FOLLOW US: facebook twitter

Κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης!

Ημερομηνία: 28-11-2023 | Συντάκτης:

Μείωση του πλαφόν και παράταση προθεσμίας ζητούν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τη μείωση της απαιτούμενης ποσότητας και τηνπαράταση της προθεσμίας παράδοσης της σταφίδας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητούν οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, καθώς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από χαμηλή παραγωγή και συγκομιδή.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Νοεμβρίου, ωστόσο ελάχιστοι παραγωγοί έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν 150 κιλά ανά στρέμμα, που είναι η προβλεπόμενη ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η πλειονότητα των παραγωγών θα χάσουν την ενίσχυση.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν καν μαζέψει τη σταφίδα, αφού φέτος οι καιρικές συνθήκες και ο περονόσπορος επέδρασαν αρνητικά.

«Πέρυσι βγάλαμε 800 τόνους και φέτος είμαστε με το ζόρι στους 170. Σε λίγες ημέρες τελειώνει η προθεσμία για να παραδοθεί  η κορινθιακή σταφίδα στους μεταποιητές. Αυτή την περίοδο, η παραγωγή είναι στις αποθήκες των σταφιδοπαραγωγών και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση της προθεσμίας που λήγει σε λίγες ημέρες.Φέτος είναι μειωμένη ποσότητα και όλοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει αύξηση της τιμής. Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές από τον περονόσπορο και σε πολλούς παραγωγούς η ζημιά είναι στο 100%. Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του πλαφόν για να καταφέρουν οι σταφιδοπαραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση», τόνισε και προειδοποίησε με δυναμική αντίδραση αν οι σταφιδοπαραγωγοί χάσουν τη συνδεδεμένη. «Θέλω να πιστεύω πως το υπουργείο κατανοεί το πρόβλημα και θα κάνει παρέμβαση για να μη χάσουν οι παραγωγοί την ενίσχυση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για το αγροτικό εισόδημα θα αφήσουν να χαθεί η συνδεδεμένη από τους σταφιδοπαραγωγούς. Αν επιτρέψουν κάτι τέτοιο θα αντιδράσει δυναμικά όλη η Ηλεία», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia