Σε ισχύ στο δήμο Ήλιδας το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”95836″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τι περιλαμβάνει και πως γίνεται η απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση που κινδυνεύουν από την εξάπλωση της φωτιάς
Το Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του δήμου Ήλιδας που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας σε πρόσφατη συνεδρίαση του, με την παρουσία 26 δημοτικών συμβούλων έναντι 33, όπου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αποχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Με το Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών το οποίο αναπτύσσεται σε 110 σελίδες, επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο ,για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών, καθώς και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκομένων Φορέων σε Τοπικό επίπεδο.
Στο σχέδιο δόθηκε η κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» χάριν συντομίας και διαφοροποίησής του από άλλα σχέδια. O Ιόλαος ήταν γιος του ετεροθαλούς αδελφού του Ηρακλή, βοηθός και συμπαραστάτης του τελευταίου τον οποίο υποστήριζε στην επιτέλεση των άθλων του.
Τι περιλαμβάνει συνοπτικά το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ
Στο σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ περιγράφεται αναλυτικά το πώς θα λειτουργεί το Σύστημα κινητοποίησης της πολιτικής προστασίας και οδηγίες για τον συντονισμό των δράσεων σε περιπτώσεις που πρέπει να τεθεί σε λειτουργία για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές, κινητοποίηση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης , το σχέδιο καταστολής και αποκλιμάκωσης των φαινομένων, άμεση παροχή βοήθειας και στήριξης των πληγέντων, λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Ειδικό κεφάλαιο περιλαμβάνει για την προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών με ειδικό σχέδιο δράσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να μην κινδυνέψει κανένας πολίτης, που είναι και το πιο κομβικό και ευαίσθητο κομμάτι που μπορεί να σώσει ή αντιστοίχως να υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών. ανθρώπινες ζωές. Διότι στην Ηλεία με τις φονικές πυρκαγιές του 2007, δυστυχώς το ζήσαμε αυτό, όπως συνέβη και στο Μάτι, γιατί η επιτυχής ή όχι απομάκρυνση των πολιτών από τα σημεία της πυρκαγιάς έχει απόλυτη σχέση με το αν υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων.
Τέλος στο ΙΟΛΑΟΣ είναι καταγεγραμμένες όλες οι εθελοντικές οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν, το Μητρώο εργοληπτών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των καταλυμάτων και ξενοδοχείων του δήμου Ήλιδας που μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο, αναλυτική κατάσταση όλων των χωριών και οικισμών του δήμου Ήλιδας καθώς και όλων των υπηρεσιών του δήμου.
Οδηγίες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου
Το Σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ του δήμου ΗΛΙΔΑΣ, δεν αποτελεί επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος για την αναγγελία, τον έλεγχο και την καταστολή δασικών πυρκαγιών, αλλά σκοπός του είναι η συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο) για την υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αυτό που έχει την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των πυρκαγιών και την παροχή συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών, που απειλούνται από αυτές. Η συνδρομή των λοιπών επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων στο έργο του ΠΣ, πραγματοποιείται κατόπιν σχετικού αιτήματος του επικεφαλής Αξιωματικού των επιχειρήσεων καταστολής όπως και των μέσων που διαθέτουν. Διευκρινίζεται ακόμα ότι η έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας δεν αποτελεί προϋπόθεση ενεργοποίησης του σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ. Αρμοδιότητα του Δημάρχου Ηλιδας σε ότι αφορά το δήμο Ήλιδας, είναι ο συντονισμός της διάθεσης των μέσων του Δήμου «ΗΛΙΔΑΣ» για την υποστήριξη του έργου του ΠΣ για τον έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ, ενεργοποιείται και εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (ή όταν αυτό απαιτείται εκτός της αντιπυρικής περιόδου).
Κομβικό σημείο η οργάνωση της απομάκρυνσης των πολιτών
Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.
Όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο Αντιπεριφερειάρχη.
Στη συνεχεία ο Δήμαρχος, πλαισιωμένος από τους επικεφαλής των φορέων που εμπλέκονται, πριν λάβει την απόφαση, πρέπει εγκαίρως να εκτιμήσει ή εξασφαλίσει τα εξής:
- Τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να απομακρυνθούν
- Τον προσδιορισμό των μέσων μεταφοράς με βάση τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να απομακρυνθούν και τη διαθεσιμότητά τους κατά το χρόνο που θα δοθεί η εντολή υλοποίησης της δράσης, εφόσον χρειάζονται μεταφορά.
- Τον αρχικό χώρο συγκέντρωσης των πολιτών(σημεία συγκέντρωσης) για την εν συνεχεία οργανωμένη απομάκρυνσή τους, εφόσον χρειάζονται μεταφορά.
- Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ειδοποίηση των πολιτών εντός των ορίων της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί η δράση, καθώς και τον τρόπο εντοπισμού και ειδοποίησής τους (πόρτα–πόρτα, ανακοινώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμός, κλπ)
- Τη δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας,
- Τη διασφάλιση επικοινωνιών μεταξύ των αρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση της δράσης για την υποδοχή και φροντίδα των πολιτών που απομακρύνονται σε επιλεγμένους ασφαλείς χώρους συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής βοήθειας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης
- .Το χρονικό διάστημα που απαιτείται να απομακρυνθούν από την περιοχή(π.χ. για 6 ώρες) μέχρι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον οποίο απομακρύνονται
- Τη φροντίδα για την επιστροφή των πολιτών που απομακρύνθηκαν και διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στην περιοχή.
Με δεδομένη τη δυσκολία λήψης και υλοποίησης τέτοιων αποφάσεων οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Δήμαρχοι, οι περιοχές των οποίων πλήττονται, όταν αυτό είναι εφικτό στα χρονικά περιθώρια που επιτρέπει η εξέλιξη του φαινόμενου, μπορούν να συγκαλούν άμεσα το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) προς υποβοήθηση του έργου του Π.Σ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]