FOLLOW US: facebook twitter

Σε βάθος χρόνου τα αναδρομικά

Ημερομηνία: 31-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
-Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει και πάλι στο ΣτΕ ζητώντας «πιλοτική δίκη» για το εάν και πόσα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους

Στο απώτατο μέλλον προσπαθεί να μεταθέσει τώρα η κυβέρνηση την καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις από τις περικοπές των μνημονιακών νόμων του 2012, που κρίθηκαν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015.

Μάλιστα, ένα από τα σενάρια φέρει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διατεθειμένη να ζητήσει και πάλι τη συνδρομή του ΣτΕ, προκειμένου μέσω της ειδικής διαδικασίας που αποκαλείται πιλοτική ή πρότυπη δίκη να αποφανθεί οριστικά για το εάν και σε ποιο ύψος πρέπει να είναι οι επιστροφές προς τους συνταξιούχους.

Όμως, εάν συμβεί αυτό, τίποτε δεν μπορεί να προδικαστεί. Εάν το ΣτΕ αποδεχτεί το αίτημα για πιλοτική δίκη, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο ή αν θα αποφευχθεί το μεγάλο δημοσιονομικό βάρος.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι σημαντικές αποφάσεις (υπ. αριθ.1891/2019 αποφάσεις του ΣτΕ) ελήφθησαν με οριακή πλειοψηφία (13-12) και στη μειοψηφούσα ομάδα (υπέρ της καταβολής των αναδρομικών) ανήκε και ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου.

Πάντως, υπό το βάρος του τεράστιου δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που καταβληθούν αναδρομικά, μέχρι και το 2018, η κυβέρνηση επιχειρεί, επί του παρόντος, να περιορίσει την επιστροφή των συνταξιοδοτικών περικοπών μόνο στις επικουρικές συντάξεις που έχουν ψαλιδιστεί λόγω υπέρβασης του ποσού των 1.300 ευρώ από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος