FOLLOW US: facebook twitter

Σφίγγει ο κλοιός στα «πυροδάνεια» της Ηλείας

Ημερομηνία: 28-11-2023 | Συντάκτης:

Αναμένεται νέο «κύμα» καταπτώσεων των κρατικών εγγυήσεων το 2024

Επιμ. Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Νέο «κύμα» κατάπτωσης κρατικών εγγυήσεων στα δάνειά τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ηλείας, καθώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) χτυπάει «καμπανάκι» κινδύνου στις τράπεζες, αν δεν εισπράξουν τις συσσωρευμένες οφειλές κρατικές εγγυήσεις μέχρι το τέλος του 2024, οι οποίες έχουν φτάσει το ένα δις. ευρώ.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, ο SSM ενημέρωσε με επιστολή του ότι από τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 θα αφαιρεί αυτόματα από τα εποπτικά κεφάλαια των εγχώριων συστημικών τραπεζών τις προβλέψεις που αναλογούν σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία έχουν «κοκκινίσει» και το Δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τις απορρέουσες από την εγγύηση οφειλές του.

Αν οι τράπεζες δεν μεριμνήσουν για την είσπραξη των εγγυήσεων, ενδεχομένως να υπάρξουν επιπτώσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες τους κατά τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης του 2025, όπως και σε ενδεχόμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά τη κεφαλαιακή επάρκειά τους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2024 θα επιταχυνθεί η κατάπτωση και η είσπραξη όλων των εγγυήσεων του Δημοσίου από τα μη εξυπηρετούμενα «πυροδάνεια», αφού κάθε τράπεζα θα θελήσει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς της και επωφεληθεί από την αναγκαστική πρόθεση του κράτους να αποπληρώσει τις συσσωρευμένες απαιτήσεις των τραπεζών.

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, ο οποίος ασχολείται με το ζήτημα εδώ και αρκετά χρόνια, υπογράμμισε την ανάγκη για μια ειδική νομοθετική ρύθμιση ευνοϊκής αποπληρωμής των οφειλών, η οποία θα απαλλάσσει και τους εγγυητές από το βάρος της αποπληρωμής.

«Ως Επιμελητήριο Ηλείας έχουμε κάνει σειρά παρεμβάσεων για αυτό το θέμα, με στόχο να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις του νομού μας. Εμείς καλούμε τους δανειολήπτες να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ρεαλιστικής ρύθμισης, αλλά και τις τράπεζες να επιδείξουν προσαρμοστικότητα στη ρύθμιση αυτών των δανείων, διότι οι καταπτώσεις εγγύησης θα διογκώσουν κι άλλο το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε ζητήσει να εξεταστεί μια ειδική νομοθετική ρύθμιση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία ταυτόχρονα, θα απαλλάσσει τους εγγυητές από το βάρος της αποπληρωμής και θα θέτει σε προτεραιότητα την εξάντληση κάθε δυνατότητας του δανειολήπτη να πληρώσει», τόνισε.

Πρόβλημα δεκαετίας οι κρατικές εγγυήσεις

Το συγκεκριμένο πρόβλημα ταλάνισε την ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης, καθώς η αποπληρωμή των δανείων ήταν ανέφικτη από τις επιχειρήσεις, με συνέπεια οι τράπεζες να επιδιώξουν την κατάπτωση της κρατικής εγγύησης και την είσπραξή της, με ταυτόχρονη μεταφορά της οφειλής του δανειολήπτη στην Εφορία.

Στην πράξη, όμως, οι τράπεζες έχουν εισπράξει πολύ μικρό μέρος των εγγυήσεων, το οποίο έχει φτάσει το ένα δις. ευρώ πλέον και απαιτεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για την πλήρη εκκαθάριση των συσσωρευμένων οφειλών από τις κρατικές εγγυήσεις.

Δεδομένου ότι αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, την περίοδο 2008-09, πριν από την κρίση χρέους δηλαδή, και είναι «κόκκινα» εδώ και δέκα χρόνια, θεωρητικά εμπίπτουν στην κατηγορίασχηματισμού πρόβλεψης για το 100% της απαίτησης. Ενδέχεται, όμως, λόγω εγγύησης Δημοσίου, να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης. Επιπρόσθετα, οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσεις επί των συγκεκριμένων δανείων.

Πρόκειται για απαιτήσεις κυρίως από στεγαστικά δάνεια, καθώς στα επιχειρηματικά με εγγύηση Δημοσίου οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα και το έπραξαν εκ του νόμου να «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες και να ζητήσουν ενεργοποίηση της εγγύησης για το εναπομείναν μέρος της απαίτησης. Υπό το παραπάνω πρίσμα, υπάρχουν τράπεζες (π.χ. ΕΤΕ) που έχουν σχηματίσει πρόβλεψη για το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση Δημοσίου.

Στα στεγαστικά, επειδή, εκ της σχετικής υπουργικής απόφασης, η κατάπτωση της εγγύησης επέρχεται αυτόματα εφόσον η καθυστέρηση εξυπηρέτησης υπερβεί τις 90 ημέρες, το ποσό των συσσωρευμένων απαιτήσεων τραπεζών είναι μεγάλο. Τη μερίδα του λέοντος έχει η Εθνική με 753 εκατ. ευρώ στις 30/9, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό (σ.σ. έπεσαν σε 690 εκατ. στο τέλος Οκτωβρίου).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot