FOLLOW US: facebook twitter

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Δομές Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με αναπηρία με στόχο την αποϊδρυματοποίησή τους

Ημερομηνία: 14-03-2019 | Συντάκτης:

Βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης και του ΥπουργείουΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύηςείναι ενίσχυση των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με αναπηρία, με απώτερο στόχο τηναποϊδρυματοποίησή τους και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Το μεγάλο στοίχημα είναι η έξοδος των συνανθρώπων μας από τα ιδρύματα, με την αρωγή της πολιτείας στις οικογένειες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια αντικειμενικά δύσκολη καθημερινότητα, δημιουργώντας δομές που θα ανακουφίζουν τις οικογένειες και θα επιλύουν το βασανιστικό ζήτημα της μελλοντικής φροντίδας τους όταν θα είναι δύσκολη ή ανύπαρκτη η οικογενειακή στήριξη.

Οι δομές που έχουν ενταχθεί στο γενικότερο εθνικό σχέδιο της αποϊδρυματοποίησης είναι τριών τύπων: τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιώνμε Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), τα Κέντρα Δημιουργικής Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Το πρώτο σκέλος του σχεδίου για τηναποϊδρυματοποίησηαφορά δύο μεγάλες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Κατά ένα μέρος αφορά την παραμονή των ανήλικων παιδιών με αναπηρία στο οικογενειακό περιβάλλον, όσο αυτό είναι εφικτό, και ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια των ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑμεΑ). Το δεύτερο μέρος αφορά την παραμονή των ενήλικων ατόμων με αναπηρία επίσης στις οικογένειές τους, με τη συμβολή των ΚΔΗΦ (Κέντρων Δημιουργικής Ημερήσιας Φροντίδας). Οι δύο αυτές δομές στόχο έχουν να κρατάνε τα παιδιά και ενήλικες με αναπηρία στην οικογενειακή θαλπωρή, ώστε να μην αναγκάζονται να εισάγονται σε ιδρύματα, απασχολώντας τους όλη σχεδόν την ημέρα, προσφέροντάς τους σημαντικές υπηρεσίες και δίνοντας τους παράλληλα μια δημιουργική διέξοδο και την δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες.

Τα ΚΔΗΦ μπορούν να απασχολήσουν έως και 16 ώρες την ημέρα τα ενήλικα άτομα με αναπηρία προσφέροντάς τους υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης, εργασιοθεραπείας, τόνωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων αλλά και ψυχαγωγίας.Με την ψήφιση του νόμου 4554/2018 δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους και στις δημόσιες δομές να ιδρύουν ΚΔΗΦ και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω εξέλιξη ενός θεσμού που ωφελεί σήμερα 1.600 άτομα και έχει εξασφαλισμένα τα κονδύλια και για την επόμενη τριετία.

Τα ΚΔΑΠμεΑ υλοποιούνται με χρήση voucher και πλέον με βάση το άρθρο 59 του ν.4554/2018 ορίστηκε ότι μπορούν να πάρουν σχετική άδεια λειτουργίας και οι Δήμοι και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στα ΚΔΑΠμεΑ την περίοδο 2014-2020 έχουν τοποθετηθεί 3.350 παιδιά και έφηβοι δωρεάν, δηλαδή με voucher και η λειτουργία του προγράμματος έχει εξασφαλιστεί για την επόμενη τριετία και την επόμενη περίοδοΕΣΠΑ.Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτές οι δύο δομές να μπορέσουν να λειτουργήσουν πέρα από το ΕΣΠΑ μέσα από το Δημόσιο και από τους Δήμους.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου για την αποϊδρυματοποίηση αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εξέλθουν από τα ιδρύματα τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα σημαντική  κρίνεται η διασφάλιση του μέλλοντος αυτών των ατόμων όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις φροντίδας τους από τους δικούς τους ανθρώπους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις έχουμε τη δημιουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  (ΣΥΔ).

Για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης θα εκδοθεί σύντομα νέα Κ.Υ.Α. που θα εισάγει νέο πλαίσιο σχετικά με την εξέλιξη της ζωής των παιδιών με διαφόρων ειδών αναπηρίες, ορίζοντας το μέγεθος των ΣΥΔ και τον αριθμό των παιδιών, ώστε να μην υπάρχει καμία συσχέτιση με ιδρυματοποίηση.

Ενίσχυση του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της αποϊδρυματοποίησης των Λεχαινών θα δημιουργηθούν δύο, ίσως και τρεις ΣΥΔ, ανάλογα με τα τετραγωνικά, για την φιλοξενία τεσσάρων έως έξι ατόμων έκαστη. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με την προκήρυξη προσλήψεων και την σύσταση ομάδας έργου 15 ατόμων διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, η οποία θα  εκπονήσει και εφαρμόσει αναλυτικό σχέδιο δράσης. Για την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος θα προσληφθεί και επικουρικό προσωπικό άνω των 30 ατόμων, το οποίο θα πλαισιώσει τις ΣΥΔ στα Λεχαινά, ένα γραφείο Αναδοχής Υιοθεσίας και Επαγγελματικής Αναδοχής και δύο κινητές Μονάδες. Η διακήρυξη για τη μίσθωση των ακινήτων που θα αποτελέσουν τις ΣΥΔ έχει εγκριθεί και προχωράμε στην επιλογή των χώρων και τις τεχνικές παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλα τόσο ως προς την προσβασιμότητα,  όσο και για την βέλτιστη διαβίωση των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν εκεί .

Γενικά στην χώρα την περίοδο 2007-2013 είχαμε την λειτουργία 42 ΣΥΔ, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν μέσα από τα Περιφερειακά ΕπιχειρησιακάΠρογράμματα. Οι περισσότερες ήταν εννέα ατόμων και η λειτουργία τους συνεχίστηκε μετά τη λήξη της περιόδου του 2015 χάρη στα τροφεία του ΕΟΠΥΥ. Σήμερα μετά την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου μας το οποίο υποβάλαμε  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε εξασφαλίσει 51 εκατομμύρια 138 χιλιάδες ευρώ για την λειτουργία 100 ΣΥΔ. Αριθμός ικανός να βοηθήσει σημαντικά, ώστε να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην αποϊδρυματοποίηση σε όλη την χώρα, σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και στην ταχύτερη ένταξή τους στην κοινωνία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος