FOLLOW US: facebook twitter

Σε “μέγγενη” αποζημιώσεων ο προϋπολογισμός – Crash Test αξιοπιστίας η εφαρμογή του νέου πλαισίου

Ημερομηνία: 10-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τρέχει να προλάβει τώρα η κυβέρνηση με ανακοινώσεις αποζημιώσεων για τους πληγέντες, αφού στο θέμα της πυρόσβεσης υπήρξαν καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού που κόστισαν σε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

«Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε παρεμβάσεις, για αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών» προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Σε crash test αξιοπιστίας της κυβέρνησης λόγω της νέας νομοθεσίας που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, στις 21 Απριλίου 2021 αναμένεται να εξελιχθεί η επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου φέτος. Άλλωστε τόσο στη Βουλή όσο και κατά την εξαγγελία του νέου πλαισίου από το Υπουργείο Οικονομικών, πριν λίγους μήνες.  είχε τονιστεί ότι «δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ένα πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στήριξη σε όσες και όσους έχουν ανάγκη». Μόνο που το νέο πλαίσιο για να καταστεί λειτουργικό απαιτεί μια σειρά από έκδοση υπουργικών αποφάσεων αλλά και οργάνωση νέων δομών, που από την ταχύτητα με την οποία θα εκδοθούν και θα λειτουργήσουν αντίστοιχα θα κρίνουν του «λόγου το αληθές».

Παράλληλα η έκταση των καταστροφών  αποτελεί μια νέα πρόκληση για τον προϋπολογισμό, καθώς η νέα νομοθεσία  προβλέπει σημαντικές προκαταβολές έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, που σημειωτέον είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Επίσης δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος