FOLLOW US: facebook twitter

Σκιές και… στο βάθος αλλαγές στο ΣΧΟΟΑΠ Πύργου

Ημερομηνία: 24-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

-Οι διατάξεις για το βουνό του Κατακόλου, τις αποθήκες του ΑΣΟ και τη Δημοτική Αγορά προβληματίζουν τη δημοτική αρχή
-Αιχμές από τον δήμαρχο Τ. Αντωνακόπουλο για αποφάσεις των προκατόχων του
-Δεν συμμετείχαμε σε καμία διαβούλευση για το ΣΧΟΟΑΠ, αναφέρει έγγραφο του δασαρχείου Πύργου που αποκαλύπτει η «Πρωινή»


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την τροποποίηση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα ο δήμος Πύργου, καθώς ορισμένες διατάξεις αξιολογούνται ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν την εικόνα της πόλης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, το υπάρχον Σχέδιο –αν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και εφαρμοστεί- θα προκαλέσει προβλήματα στον δήμο, με σημαντικότερα τη ματαίωση της ανάπλασης των αποθηκών του ΑΣΟ για τη μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ, την οικοπεδοποίηση του βουνού του Κατακόλου και την οικονομική απαξίωση μεγάλου μέρους του ιστορικού κέντρου του Πύργου, πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, στη ζώνη Ερμού-Καραϊσκάκη-Κολοκοτρώνη.

«Επειδή απομένει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθοριστική και οριστική σχετικά με το ΣΧΟΟΑΠ, εμείς ανακαλύψαμε πρώτον ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση στο βουνό του Κατακόλου, δηλαδή ότι είναι δάσος, και το εμφανίζει ως πολεοδομικά τετράγωνα με βάση νόμο του 1880, ενώ με βάση το Σύνταγμα και το κανονιστικό πλαίσιο και εγκυκλίους του ΥΠΕΝ είναι δάσος. Αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη και για μας είναι αδιαπραγμάτευτο», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Αξίζει να επισημανθεί πως το δασαρχείο Πύργου ουδέποτε συμμετείχε στη διαβούλευση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για το ΣΧΟΟΑΠ, ούτε ενημερώθηκε για τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί στην «εντός οικισμού» περιοχή.

Όπως αναφέρει ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, σε πρόσφατο έγγραφό του που αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή», «η υπηρεσία μας δεν έχει καμία ενημέρωση για την εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ στον δήμο Πύργου» και σε ό,τι αφορά το βουνό του Κατακόλου παραπέμπει στους δασικούς χάρτες για το ποιες περιοχές υπάγονται στη δασική νομοθεσία, σημειώνοντας την ανάγκη των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για να θωρακιστεί ο δασικός πλούτος.

«Η δασική βλάστηση χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και διαχείρισης, διότι αποτελείται από χαλέπιο πεύκη μεγάλης ηλικίας (…) η οποία φύεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο έδαφος (…). Ιδιαίτερης φροντίδας χρήζει και ο χώρος όπου υπάρχει το κοιμητήριο Κατακόλου, πού ίσως πρέπει να αναζητηθεί άμεσα νέος χώρος, τόσο γιατί το έδαφος και η υπάρχουσα βλάστηση έχουν επιβαρύνει την κατάσταση, όσο και του κορεσμού που υπάρχει σε αυτό, αλλά και για την παραπέρα αντιπυρική θωράκιση του βουνού και τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης και της επέκτασης δασικής πυρκαγιά», αναφέρει και προσθέτει πως για την «εντός οικισμού» περιοχή, οι εκτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτήν και φέρουν δασικό χαρακτήρα «εν τοις πράγμασι» και εφόσον δεν δημιουργήθηκε κατάσταση με νόμιμες πράξεις της διοίκησης, επιβάλλεται η τροποποίηση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να εξαιρεθούν αυτές από τα όρια του για να προστατευτούν από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Αιχμές Αντωνακόπουλου για προγενέστερες αποφάσεις

Εκτός από το βουνό του Κατακόλου, ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε στην υπόθεση των αποθηκών του ΑΣΟ, για την οποία συμμετείχε σε πρόσφατη σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Β.Γιαννόπουλο, αφήνοντας αιχμές για την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να «χώρο πρασίνου» το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο.

«Τον Φεβρουάριο του 2016, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής υπό την προεδρία του κ. Μπέλτσου, αποφάσισε να δεσμεύσει τις αποθήκες στη συμβολή των οδών Κοκκίνου και ΣΠΚ ως χώρους πρασίνου. Είναι προφανές πως αυτό αποτρέπει την επένδυση που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού για τη μόνιμη εγκατάσταση και ψηφιοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η υλοποίηση του έργου, διότι το Φεστιβάλ είναι κορυφαίος θεσμός για την πόλη και μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη της πόλης, πάνω από τη γνωστή αδιάφορη κατάσταση και διάσταση που έχει», ανέφερε στην «Πρωινή».

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο υιοθετήθηκε στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Πύργου η πρόταση του Τμήματος Μελετών & Εκτέλεσης Έργων για την τροποποίηση των χρήσεων γης στη ζώνη Κολοκοτρώνη-Καραϊσκάκη-Ερμού σε αστικό πράσινο και ελεύθερους χώρους, με επιχείρημα την ανάδειξη της περιοχής πέριξ της Δημοτικής Αγοράς.
«Πραγματικά δεν κατανοούμε για ποιο λόγο το τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης, που περιβάλλεται από την Ερμού, την Κολοκοτρώνη, την Καραϊσκάκη και τη Δημοτική Αγορά, να δεσμευτεί ως χώρος πρασίνου, καταστρέφοντας μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία και μπλοκάροντας ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κέντρου της πόλης. Αυτά δεν μπορώ να τα καταλάβω και δεν μπορώ να αντιληφθώ τη βιασύνη μιας παράταξης της αντιπολίτευσης να ψηφιστεί οπωσδήποτε επικαλούμενη ανύπαρκτα στενά περιθώρια. Αν είναι να προκαλέσουμε μόνιμες βλάβες στην πόλη, εγώ δεν θα το κάνω, δεν ξέρω για ποιο λόγο βιάζονται κάποιοι, η λογική μας είναι άλλη. Είναι τόσο ορθή η επιστημονική τους γνώση, που παρουσιάζουν το βουνό του Κατακόλου ως πολεοδομικά τετράγωνα, δεν γνώριζαν για την πρόταση της Περιφέρειας για το Φεστιβάλ και αχρηστεύουν το κέντρο της πόλης και απαξιώνουν οικονομικά τις περιουσίες των πολιτών, προβλέποντας πράσινο εκεί που δεν θα γίνει ποτέ. Εμείς θέλουμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα, σε συνεργασία με τον μελετητή και την Αποκεντρωμένη, και μετά να το ψηφίσουμε. Είναι άλλη η λογική μας, γιατί αν το ψηφίσουμε, πολύ δύσκολα το αλλάζουμε», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος