FOLLOW US: facebook twitter

Σώθηκε προσωρινά το LEADER της Ηλείας

Ημερομηνία: 07-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”125596″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αποσύρθηκε η διάταξη που αφορούσε την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης
-Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από Καλαματιανό, Κατρίνη και Νικολακόπουλο

Αποτράπηκε προσωρινά ο κίνδυνος να «ναυαγήσουν» επί της ουσίας όλα τα επενδυτικά σχέδια του προγράμματος LEADER στην Ηλεία, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποφάσισε να αποσύρει τις διατάξεις του άρθρου 138 στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, το οποίο περιελάμβανε καταργούμενες διατάξεις, μεταξύ των οποίων και την παρ. 11 του άρθρου 51 του ν.4178/2013, αφαιρώντας κάθε δυνατότητα δόμησης αλλά και  αναβάθμισης-επέκτασης και διατήρησης επιχειρήσεων που είναι ήδη σε λειτουργία.[/vc_column_text][vc_single_image image=”32428″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, εάν ψηφιστεί η διάταξη, η Ηλεία δέχεται ισχυρό πλήγμα γιατί το 80% των αξιοποιήσιμων εκτάσεων εκτός Σχεδίου είναι «εν δυνάμει» Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, εξηγώντας ότι ο όρος «εν δυνάμεις» χρησιμοποιείται διότι στην Ελλάδα δεν έχουν καταρτιστεί χάρτες Υψηλής Παραγωγικότητας και τα γεωτεμάχια χαρακτηρίζονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα ενώ τα κριτήρια είναι τόσο αυστηρά ώστε όλες οι εκτάσεις που είναι αξιοποιήσιμες στην Ηλεία, να χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον “Yψηλής Παραγωγικότητας” και να μη δύναται να δομηθούν για χρήσεις πλην της αμιγούς αγροτικής. Η υπό κατάργηση διάταξη έδινε τη δυνατότητα σε ζώνες εκατέρωθεν Εθνικών-Επαρχιακών-Δημοτικών οδών να μπορούν να δομηθούν. Η κατάργησή της  βάζει στον πάγο οποιαδήποτε επένδυση μη αμιγούς αγροτικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι μεγάλες εκτάσεις στην Ηλεία είναι ήδη περιορισμένες ως προς τις χρήσεις από το διάταγμα των ΖΟΕ Ηλείας. Χρήσεις τουριστικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, επαγγελματικά εργαστήρια, συνεργεία και γενικά κάθε χρήση μη αγροτικού χαρακτήρα καταργείται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Ηλείας. Αυτό συμβαίνει γιατί καθώς σήμερα αλλά και για αρκετό χρονικό διάστημα  δε θα διαθέτουμε ζώνες υποδοχής όπως βιομηχανικά-βιοτεχνικά πάρκα, οικισμούς σε τουριστικές ζώνες με σχέδιο πόλεως κλπ», τόνισε διευκρινίζοντας ότι το ΤΕΕ Ηλείας δεν είναι αντίθετο με τη λογική της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν οι διαθέσιμοι υποδοχείς όλων των αναπτυσσόμενων χρήσεων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”96182″ img_size=”full”][vc_column_text]Παρεμβάσεις στη Βουλή για την απόσυρση

Το ζήτημα συζητήθηκε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, αρχικά στην επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, όπου ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, ζήτησε την απόσυρσή του και τη θέσπιση μεταβατικής διάταξης, στηλιτεύοντας την απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης.

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου το 80% των αξιοποιήσιμων εκτάσεων εκτός σχεδίου είναι εν δυνάμει γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Φέρνετε, αιφνιδίως, χωρίς καμία διαβούλευση, στο άρθρο 138,και καταργείτε αυτή τη δυνατότητα. Τώρα που μιλάμε, υπάρχουν 40 επενδυτικά σχέδια του προγράμματος LEADER που αφορούν τέτοιες εκτάσεις και τα οποία εκτελούνται με το άρθρο 138, βιοτεχνίες, εργαστήρια, συνεργεία, τουριστικά καταλύματα. Θα πρέπει νομίζω αυτονοήτως, όπως προβλέπεται και για τα υπόλοιπα σκέλη του νομοσχεδίου, να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος εύλογη, έτσι ώστε να μην ακυρωθούν επενδυτικά σχέδια και να μη αιφνιδιαστούν. Και βεβαίως, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα χωροταξικά σχέδια και θα έχουν καθοριστεί οι επιτρεπόμενες ζώνες για όλες τις χρήσεις για το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει στο άρθρο 138 να προβλέψετε μια μεταβατική περίοδο, έτσι ώστε να μην ακυρώσετε τις μικρό-ιδιοκτησίες και τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν εγκριθεί και είναι σε εξέλιξη», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”110735″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή με την επιστολή του ΤΕΕ Ηλείας, μεταφέροντας στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη τις επιπτώσεις στην ηλειακή οικονομία και επιχειρηματικότητα από την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποσυρθεί επί του παρόντος και να προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.[/vc_column_text][vc_single_image image=”101815″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος στη συζήτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας τις συνέπειες από πιθανή ψήφιση του άρθρου 138.

«Με την παράγραφο δ του άρθρου 138 του νομοσχεδίου σας, την οποία, ευτυχώς, αποσύρατε, θα καταργούσατε τις μεταβατικές διατάξεις σχετικά με τη δόμηση σε κεντρικούς άξονες σε γη υψηλής παραγωγικότητας, χωρίς μεταβατική περίοδο. Στην Χώρα μας, όπως γνωρίζετε, δεν υφίστανται Χάρτες Υψηλής Παραγωγικότητας. Τα γεωτεμάχια χαρακτηρίζονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ενώ τα κριτήρια είναι εξαιρετικά αυστηρά. Αποτέλεσμα αυτού είναι όλες οι εκτάσεις που είναι αξιοποιήσιμες να χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον Υψηλής Παραγωγικότητας και να μην δύνανται να δομηθούν για χρήσεις, πλην της αμιγούς αγροτικής. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στο νομό μου, στην Ηλεία. Μεγάλες εκτάσεις είναι ήδη περιορισμένες ως προς τη χρήση τους,  σύμφωνα με τις Ζ.Ο.Ε.  Με την κατάργηση της διάταξης θα πάγωνε οποιαδήποτε επένδυση μη αμιγούς αγροτικού χαρακτήρα. Χρήσεις τουριστικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές θα καταργούνταν κατευθείαν», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia