Σε τροχιά υλοποίησης το όραμα του Κ. Τζαβάρα για το δρόμο Αρχαίας Ολυμπίας-Μεγαλόπολης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”110819″ img_size=”full”][vc_column_text]Ως γνωστόν, από διετίας και πλέον ο Κώστας Τζαβάρας έχει αναλάβει πρωτοβουλία, αρχικά σε συνεργασία με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της Μεγαλόπολης και εν συνεχεία με παρεμβάσεις του στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για την κατασκευή του δρόμου Αρχαίας Ολυμπίας-Μεγαλόπολης, ενός δρόμου μεγάλης σπουδαιότητας για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας αφού θα ενώσει την Αρχαία Ολυμπία με τα άλλα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Πελοποννήσου.
Κατά την πρόσφατη μάλιστα επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στην Αρχαία Ολυμπία, επανέφερε το αίτημα αυτό και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό κλιμάκιο που τον συνόδευε να εντάξουν το έργο αυτό στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Αρχαία Ολυμπία.
Με αυτό το πνεύμα ο Ηλείος βουλευτής χαιρετίζει την πρόσφατη ενεργοποίηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει τη Μεγαλόπολη με την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας ότι στην προσπάθειά του αυτή θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης.
Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι είναι αναγκαία η κατασκευή αυτού του οδικού άξονα που θα συνδέει την Ηλεία με την Αρκαδία, καθώς θα ενώσει τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο όλης της Πελοποννήσου, προσφέροντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ενιαίας τουριστικής διαδρομής που θα περιλαμβάνει την Αρχαία Ολυμπία, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την Αρχαία Μεσσήνη, τη Νεμέα, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο κ.ά. Παράλληλα, ένα τέτοιο έργο θα άρει την απομόνωση της Ανδρίτσαινας και της υπόλοιπης ορεινής Ηλείας (Αλιφείρα, Φιγαλεία, Ορεινή Ολυμπία) καθώς, μέσω του έργου αυτού, οι κάτοικοί των εν λόγω περιοχών θα αποκτήσουν τη δυνατότητα ταχύτερης πρόσβασης στις υπηρεσίες των αστικών κέντρων που θα διευκολύνει εκτός των άλλων την οικονομική και ειδικότερα την τουριστική τους ανάπτυξη.
Ο πρώην υπουργός επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων της δρομολογούμενης απολιγνιτοποίησης, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου (απαλλοτριώσεις, μελέτη κόστους-οφέλους κλπ) και την ένταξή στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Μετά τη θετική εξέλιξη στην κατασκευή της Πατρών-Πύργου, για την οποία αγωνίζομαι από την πρώτη μου μέρα στα κοινοβουλευτικά έδρανα, θεωρώ αναγκαιότητα τη σύνδεση της ορεινής Ηλείας και ιδιαίτερα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, με την Κεντρική Πελοπόννησο μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελ/σου, Παναγιώτη Νίκα, για την κατασκευή του οδικού αυτού άξονα που θα ενώνει την Αρχαία Ολυμπία με τη Μεγαλόπολη και τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα με αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Επείγει η ωρίμανση του έργου από το Υπουργείο Υποδομών, για να άρουμε επιτέλους τις συνέπειες της απομόνωσης που βιώνουν οι κάτοικοι της ορεινής ζώνης της Ηλείας και να συμβάλουμε αποφασιστικά στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της», δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]