FOLLOW US: facebook twitter

Μια επίκαιρη 15νθήμερη δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας μαζί με το «Σκασιαρχείο» για παιδιά και νέους με προβολές και συζητήσεις

Ημερομηνία: 25-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
25 Μαΐου – 8 Ιουνίου 2021
Παιδεία, παιδαγωγική, νέες τεχνολογίες

Μια ταραγμένη σχολική χρονιά, όπως αυτή του 2020-21 φτάνει στο τέλος της, έχοντας προκαλέσει πολλούς προβληματισμούς. Η πανδημία του COVID 19 κυριολεκτικά επέφερε μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές ή κοινωνικές σχέσεις, στη σωματική και ψυχική υγεία, στη λειτουργία της τέχνης αλλά και της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες.

Ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, σε μόλις ένα χρόνο, συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές. Η ανάγκη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας εισήλθε ορμητικά ως η μόνη εναλλακτική μέθοδος συνέχισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι νέες τεχνολογίες, κυριαρχώντας σε όλα τα επίπεδα, άλλαξαν τα πάντα. Τα κινητά και τα τάμπλετ μέσα σε μια μέρα έγιναν τα κύρια όργανα διδασκαλίας.

Η ουσία είναι πως οι νέες τεχνολογίες μπήκαν καθοριστικά στη ζωή μας και ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας και της φυσικής ή όχι παρουσίας στο σχολείο, θα μείνουν. Στη διάρκεια ενός χρόνου υπήρξε η δυνατότητα διερεύνησης των δυνατοτήτων τους, του εντοπισμού των αδυναμιών, του τρόπου χρήσης. Ένας μεγάλος προβληματισμός αναπτύχθηκε και εξακολουθεί να αναπτύσσεται πρωτίστως στους άμεσα εμπλεκόμενους, εκπαιδευτικούς και παιδιά και γονείς.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του έδειξε πως δεν είναι ένα τυπικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ. Δεν οργανώνει μόνο κινηματογραφικές προβολές. Ένα Φεστιβάλ που έχει στο επίκεντρό του το παιδί, δεν μπορεί παρά να έχει έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Έτσι ανέδειξε, πρώτο στην Ελλάδα, τον παιδαγωγικό ρόλο του κινηματογράφου. Κινηματογραφικά εργαστήρια, συνέδρια και σεμινάρια ήταν τα αναγκαία συμπληρώματα του Φεστιβάλ. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις εκπαιδευτικές δράσεις ήταν το κύριο μέλημα.

Και σήμερα δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτόν τον μεγάλο προβληματισμό, το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο», που προωθεί τις ιδέες της παιδαγωγικής του «Μοντέρνου Σχολείου» του Σελεστέν Φρενέ, οργανώνει από σήμερα  ένα δεκαπενθήμερο δράσεων με κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις με τον γενικό τίτλο:

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Παιδεία, παιδαγωγική, νέες τεχνολογίες

Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της παιδαγωγικής Φρενέ δεν είναι τυχαία. Ο Σελεστέν Φρενέ ήταν ο πρώτος από όλους τους παιδαγωγούς που από το 1925 κιόλας έβαλε τη ζήτημα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Την εποχή εκείνη ήταν το τυπογραφείο στο σχολείο, το ραδιόφωνο, ο κινηματογράφος. Αργότερα μπήκε η τηλεόραση. Σήμερα οπωσδήποτε η ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Η δράση που οργανώνεται  θα κινηθεί στους άξονες : καλές πρακτικές, διδάγματα της μέχρι τώρα εμπειρίας, δυνατότητες και προοπτικές και περιλαμβάνει:

«Καλές πρακτικές» όπου περιλαμβάνονται:

  • Προβολή κινηματογραφικών ταινιών, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν παιδαγωγικές προσεγγίσεις και μεθόδους, παλαιότερες και νεότερες, ως αφορμές για προβληματισμό.
  • Διαδικτυακές συζητήσεις για την ανάδειξη σύγχρονων πρακτικών όπως τα «σχολικά ραδιόφωνα», που παρουσιάζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάπτυξη στις μέρες μας με τη μορφή του podcast και κάνουν τις φωνές των παιδιών να βγαίνουν από την τάξη και να απλώνονται σε όλη την κοινωνία και των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής» που θα συζητήσουν τις μέχρι τώρα εμπειρίες και θα διερευνήσουν τις προοπτικές της εκπαίδευσης σήμερα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
  • Ενημέρωση για όλες τις προσφερόμενες τεχνικές δυνατότητες για την ανάπτυξη αυτών των «καλών πρακτικών» .

Πιο αναλυτικά:

Μπορεί να είναι εικόνα παιδί, στέκεται, κάθεται και εσωτερικός χώρος

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ (Οι ταινίες προβάλλονται από το online.olympiafestival.gr )

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Νέες τεχνολογίες, εμπειρίες, προβληματισμοί, προοπτικές– Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, 18:00

Το ραδιόφωνο των παιδιών– Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, 18:00

Επτά μαθητικά ραδιόφωνα, σχολικά και εξωσχολικά, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και συζητούν την εμπειρία τους

Συντονίζει ο Μπάμπης Μπαλτάς, μέλος του ΔΣ του Σκασιαρχείου

Παρεμβαίνει εκ μέρους του Φεστιβάλ Ολυμπίας ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

Οι συζητήσεις θα μεταδοθούν από τα social media του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος