FOLLOW US: facebook twitter

«SOS» για τους παραγωγούς πατάτας και καρπουζιού

Ημερομηνία: 18-02-2022 | Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών στην Ηλεία, ιδιαίτερα της πατάτας και του καρπουζιού, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά την περυσινή, με συνέπεια να έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο λόγω του μηδαμινού εισοδήματος που εισέπραξαν.

Όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεωργαντά, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, το πρόβλημα εδράζεται στις τεράστιες ποσότητες πατάτας σε όλη την Ευρώπη, που είτε έμειναν αδιάθετες είτε διατέθηκαν σε πολύ χαμηλή τιμή, λόγω της πολύμηνης παύσης λειτουργίας των εστιατορίων και όλων των χώρων μαζικής εστίασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και στη περίπτωση του καρπουζιού ένεκα της μείωσης της τουριστικής κίνησης.

«Αναγνωρίζουμε ότι με την περσινή κορονοενίσχυση επιτεύχθηκε ο στόχος της κάλυψης σε μέρος της προηγούμενης καταστροφικής για τους παραγωγούς χρονιάς. Το πρόβλημα της διάθεσης των προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές παρέμεινε και έχουμε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιας οικονομικής ζημιάς τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι γεωργικές μας εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση», τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος στην επιστολή του.

Παράλληλα, προσθέτει πως το στρεμματικό κόστος παραγωγής στην εαρινή πατάτα αυξήθηκε σημαντικά λόγω της αύξησης του ρεύματος και των καυσίμων και πλέον υπερβαίνει τα 1.1000 ευρώ,, ενώ αντίστοιχα το συνολικό ακαθάριστο κέρδος δεν ξεπέρασε τα 500 ευρώ, γεγονός που ισοδυναμεί με τεράστια οικονομική ζημιά.

«Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των εξαιρετικά χαμηλών τιμών πώλησης, οι οποίες κυμάνθηκαν στην πλειονότητά του από 0,07€ έως 0,15€ ανά κιλό πατάτας. Στο καρπούζι, το στρεμματικό κόστος καλλιέργειας ξεπερνά τα 650 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα στρεμματικά έσοδα ήταν χαμηλότερα των 400 ευρώ, δεδομένου ότι οι τιμές κυμάνθηκαν –πλην εξαιρέσεων- στα 0,04€ με 0,08€» εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος και επισήμανε πως οι παραγωγοί της Ηλείας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και θα οδηγηθούν στην πλήρη καταστροφή και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην αλυσίδα της αγοράς.

«Το πρόβλημα αφορά την αποπληρωμή των τρεχόντων εξόδων των συντελεστών παραγωγής, όπως οι προμηθευτές γεωργικών εφοδίων, το αγροτικό ρεύμα το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά κλπ. Οι παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επιπροσθέτως οι εισροές έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη και η νέα καλλιεργητική περίοδος βρίσκει τους καλλιεργητές σε άθλια οικονομική κατάσταση», ανέφερε.

Για τον λόγο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά στρεμματική αποζημίωση τουλάχιστον του 50% του κόστους παραγωγής, δηλαδή κατ’ ελάχιστον 550€ ανά στρέμμα στην πατάτα και 300€ ανά στρέμμα στο καρπούζι, ώστε να καλυφθεί μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

«Με μια τέτοια στήριξη από την πλευρά σας οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χωράφια τους, προσφέροντας σε όλη την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία», κατέληξε στην επιστολή του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος