FOLLOW US: facebook twitter

Σε γραμμή Ρέγκλινγκ?

Ημερομηνία: 24-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”120658″ img_size=”full”][vc_column_text]Το οικονομικό επιτελείο βάζει «κόφτη» στα μέτρα στήριξης για να αποτρέψει εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα παραμείνουν καταστροφικές ακόμη και αν επιβληθεί καραντίνα μόνο σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Προς το «συντηρητικότερο» επανασχεδιάζει την οικονομική πολιτική για το 2021 η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με τις συστάσεις των δανειστών ότι θα πρέπει να υπάρχουν «κόφτες» στα μέτρα στήριξης τον επόμενο χρόνο προκειμένου η κατάσταση στην οικονομία και τον προϋπολογισμό να παραμείνει διαχειρίσιμη.

Μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους ξένους αποτελεί το δημόσιο χρέος, μέγεθος το οποίο πάση θυσία θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ, ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές αξιοποιώντας το μαξιλάρι των 37,7 δισ. ευρώ για να δανείζεται φτηνά. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η χώρα συνεχίσει να τρώει αλόγιστα από το «μαξιλάρι» για να καλύψει τις δαπάνες αναχαίτισης του κορονοϊού, στέλνοντας έτσι λάθος σήμα στις αγορές, που θα περιμένουν στη γωνία για να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού.

Με τον εφιάλτη μιας νέας γενικευμένης καραντίνας να πλησιάζει, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων μέτρων. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι το μήνυμα αυτοσυγκράτησης που εξέπεμψε η κυβέρνηση κλίνοντας ευθέως προς τη γραμμή Ρέγκλινγκ για λογισμένη χρήση των δαπανών στήριξης.

Δύο 24ωρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έκθεσης των θεσμών για την 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιχείρησε να δώσει το στίγμα της συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές επιταγές, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας για δαπάνες είναι περιορισμένες. «Ο,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης προκαλώντας αίσθηση με αυτή την αναφορά του ότι η χώρα δεν απέχει μακριά από ένα νέο, 4ο πρόγραμμα προσαρμογής.

Η ειλικρίνεια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδ. Σκυλακάκη, είναι πραγματικά αφοπλιστική.

Ορθά-κοφτά το οικονομικό επιτελείο βάζει προκαταβολικά φρένο σε πιέσεις και αιτήματα εργαζομένων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία. Το μήνυμα που εκπέμπει με λίγα λόγια είναι: «Μη ζητάτε περισσότερα μέτρα στήριξης σήμερα, γιατί το 2021 ή το 2022 θα αναγκαστείτε να τα πληρώσετε με πρόσθετους φόρους και λιτότητα».

Η κυβέρνηση επικαλείται ως επιχείρημα τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «συνετή διαχείριση» και πολύ περισσότερο του Κλάους Ρέγκλινγκ, που στο πρόσφατο πέρασμά του από την Αθήνα θύμισε ότι μετά το 2021… «τα κεφάλια μέσα».

Το κυβερνητικό επιχείρημα των κανόνων που μας περιμένουν στη γωνία και στο όνομα των οποίων πρέπει να ασκήσουμε ακόμη και… προληπτική λιτότητα εν μέσω πανδημίας και αβυσσαλέας ύφεσης είναι και παράλογο και σαθρό.

«Η Ευρώπη λέει ένα πολύ απλό πράγμα: Ξοδέψτε με βάση τις δυνατότητές σας, όχι όσα έχετε», εξήγησε. «Αλλά, με βάση τις δυνατότητές μας αυτή τη στιγμή, ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Συνεπώς, όπως είπε, «χρειάζεται μια προσοχή στο πώς ξοδεύουμε, έτσι ώστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά την οικονομία, χωρίς να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περιπέτεια».

Νωπές είναι άλλωστε οι παραινέσεις (από το τελευταίο Eurogroup) των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ότι οι χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους.

Διαβουλεύσεις

Με τα σημερινά δεδομένα το χρονοδιάγραμμα προβλέπει σταδιακή επιστροφή των κανόνων από το 2022 και μάλιστα στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί συγκεκριμένα ορόσημα και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώνουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η μετάβασή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αν και οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, θεωρείται βέβαιο ότι τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Κομισιόν θα ελέγχουν και θα αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και θα συστήνουν διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που καταγράφεται απόκλιση από τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Σε απλή μετάφραση αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα με τη «ρήτρα διαφυγής» οι Βρυξέλλες πολύ σύντομα θα επαναφέρουν τα «ραντάρ» πάνω από τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή ένα νέο καθολικό lockdown στη χώρα απειλεί με περαιτέρω εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό που οδεύει ολοταχώς σε πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ για το 2020. Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα παραμείνουν καταστροφικές ακόμη και αν η καραντίνα είναι σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Εάν για παράδειγμα αποφασιστεί lockdown μόνο για τον νομό Αττικής (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο με βάση την ένταση των κρουσμάτων), το πλήγμα στην οικονομία θα είναι αρκετά ισχυρό. Με δεδομένο ότι στην Αττική παράγονται τα 85,782 δισ. ευρώ ή το 47% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας (180 δισ. ευρώ με τα βάση τον προϋπολογισμό του 2019), το κόστος από ένα δεκαπενθήμερο καραντίνας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και φτάνει τα 2,14 δισ. ευρώ σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις κατεβάσουν ρολά για 30 ημέρες

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot