Self tests σε μαθητές: Δεκάδες ερωτήματα χωρίς απαντήσεις για την πρακτική εφαρμογή
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”113350″ img_size=”full”][vc_column_text]Προϋπόθεση για να επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές καθίσταται η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων με self test, μια διαδικασία η οποία βεβαίως παρουσιάζει τεράστια δυσκολία στην υλοποίησή της.
Τα ερωτήματα πάμπολλα με τους καθ’ ύλην αρμόδιους να αδυνατούν ή να αποφεύγουν να τ’ απαντήσουν. Η σχεδόν ανεφάρμοστη φύση του νέου αυτού μέτρου αποδεικνύει ξανά ότι πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης Γονείς, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για τη νομιμότητα αλλά και για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Στο άρθρο 88 του «κατεπείγοντος» πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή προς ψήφιση, αναφέρεται: «Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορονοϊού COVID-19 και σε κάθε περίπτωση έως την 31η.7.2021 […] δύναται να ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή τους σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
Σε ούτε δέκα αράδες το υπουργείο Παιδείας, το οποίο κατέθεσε την εν λόγω ρύθμιση, καταφέρνει να δημιουργήσει τόση ασάφεια και χάος, που δύσκολα συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο από τα συνολικά 114 άρθρα του νομοσχεδίου.
«Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε πρόσφατες δηλώσεις της (Mega) είπε ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας την ερχόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα να συνοδεύεται «από το συμπληρωματικό μέτρο του self testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς με τεστ μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι. Το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία. Δικαιούται κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, τέσσερα τεστ τον μήνα. Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self test με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας».
Από την άλλη η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο συνιστά μια ήπια παρέμβαση στο σώμα των παιδιών, που δεν περιορίζει με αθέμιτο τρόπο το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
«Είναι μια μορφή ελέγχου αναγκαία για την προστασία όλων μας» τονίζει. Ωστόσο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι στη ρύθμιση δεν αναγράφεται σαφώς ότι το κράτος αναλαμβάνει τη δαπάνη αυτού του ελέγχου. «Κάτι τέτοιο αφήνει το περιθώριο, μελλοντικά, το κόστος να μετακυληθεί στους πολίτες, κάτι το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό περιορισμό του δικαιώματος στη μόρφωση και επομένως να τεθεί ζήτημα συνταγματικότητας» τονίζει.
Οσο για την εφαρμογή του μέτρου στους εκπαιδευτικούς, παρότι δεν εγείρεται ζήτημα νομιμότητας, εντούτοις προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από τη μια μέρα στην άλλη οι κυβερνώντες ανατρέπουν τα ίδια τους τα λεγόμενα.
«Μιλάμε για περίπου 230.000 κόσμου που, ενώ κινείται στον ευαίσθητο χώρο των σχολείων, μένει εκτός πρόβλεψης για διενέργεια δωρεάν τεστ. Αντίθετα, μας εντάσσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό» δηλώνει ο προεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος, κάνοντας την εκτίμηση ότι το μέτρο «θα λειτουργήσει μέχρι ένα σημείο» χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό. «Την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να έχουν φροντίσει τα τεστ να βρίσκονται στα χέρια όλων όσοι εμπλέκονται στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ θα πρέπει να προταχθούν και να δρομολογηθούν άμεσα οι εμβολιασμοί όλων των εκπαιδευτικών».
Απορίες
▶ Ο διαγνωστικός έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός ή όχι; Δηλαδή, αν κάποιος μαθητής αρνηθεί να κάνει το τεστ θα αποκλείεται από τα μαθήματα;
▶ Το μέτρο αφορά τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση ή μόνο τους μαθητές;
▶ Με ποιον τρόπο θα ελέγχεται αν οι υπόχρεοι έχουν κάνει όντως το τεστ;
▶ Η δήλωση θετικού κρούσματος επαφίεται στην ατομική ευθύνη;
▶ Θα κλείνει το σχολείο στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δηλώσει ότι είναι θετικός στον κορονοϊό ή θα αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος όπου εντοπίστηκε το θετικό κρούσμα;
▶ Η δήλωση αρνητικού τεστ θα γίνεται μέσω υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων από τους γονείς των μαθητών;
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]