FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Κόβουν πάλι από τους συνταξιούχους»

Ημερομηνία: 01-02-2022 | Συντάκτης:

Έναν ακόμα κυβερνητικό εμπαιγμό βιώνουν οι συνταξιούχοι, καθώς καλούνται να επιστρέψουν το 33% των αναδρομικών του 11μήνου, που τους καταβλήθηκαν μειωμένα το 2020. Τα αναδρομικά αυτά αφορούσαν μειώσεις συντάξεων του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο περιόρισε τον αριθμό των συνταξιούχων που δικαιούταν αναδρομικά, δίνοντας τα «κουτσουρεμένα», αλλά ζητάει πίσω και το 1/3 αυτών που έδωσε!

Με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012, η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου επέβαλε μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα των συνταξιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κατόπιν δικαστικών προσφυγών των συνταξιούχων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με αποφάσεις της Ολομέλειάς του το 2020, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αυτές.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση κατέβαλε αναδρομικά του 11μήνου μόνο για τις περικοπές που έγιναν το 2012 στις κύριες συντάξεις και εξαίρεσε  τα αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα επιδόματα αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.

Τώρα, οι κυβερνώντες επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, φορολογώντας τα. Πέρασαν διάταξη για πληρωμή του φόρου σε δόσεις με επιτόκιο, γεγονός που επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση στους συνταξιούχους.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε τροπολογία για μηδενική φορολόγηση των συγκεκριμένων αναδρομικών του 11μήνου, προκειμένου να αντισταθμιστεί, έστω και μερικώς, η βαθιά περικοπή τους, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει τις ανάλγητες και αντικοινωνικές πρακτικές της, δίχως την παραμικρή ενσυναίσθηση και αντίληψη της πραγματικότητας που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία.

Μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε βασικά είδη ανάγκης, σε τρόφιμα, σε ρεύμα, σε καύσιμα και σε πετρέλαιο θέρμανσης, επιλέγει έμμεσα να μειώσει ακόμα περισσότερο τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ολοκληρώνοντας την περικοπή που η ίδια είχε ξεκινήσει. Επιμένει να το κάνει και τώρα, που το κύμα ανατιμήσεων σαρώνει το οικογενειακό εισόδημα και οι συνταξιούχοι υποφέρουν προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς, ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η αδιαφορία προς την κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος