρεσιακή υπάλληλο, υπονοώντας ότι δεν έτυχε αξιοκρατικής μεταχείρισης τόσο από τη σημερινή όσο και από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πύργος Έργο Πολιτών» της ελάσσονος μειοψηφίας, Αντώνης Καράμπελας τόνισε πως η παρουσίαση της Έκθεσης δεν ήταν καθόλου πειστική, σημειώνοντας ότι η διαδικασία σύνταξής της εμφανίζει πολλές αδυναμίες και παραλείψεις και έκανε λόγο για «πόρισμα καθ΄υπόδειξη».

Η συζήτηση επί της έκθεσης συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος