FOLLOW US: facebook twitter

ΣΜΥΡΝΗ

Ημερομηνία: 03-04-2023 | Συντάκτης:

Σήμερα στις 8μμ η αναβληθείσα εκδήλωση-αφιέρωμα στη Σμύρνη και στη μικρασιατική τραγωδία στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

μια πανάρχαια πατρίδα …
μια πόλη παραδεισένια …
και ένα τέλος οδυνηρό

  • Συνδιοργανώνουν το 1ο Γυμνάσιο, το 2ο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Η αναβληθείσα εκδήλωση αφιέρωμα στη Σμύρνη και στη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα το απόγευμα στις 8- στο χώρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου, από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου, του 2ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου.

Η χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου, με την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου τους και τη συνοδεία καθηγητών Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, θα προλογίσει μελωδικά την εκδήλωση με δύο σμυρναίικα τραγούδια.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, θα παρουσιάσουν την πορεία της ελληνικής Σμύρνης στον χρόνο, από την αρχαιότητα ως και την καταστροφή της το 1922, δίνοντας έμφαση στον λαμπρό πολιτισμό της, στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, αλλά και στην τραγωδία του ξεριζωμού από τις προγονικές εστίες. Η ιστορική αυτή αναδρομή θα πλαισιωθεί από την ανάγνωση και τη δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, από οπτικοακουστικό υλικό και χορό.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του 6ου Δημοτικού Σχολείου, στην οποία θα δοθεί έμφαση στην απήχηση που είχε -και εξακολουθεί να έχει- η μικρασιατική καταστροφή και το δράμα των προσφύγων στη νεοελληνική λογοτεχνία. Συγκεκριμένα, θα γίνει ανάγνωση ποιήματος, βιβλιοπαρουσίαση και έκθεση παιδικού-εφηβικού λογοτεχνικού βιβλίου με σχετικό θέμα. Στην παρουσίαση τον λόγο θα έχουν και πάλι οι μαθητές.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο θα παρουσιάσει, στη συνέχεια, το βιβλίο της κ. Αλεξάνδρας Μητσιάλη «Το μαντίλι με τα τριαντάφυλλα», με τους μικρούς μαθητές να δραματοποιούν ένα απόσπασμά του.
Η εκδήλωση θα κλείσει με χορούς προερχόμενους ή εμπνευσμένους από τις αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης, πέρα φυσικά από τα προφανή μορφωτικά και παιδαγωγικά οφέλη, τα οποία απορρέουν από τη γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό μας, την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο -πάντα επίκαιρο, δυστυχώς- θέμα της προσφυγιάς, τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, είναι να καταδείξουν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ενιαία και αδιαίρετη, ανεξάρτητα από την εκπαιδευτική βαθμίδα στην οποία ανήκουν οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος