FOLLOW US: facebook twitter

Υποχρεωτικό self test για όλους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ημερομηνία: 25-05-2021 | Συντάκτης:
self-test-covid19-2

Διευρύνεται η υποχρέωση εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό όχι μόνο για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και τους έχοντες ατομική επιχείρηση, αλλά και για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ακόμα και για όσους εργάζονται από απόσταση.

Μόνο που απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, όσοι κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι τώρα υποχρεωμένοι για selftest στον ιδιωτικό τομέα, δύο φορές φορές την εβδομάδα, ήταν μόνο όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Αντίστοιχα, μέχρι τώρα μια φορά την εβδομάδα πρέπει να υποβάλλονται όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Υποχρέωση για εβδομαδιαίο έλεγχο έχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούν από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία δύο τεστ: το ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Στη διάρκεια της εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας selftest από τους ανωτέρω εργαζόμενους  έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία.

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μάϊου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα και οι έχοντες ατομική επιχείρηση καλούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι για την προμήθεια των selftests απαιτείται η επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος