FOLLOW US: facebook twitter

Περπατώντας χέρι-χέρι με το φάσμα του αυτισμού…

Ημερομηνία: 03-04-2023 | Συντάκτης:

Δεκάδες σημαντικά βιβλία για τον αυτισμό είναι πλέον διαθέσιμα στην Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Πύργου

Της Νίκης Κατσιάπη*

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού η 2α Απριλίου. «Αυτισμός», μια λέξη που στο άκουσμά της, κάποιοι τρομοκρατούμαστε στην ιδέα ότι μπορεί να συμβεί στο παιδί μας ή στο εγγόνι μας. Κάποιοι ίσως το προσπερνάμε αδιάφορα, με τη βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στους … άλλους (!). Και τέλος κάποιοι, περπατήσαμε χέρι-χέρι με το φάσμα είτε στον εργασιακό μας χώρο είτε στον οικογενειακό. Για λίγο ή για πάντα …

Ανήκω σε εκείνους που συμπορεύτηκαν στον εργασιακό χώρο με δύο εξαιρετικά παιδιά, τα οποία είναι στο φάσμα του αυτισμού. Καθόλου, μα καθόλου εύκολο όλο αυτό, όσο κι αν νομίζεις πως είσαι υποψιασμένος. Πέρα από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που πρέπει να διαλύσεις (στους συναδέλφους, στους γύρω και στον εαυτό σου), πρέπει να έλθεις αντιμέτωπος με έναν διαφορετικό κόσμο. Διαφορετικό και γεμάτο … εκπλήξεις.

Γιατί τότε συνειδητοποιείς πως ναι, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο σκέψης, στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στη συναισθηματική επεξεργασία και στα αισθητηριακά χαρακτηριστικά, αλλά αυτά αποτελούν ταυτόχρονα τις θετικές πτυχές του αυτιστικού φάσματος. Που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο οντολογικός μετασχηματισμός της απόκλισης στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο κοινωνικοποίησης, στην αντίληψη της σκέψης και του συναισθήματος σε εξαιρετικές δεξιότητες!

Εν τέλει, διαπιστώνεις πως ο αυτισμός δεν είναι διαταραγμένος τρόπος ύπαρξης, είναι απλά διαφορετικός. Για να γίνει όμως, όλο αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά. Δουλειά ετών, που ούτε καν την υποψιαζόσουνα. Με πίστη, υπομονή και επιμονή. Και κυρίως με ενημέρωση. Αυτό το τελευταίο είναι που λείπει σε όλους μας. Η ουσιαστική ενημέρωση.

Στην Βιβλιοθήκη μας, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, είχαμε την ευλογία να δεχθούμε δωρεές πολλών βιβλίων που αναφέρονται στο φάσμα του αυτισμού, άλλα πιο επιστημονικά και τα περισσότερα εκλαϊκευμένα. Τα μαζέψαμε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του αυτισμού και τα διαθέτουμε στο αναγνωστικό κοινό. Στους παιδαγωγούς -ειδικούς και μη- , στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και σε όποιον θα ήθελε σύντομα και απλά να μάθει γι’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο.

Σε όλους μας εν τέλει. Για να μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Για να πλατύνει η σκέψη μας και η καρδιά μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι για έναν κόσμο καλύτερο. Έναν κόσμο για τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού, μα -κυρίως- για μας!


Όλος ο κατάλογος των προτεινόμενων βιβλίων μας είναι εδώ:
https://www.vivliothiki-pirgou.gr/2-aprilioy-pagkosmia…/
• Η Νίκη Κατσιάπη είναι Διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος