FOLLOW US: facebook twitter

Το σημείωμα του εκδότη: Ο ιαματικός τουρισμός και οι πολιτικοί τουρίστες

Ημερομηνία: 13-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49105″ img_size=”full”][vc_column_text]Το κεντρικό θέμα του προηγούμενου φύλλου μας ήταν η ανάπτυξη του τουρισμού σε συνάρτηση με τη Δημόσια Υγεία. Στο ρεπορτάζ έγινε ειδική αναφορά στον αποκαλούμενο «τουρισμό τρίτης ηλικίας» και στον «ιατρικό τουρισμό». Μια πολύ σημαντική υποκατηγορία τουρισμού που εντάσσεται και στους δύο προαναφερθέντες όρους, είναι ο ιαματικός ή θεραπευτικός τουρισμός. Η Ηλεία θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί με τα Λουτρά του Καϊάφα και της Κυλλήνης, αντ’ αυτού είναι (και εδώ) ουραγός.

Ο Καϊάφας μόλις πριν από δύο χρόνια μπήκε σε πρόγραμμα αναβάθμισης των υποδομών του, ύψους 5 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάποιο περαιτέρω πλάνο αξιοποίησης της περιοχής. Υπάρχει σχέδιο για συνεργασία μεταξύ ΕΤΑΔ, δήμου Ζαχάρως και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας; Υπάρχει σχέδιο για παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή; Γενικώς υπάρχει κάτι ή «τρώμε από τα έτοιμα» και μετά έχει ο Θεός; Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κεντρική εξουσία δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει ρυθμό και γενικώς μυαλά;

Προφανώς και η ΕΤΑΔ έχει τεράστιες ευθύνες, διότι αυτή έχει τη δικαιοδοσία των Ιαματικών Λουτρών και ουδέποτε έχει κάνει το παραμικρό για τη φροντίδα του χώρου και τη διατήρησή του σε αξιοπρεπές επίπεδο. Σε κάθε κατολίσθηση, τα μηχανήματα του δήμου ανοίγουν τον δρόμο, σε κάθε πλημμύρα η ΔΕΥΑ Ζαχάρως αναλαμβάνει να καθαρίσει τα κανάλια για την αποσυμφόρηση των υδάτων. Και το ερώτημα είναι απλό: ξοδεύει ο δήμος για να ωφελείται από τον Καϊάφα ποιος; Το κράτος βάζει μέσω ΕΣΠΑ 5 εκατ. ευρώ για να ωφεληθεί στη συνέχεια ποιος; Δέχθηκε όμως ποτέ μια πραγματική και συντονισμένη πίεση η ΕΤΑΔ, για να αναλάβει τις ευθύνες της; Μάλλον όχι.

Συντονισμένη πίεση σημαίνει ότι ο δήμος και η Περιφέρεια συνδιαμορφώνουν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης και οικονομικά τεκμηριωμένης διαχείρισης των Λουτρών, το καταθέτουν στην ΕΤΑΔ και τη φέρνουν προ των ευθυνών της, ζητώντας να αναλάβουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Ιαματικών Λουτρών.Αυτό θα πρέπει να κάνουν οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι, όχι να φωτογραφίζονται τρεις τρεις μέρα παρά μέρα πάνω στην μπουλντόζα και να πανηγυρίζουν επειδή στρώνουν πίσσα και επειδή μοιράζουν φρούτα. Δεν είναι ακτιβιστές. Αυτές οι ενέργειες δεν παράγουν πολιτική, αλλά προσωπική προβολή και δημόσιες σχέσεις για ψηφοθηρικούς λόγους. Τα κάνανε και κάποιοι από τους προηγούμενους και τα βρήκαν στην κάλπη μετά. Πολιτική σημαίνει διαβουλεύομαι με τους φορείς και τις συλλογικότητες του τόπου, επεξεργάζομαι προτάσεις και ιδέες, τις μετουσιώνω σε μελέτες και μετά διεκδικώ πόρους από κάθε χρηματοδοτική πηγή, είτε εθνική είτε ευρωπαϊκή. Κι όταν όλο αυτό το εγχείρημα ευοδωθεί, τότε να βγάλουμε και φωτογραφίες και να κάνουμε και δηλώσεις.

Ταυτόχρονα, η κεντρική εξουσία οφείλει να επιδοτήσει τις υγειονομικές δράσεις, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον, διότι μόλις πριν από δύο ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς την επιβολή μνημονίου εφόσον αφορούν υγειονομικές δράσεις. Μπορεί για αρχή να αυξήσει το επίδομα λουτροθεραπείας (150 ευρώ είναι σήμερα, 15-20 μπάνια δηλαδή) και να δώσει κίνητρα για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στις ιαματικές πηγές.

Επειδή όμως το κεντρικό κράτος δεν γνωρίζει τις τοπικές ανάγκες και τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί οφείλουν να διεκδικήσουν πόρους για την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων. Πότε επιτέλους θα αντιληφθούμε ότι πέρασε η εποχή που κάναμε αναπλάσεις και πεζοδρόμια. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει σήμερα να αποκτήσει ενεργό κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο για να προστατέψει τους πολίτες της. Φίλτατοι αντιπεριφερειάρχες και λοιποί περιφερειακοί σύμβουλοι ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν…

Ο εκδότης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia