FOLLOW US: facebook twitter

Σήμερα το νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Ημερομηνία: 30-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

«Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο», σύμφωνα με τη διατύπωση του πρωθυπουργικού γραφείου, πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προϊδεάζοντας για πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν περιληφθεί στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Χθες, για το θέμα έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή των υπουργών και υφυπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Γιώργου Γεραπετρίτη, Θεόδωρου Σκυλακάκη, Ακη Σκέρτσου και Στέλιου Πέτσα, καθώς και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά και του προϊστάμενου του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης, λοιπόν, έχουν και σήμερα τον πρώτο λόγο, καθώς από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις προκύπτει πλήθος αντιδράσεων για ομάδες εργαζομένων και επαγγελματιών που δεν καλύπτονται.

Και ενώ το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που μπαίνουν σε εφαρμογή -με πρώτο σταθμό την αυριανή μέρα (31/3), οπότε εκπνέει η προθεσμία για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να γνωστοποιήσουν στο ΕΡΓΑΝΗ τους υπό αναστολή σύμβασης υπαλλήλους τους- υπολογίζεται από την ίδια την κυβέρνηση σε 4,7 δισ., από τα οποία μόλις 600 εκατ. προορίζονται απευθείας για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός Οικονομικών ανεβάζει το συνολικό πακέτο στήριξης έως τώρα στα 15 δισ. ευρώ.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, διευκρινίζοντας ότι αυτοί οι πόροι περιλαμβάνουν και τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι τον Απρίλιο θα συμπεριληφθούν επιπλέον ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) στα μέτρα στήριξης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο, με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα. Η εικόνα στην οικονομία είναι κάθε ημέρα και χειρότερη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Οσον αφορά τα σενάρια μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός το άφησε ανοιχτό: «Με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα…, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν».

Σε άλλη συνέντευξή του (MEGA) ο Χρήστος Σταϊκούρας προϊδέασε για τις σημερινές ανακοινώσεις λέγοντας: «Αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα ακούσετε πολλά περισσότερα που θα έχουν να κάνουν και με διεύρυνση των ΚΑΔ και με ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε την κυβερνητική θέση υπέρ του ευρω-ομολόγου κατά της πανδημίας, ενώ σχετικά με το «μαξιλάρι» των 35 δισ., που για την αξιοποίησή του πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν μπορούμε το χρησιμοποιήσουμε τώρα, καθώς δεν γνωρίζουμε την έκταση της κρίσης».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος