FOLLOW US: facebook twitter

Φθινοπωρινό πακέτο μέτρων εν όψη ΔΕΘ

Ημερομηνία: 07-08-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117441″ img_size=”full”][vc_column_text]Μειώσεις σε εισφορές και φόρους από το φθινόπωρο εξετάζει η κυβέρνηση ● Υπό τον φόβο νέου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά, προγραμματίζει νέα μέτρα για τη συγκράτηση της ανεργίας και την ενίσχυση κλάδων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό ● Στα 6,8 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Φθινοπωρινό πακέτο μέτρων με κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων σχεδιάζει η κυβέρνηση, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά. Παράλληλα, εξετάζεται νέα παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ δρομολογούνται νέες αναστολές στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών. Επίσης, πάνω στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και οι εργαζόμενοί τους υφίστανται συνέπειες τις οποίες η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.

Το τσουνάμι στην οικονομία έχει θέσει σε επιφυλακή το υπουργείο Οικονομικών αφού οι κραδασμοί από την κρίση είναι πλέον πολύ ισχυροί, με τον προϋπολογισμό να δέχεται διπλό χτύπημα από τις τρύπες στα έσοδα και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες. Ο λογαριασμός της ζημιάς έχει ξεπεράσει τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζουν οι εισπράξεις του Ιουλίου μετά τις χαμηλές πτήσεις των εσόδων από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες.

Λόγω αυτής της κατάστασης στο Γενικό Λογιστήριο θα προχωρήσουν σε υποχρεωτικές αναπροσαρμογές μεγεθών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο επικαιροποιώντας τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που ασκεί στον προϋπολογισμό η πανδημική κρίση. Αντίθετα με την επίσημη κυβερνητική ρητορική, τα πράγματα με τα βάση τα επίσημα στοιχεία είναι σε δημοσιονομικό πεδίο πολύ δυσμενέστερα.

Η πυξίδα του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης δείχνει ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ ενώ ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε πρόσφατα ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κινηθεί στο 5% του ΑΕΠ.

Στο θερινό ταμείο για την έκταση των ζημιών πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενσωματωθούν και τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει πιθανότατα ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Μιλώντας στην τηλεόραση του AΝΤ1 γι’ αυτό το θέμα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι οι «μειώσεις εισφορών και φόρων είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις αντοχές του προϋπολογισμού». Διευκρίνισε πάντως ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα». Υπό αυτές τις συνθήκες στο Γενικό Λογιστήριο βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου ώστε να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Το μείγμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην οικονομία, συνεπικουρούμενο από τις χρονοβόρες διαδικασίες εκταμίευσης των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα (SURE, Ταμείο Ανάκαμψης), είναι πλέον εκρηκτικό και έχει οδηγήσει στο κόκκινο την αγωνία των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκδίδοντας ένα νέο ομόλογο πιθανότατα 5ετούς διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι μόνο να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία αλλά να διατηρηθεί η σχέση με την επενδυτική κοινότητα. Επισημαίνεται ότι 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης περιμένει η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης.

Κεφαλαιοποίηση των επικουρικών

Εκαστος εφ’ ω ετάχθη και ο νέος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου ταγμένος στην κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων, που θα αποτελέσει το νέο πεδίο μεγάλων προσδοκιών της αγοράς, αλλά και αντιπαραθέσεων με ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας το οποίο θα αντισταθεί στην εκχώρηση του συστήματος επικουρικών συντάξεων στις ιδιωτικές εταιρείες, εάν τελικώς επικρατήσει το ακραίο σενάριο.

Μάλιστα ο ίδιος παραδέχτηκε, ότι η άφιξή του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνδέεται με την αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης ο οποίος λειτουργεί με την εγγύηση του Δημοσίου. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να υπενθυμίσει ότι είναι γνώστης της δυσκολίας που συνοδεύει το εγχείρημα. «Αρκετά έχουν ακόμα να γίνουν, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά ως προς τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αυτές τις αλλαγές ελπίζω να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια το επόμενο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο νέος υφυπουργός κατά την έλευσή του στο υπουργείο και τη διαδικασία καλωσορίσματος από τον υπουργό Γ. Βρούτση. «Στα μηνύματα που έλαβα όταν ανακοινώθηκε η υφυπουργοποίησή μου, άλλα έλεγαν “καλή επιτυχία” και άλλα “καλό κουράγιο”. Καταλαβαίνω και τα μεν και τα δε. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες του έργου άλλων υπουργείων, θα ήθελα να επισημάνω ότι από τη φύση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα “δύσκολο” υπουργείο» πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλου.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia