FOLLOW US: facebook twitter

Σωκράτης Φάμελλος: Η Ηλεία αφήνει πίσω της τον μεσαίωνα των χωματερών και μπαίνει στην εποχή της κυκλικής οικονομίας

Ημερομηνία: 14-03-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”84254″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπεγράφη χθες η Σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του νέου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία. Το νέο εργοστάσιο θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τον/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίησηχωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, ο οποίος ήδη λειτουργεί με παράλληλη λειτουργία μεταβατικής μονάδας επεξεργασίας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ. Η ΜΕΑ Ηλείας κατασκευάζεται με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία το Δημόσιο συμμετέχει με 17 εκατ. ευρώ, ενώ υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη με καταβολή 15 εκατ. ευρώ.

Με την υπογραφής της Σύμβασης το ΥΠΕΝ υλοποιεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης  για σύγχρονα έργα απορριμμάτων, με βάση το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη και κλείνοντας το κεφάλαιο χωματερές. “Όταν αναλάβαμε ο νομός Ηλείας ήταν για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κινδύνων για την δημόσια υγεία ενώ μετρούσε σχεδόν δύο δεκαετίες εντάσεων, συγκρούσεων και αδιεξόδων.

Συγκεκριμένα, χαρακτηριζόταν από:

1. ανεξέλεγκτη διάθεση με λειτουργία 9 ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα πλήρωσε ως τώρα 3.240.000 ευρώ πρόστιμα

2. συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους του Πύργου που οδήγησαν στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης μεταξύ 2013-2015 και συνεχείς αποφάσεις κήρυξης του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και κίνδυνο διεθνούς διασυρμού το Μάϊο 2016,  στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας

3. διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις μεταφοράς απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ με κόστος τουλάχιστον 660.000 ευρώ

4. δεματοποίησησυμμείκτων χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και δημιουργία ουσιαστικά άτυπων ΧΑΔΑ σε Ποτόκι και Κονιδέϊκα

5. ανυπαρξία ανακύκλωσης λόγω μεγάλης απόστασης από ΚΔΑΥ Πάτρας και μη λειτουργίας του ΣΜΑ Κοροίβου.

Αρχικά δώσαμε διέξοδο με την Μονάδα Προσωρινής Διαχείρισης και τον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς Έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν όλοι οι ΧΑΔΑ της Ηλείας, ενώ τώρα γίνεται το μεγάλο βήμα προς την κυκλική οικονομία. Η ΜΕΑ Ηλείας θα είναι ένα μεγάλο  σύγχρονο έργο Κυκλικής Οικονομίας, με κίνητρα για την ανακύκλωση, άνω των 60 μόνιμων θέσεων εργασίας και άνω των 100 κατά την διάρκεια κατασκευής και σεβασμό στο περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας”. Επίσης, διαπραγματευτήκαμε ξανά το έργο και πετύχαμε μια συμφωνία προς όφελος των πολιτών της Ηλείας και της ανακύκλωσης με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. Η συμφωνία αυτή ήδη με τη μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 60.000 τον σε 45.000 τόνους ετησίως, έχει εξοικονομήσει 30 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 25 χρόνια, από το κόστος λειτουργίας προς όφελος των δημοτών”.

Είναι δε  βέβαιο πως η αναβάθμιση της ανακύκλωσης μπορεί να οδηγήσει σε ισόποση περαιτέρω μείωση άλλων 30 εκατ. ευρώ που επίσης θα αφαιρείται από την εγγυημένη ποσότητα. “Προτρέπουμε τους δήμους να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση και να εφαρμόσουν την διαλογή στην πηγή, που έχει εξασφαλισμένο θεσμικό πλαίσιο και πλήρη χρηματοδότηση υποδομών. Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε και τη νέα Μονάδα Ανακύκλωσης αμέσως μόλις υποβληθεί μελέτη και αίτημα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας πρέπει να σηματοδοτήσει την αυξημένη εγρήγορση όλων των δήμων της ΠΕ Ηλείας, με αύξηση των ρυθμών ανακύκλωσης, χωριστή διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή του οργανικού, σε συνεργασία με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και την Περιφέρεια, για τη χρηματοδότηση των Πράσινων Σημείων, της κομποστοποίησης κ.λπ. Η κοινοπραξία από την πλευρά της, , θα πρέπει να φροντίσει να ολοκληρωθεί γρήγορα ένα περιβαλλοντικά αποτελεσματικό και σύγχρονο εργοστάσιο.

“Οι μεγάλες αλλαγές, όμως, πρέπει να γίνουν από τον καθένα από εμάς”,.  “Δεν αρκεί το ότι επιτύχαμε να λύσουμε ένα πρόβλημα δεκαετιών και πλέον θα έχουμε ένα σύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία. Δημιουργούνται σε όλους μας ευθύνες και ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει να προασπίζεται, να υπερασπίζεται και να ενισχύει τον ρόλο και την αρμοδιότητά της στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αυτό το έργο αντικατοπτρίζει τη μεγάλη αλλαγή που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Από τον Μεσαίωνα των χωματερών περνάμε στον 21ο αιώνα της καινοτομίας και της κυκλικής οικονομίας. Από την πλευρά μας, θα διασφαλίσουμε ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια για τους πολίτες”.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στη συγκεκριμένη Μονάδα αφενός διότι το ζήτησαν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι της περιοχής, αφετέρου διότι πρόκειται για επιλογή που μειώνει το κόστος μεταφοράς για τους πολίτες και ταυτόχρονα αυξάνει την ανακύκλωση. Κανείς δεν μπορεί να αντιταχθεί σε αυτές τις δύο βασικές αρχές που είναι η οικονομία των νοικοκυριών και η στήριξη της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος.Χρειάστηκαν μόνο δύο χρόνια, το 2015 και το 2016 για να αλλάξει όλος ο εθνικός σχεδιασμός, όλος ο περιφερειακός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να σβήνει πρόστιμα. Αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, το φαύλο παρελθόν που είχε να επιδείξει μόνο πρόστιμα, ρύπανση και κυρώσεις. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συλλογική υπόθεση, μας αφορά όλους και όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι γι’ αυτό”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot