Σφίγγει η «θηλιά» για τις επιχειρήσεις της πυρόπληκτης Ολυμπίας
-Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν έξι (!) δόσεις οφειλών εφάπαξ
-Νέα παράταση ή συνέχιση της ρύθμισης ζητούν οι επαγγελματίες της περιοχής
-Ερώτηση από Κατρίνη στη Βουλή
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Αδειάζει επικίνδυνα η… κλεψύδρα για τους επαγγελματίες της πυρόπληκτης Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς η εξάμηνη αναστολή πληρωμής των οφειλών ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου χωρίς να δοθεί νέα παράταση και πλέον το ελληνικό Δημόσιο θα απαιτήσει στο τέλος του μήνα την εφάπαξ πληρωμή και των έξι δόσεων που είχαν ανασταλεί!
Όπως γίνεται αντιληπτό, η καταβολή τέτοιου ποσού είναι ανέφικτη για τη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών της περιοχής, επομένως τίθεται σε κίνδυνο η προετοιμασία τους ενόψει της ερχόμενης τουριστικής περιόδου αλλά και γενικότερα η βιωσιμότητά τους, δεδομένου ότι από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα δεν έχουν δουλέψει καθόλου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι θα πρέπει το κράτος είτε να χορηγήσει νέα παράταση, όπως έκανε με τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που παραμένει σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης, είτε να προβλέψει τη συνέχιση της ρύθμισης των οφειλών σε μακροχρόνιες δόσεις, όπως ίσχυε πριν από τη χορήγηση της αναστολής.
«Θα σκάσει “κανόνι” στην αγορά στο τέλος του μήνα, θα αρχίσουν οι μαζικές κατασχέσεις. Είναι πολλά τα ΑΦΜ σε δύσκολη κατάσταση. Με την τωρινή απόφαση το κράτος μάς στραγγαλίζει, γιατί ούτε νέα παράταση μας δίνει ούτε μας διασφαλίζει ότι δεν θα χάσουμε τη ρύθμιση που είχαμε. Ποιος έχει να πληρώσει έξι δόσεις εφάπαξ όταν επί της ουσίας δεν έχουμε δουλέψει καθόλου από τον Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η πανδημία; Το χειρότερο είναι ότι πάνω που οι επιχειρήσεις στην Αρχαία Ολυμπία θα ξεκινούσαν την προετοιμασία τους για τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία όμως σε εμάς δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από τον Απρίλιο, με τη θηλιά που μας βάζουν, θα κινδυνέψει η βιωσιμότητά τους», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας.
Ο δημοτικός σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας και επαγγελματίας της περιοχής, Χάρης Σπηλιόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως οι «πηγές» ανάπτυξης της περιοχής παραμένουν καθηλωμένοι, μην επιτρέποντας στους επιχειρηματίες να αποκτήσουν εισόδημα και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Η Αρχαία Ολυμπία δέχθηκε διπλό ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και την περσινή πυρκαγιά. Οι τρεις κλάδοι στους οποίους στηριζόμαστε, είναι ο μαθητικός-εκδρομικός τουρισμός, ο κλασικός γύρος της Πελοποννήσου και η κρουαζιέρα. Δεν είμαστε όπως οι κλασικοί νησιωτικοί προορισμοί της χώρας. Εμείς είμαστε άμεσα συνυφασμένοι με τα γκρουπ μαθητών του εξωτερικού που έρχονται την άνοιξη και τα οποία δεν θα έρθουν ούτε φέτος. Ο κλασικός γύρος είναι στην ίδια κατάσταση, ενώ για την κρουαζιέρα θα πρέπει να περιμένουμε να φτάσει ο Απρίλιος για να δούμε. Όπως καταλαβαίνετε, όταν κανένας από τους τρεις δεν έχει μπει σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης, τι τζίρο να κάνουνε οι επιχειρήσεις; Πώς να πληρώσουν τις οφειλές τους τη στιγμή πού από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα δεν έχουν δουλέψει καθόλου;» επισήμανε ο κ. Σπηλιόπουλος και τόνισε πως το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει με ειδικά μέτρα διευκόλυνσης και υποστήριξης μια περιοχή-πυλώνα για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η Αρχαία Ολυμπία.
Αναγκαία η διευκόλυνση από την πολιτεία
Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, υπογράμμισε την ανάγκη να βρει τη φόρμουλα το κράτος και να βοηθήσει τους επαγγελματίες ενόψει της τουριστικής περιόδου.
«Η ανάκαμψη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι κομβική για την επιστροφή του ελληνικού τουρισμού σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάκαμψης. Οι προβλέψεις για αύξηση των επισκεπτών είναι θετικές, για αυτό και πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες των πυρόπληκτων περιοχών, οι οποίοι έχουν συσσωρευμένες οφειλές και μηδενικό κύκλο εργασιών λόγω της πανδημίας», ανέφερε.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με την οποία ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πυρόπληκτοι πολίτες και επιχειρήσεις της Αρχαίας Oλυμπίας, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στην απαίτηση της Εφορίας για άμεση καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών τους.
«Μετά τη λήξη της αναστολής, η Εφορία απαιτεί την καταβολή του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων του εξαμήνου και η μοναδική δυνατότητα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι η υπαγωγή στη ρύθμιση των 24 δόσεων με επιτόκιο 2%. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αγρότες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, ούτε έχει ληφθεί μέριμνα για την ενίσχυσή τους, λόγω απώλειας εισοδήματος που ήδη υφίστανται και θα παραταθεί και τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τις ανατιμήσεις αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους επαγγελματίες», σημείωσε ζητώντας είτε νέα παράταση είτε η μεταφορά των δόσεων των ρυθμίσεων που δεν καταβλήθηκαν αυτό το διάστημα, ως ουρά» στη ρύθμιση των 120 ή λιγότερων δόσεων.